Δευτέρα, 29/04/2024 | 00:54

Σκληρό και αναπάντητο το ερώτημα: γιατί να πηγαίνεις για δουλειά και να μην γυρίζεις ζωντανός στο σπίτι σου;

678 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 11/12/2023, 6:24 μμ | 0 σχόλια

Από τη στιγμή που έχουν πετάξει στο κάλαθο των αχρήστων όλες τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, 

από τη στιγμή που η προστασία κοστίζει, 

από τη στιγμή που τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν, 

από τη στιγμή που το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή από την κυβέρνηση της ΝΔ (αφού πρώτα υποβαθμίστηκε επί σειρά ετών από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις), 

από τη στιγμή που κυβέρνηση και υπουργοί υπηρετούν και εξυπηρετούν με θρησκευτική σχεδόν ευλάβεια και πίστη τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων η λίστα των «εργατικών ατυχημάτων» δε θα έχει σταματημό (161 νεκροί εργάτες μέχρι τις  15 Νοεμβρίου του 2023 ενώ όλοι οι νεκροί το 2022 ήταν 104!!!). 

Αυτή η βαρβαρότητα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλου του αντιδραστικού μπλοκ εξουσίας των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ που νομοθέτησαν και νομοθετούν όλους τους νόμους με κριτήριο την ανανέωση της εξουσίας και της κερδοσκοπίας των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Το εργατικό «ατύχημα» με ένα νεκρό εργάτη στη ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΙΚΕ στον Ωρωπό Πρεβέζης έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μια φορά με τραγικό τρόπο ότι η καπιταλιστική ανάπτυξή είναι βαμμένη και με το αίμα των εργατών. 

Αν δεν τους σταματήσουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δε θα σταματήσει κανείς αυτή τη κατάσταση.

Καλούμε σε αγώνα για την ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών για την υγιεινή και ασφάλεια. Να ενισχυθούν με προσωπικό και τεχνικό εξοπλισμό. 

Καλούμε τα εργατικά σωματεία να παρέμβουν  σε αυτή την κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να απαιτήσουν μαζί με τις συνολικές διεκδικήσεις για αξιοπρεπή αμειβόμενη δουλειά, το σταμάτημα της εργοδοτικής ασυλίας που ενισχύεται από τα εργατικά νομοσχέδια των κυβερνήσεων. Να υπογραφούν και να εφαρμοστούν αξιοπρεπείς συλλογικές συμβάσεις εργασίας ΠΑΝΤΟΥ. Να ανατραπεί η πολιτική της εντατικοποίησης στην εργασία , της υποταγής των πάντων στην αγορά, της φτώχιας και της ακρίβειας.  

Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Πρέβεζας εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου. Να γίνει πλήρη και ουσιαστική έρευνα, να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες. 

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. 

τοπική επιτροπή Πρέβεζας

    

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα