Σάββατο, 27/04/2024 | 10:45

Κηδεύτηκε με δαπάνη του γραφείου τελετών: Η μεγάλη λαϊκή φωνή, που παραδεχόταν ανοιχτά ο Καζαντζίδης

327689 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/08/2023, 3:15 μμ | 10 σχόλια

Αν και μεσουράνησε κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970, η Φωτεινή Μαυράκη είχε την μοίρα και άλλων μεγάλων λαικών φωνών. Έμεινε στο περιθώριο κι όταν τελικά νόσησε δεν διέθετε χρήματα για την θεραπεία της, ενώ μετά τον χαμό της δεν βρέθηκε ούτε ένας άνθρωπος για να καλύψει τα έξοδα για την κηδεία της…

Αναμφίβολα πικρό τέλος για μια τραγουδίστρια που έκανε τα πρώτα βήματά της στο καλλιτεχνικό στερέωμα σε ηλικία μόλις 13 ετών και είχε την τύχη και την ευλογία να τραγουδήσει δίπλα σε «ιερά τέρατα» της εποχής, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Σπύρος Ζαγοραίος και πολλοί άλλοι.

Γεννημένη ως Μαρία Κιορ Αλή Ογλού, όπως ήταν το κανονικό όνομά της, υιοθέτησε το καλλιτεχνικό Φωτεινή Μαυράκη και ξεκίνησε την καριέρα της στον χώρο του θεάματος, προκαλώντας αμέσως εντύπωση με τις δυνατότητες της φωνής της. Ακόμη και ο τεράστιος ερμηνευτής Στέλιος Καζαντζίδης την παραδεχόταν ανοιχτά για το μοναδικό μέταλλό της, ενώ και ο Νίκος Ξανθόπουλος στην αυτοβιογραφία του αποκαλύπτει πως ακόμη και ο Γιώργος Νταλάρας ή η Χάρις Αλεξίου είχαν βρεθεί ως θαμώνες στα μαγαζιά που τραγουδούσε εκείνη, σε ένα είδος… ζωντανού φροντιστηρίου για τα λαϊκά πατήματα της φωνής της.

Εκείνη την εποχή είχε πλούσια παρουσία, με πολλές μεγάλες επιτυχίες, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν τα «Έφυγες αγάπη μου», «Απόψε κλαίει ο ουρανός», «Χίλιες φωτιές» και «Μουσαφιραίοι είμαστε σε αυτή την κοινωνία», που την είχαν μετατρέψει σε όνομα περιζήτητο στα διάφορα σχήματα των λαϊκών μαγαζιών ή κοσμικών κέντρων, ενώ ήταν και η πρώτη φίρμα στη δισκογραφική εταιρεία του Δημήτρη Πολίτη.

Έμεινε ενεργή επαγγελματικά μέχρι το 1996, αλλά στη συνέχεια η μοίρα της φέρθηκε με τον πλέον σκληρό τρόπο θέτοντάς της αντιμέτωπη με τον καρκίνο. Αντί για τα μαγαζιά, έφτασε στο σημείο να γίνει θαμώνας νοσοκομείων και να μπαινοβγαίνει στον Άγιο Σάββα, στο Μεταξά και το Θριάσειο… Το 2012 η κατάσταση πλέον είχε γίνει απελπιστική και μάλιστα οι εφημερίδες της εποχής κάλυψαν το θέμα με τίτλους όπως «Το δράμα μιας μεγάλης λαϊκής φωνής» για να περιγράψουν τη μάχη που έδινε ολομόναχη, δίχως την παραμικρή βοήθεια και με μια πενιχρή σύνταξη της τάξεως των 300 ευρώ που λάμβανε από την πρόνοια.

Η ίδια έλεγε τότε: «Έχω οικονομικό πρόβλημα για τον λόγο ότι χρειάζομαι σε 24ωρη βάση οξυγόνο, γιατί δεν έχω πνεύμονα. Κάθε εβδομάδα έρχεται σπίτι μία κοπέλα από την Πρόνοια. Έχω και τρία παιδιά που μου στέκονται, αλλά έχουν μεγάλες οικογένειες και είναι πνιγμένα στα δάνεια. Τότε που δούλευα ήμουν συνεπής και πλήρωνα, αλλά τώρα δεν είμαι σε θέση… Μπαινοβγαίνω στα νοσοκομεία, πότε στο αντικαρκινικό στον Αγιο Σάββα, πότε στου Μεταξά ή στο Θριάσειο. Κάθε λίγο και λιγάκι πέφτει το οξυγόνο και παθαίνω λοιμώξεις του αναπνευστικού»…

Παρά τις προσπάθειες που έγιναν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την μηνιαία θεραπεία της, το κόστος της οποίας άγγιζε τα 500 ευρώ, η υγεία της συνεχώς χειροτέρευε. Παράλληλα εξαφανίζονταν από κοντά της και οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν ή έστω να της συμπαρασταθούν για να απαλύνουν τον πόνο της μοναξιάς και της εγκατάλειψης.

Κηδεύτηκε με δαπάνη του γραφείου τελετών: Η μεγάλη λαϊκή φωνή, που παραδεχόταν ανοιχτά ο Καζαντζίδης, «έσβησε» πάμφτωχη και ξεχασμένη

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η κατάστασή της ήταν τέτοια που δύσκολα αναγνώριζε κανείς την γεμάτη πάθος και δύναμη γυναίκα που κάποτε είχε όλον τον κόσμο στα πόδια της να τρελαίνεται την ώρα που ανέβαινε στο πάλκο. Μόνο λίγες κασέτες είχε να δείχνει στους ελάχιστους που διάβαιναν το κατώφλι της για να τους πείσει ότι ήταν αυτή, η μία και μοναδική Φωτεινή Μαυράκη.

Λίγο πριν το τέλος, έγινε ακόμη μία απόπειρα για να της εξασφαλιστεί μια τιμητική σύνταξη για την προσφορά της από το υπουργείο Πολιτισμου. Κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ αφού το 2015 ο θάνατος πρόλαβε νε της χτυπήσει την πόρτα. Η κηδεία της μάλιστα τελέστηκε στον Ίασμο του νομού Ροδόπης όπου διέμενε με έξοδα του γραφείου τελετών «Το Πρώτο» από την Κομοτηνή, αφού δε βρέθηκε κανένας για να καλύψει αυτή την δαπάνη…

ΠΗΓΗ-φώτος: menshouse.gr

10 σχόλια για “Κηδεύτηκε με δαπάνη του γραφείου τελετών: Η μεγάλη λαϊκή φωνή, που παραδεχόταν ανοιχτά ο Καζαντζίδης”

  1. Ο/Η Christina lalioti λέει:

    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ !

  2. Ο/Η Μπονικου Μαρία λέει:

    Την γνώρισα στο Θριάσιο όταν νοσηλευόταν η γιαγιά μου το 1996.Αφθεντικα λαϊκός άνθρωπος.Καλο ταξίδι στα άστρα.🎻🎹

  3. Ο/Η Ζαρμπης Γεωργιος λέει:

    Είναι αισχύνη και ντροπή να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις. Που βρίσκεται το Κράτος???? Πως αισθανοντε οι αρμόδιοι και εγκαταλειπουν σπουδαίους καλλιτέχνες στη φτώχεια μοίρα τους… Τουλάχιστον μια μικρή βοήθεια ως ύστατη ανθρωπιά.. Επίσης τα παιδιά της τι πρόσφεραν στη μάννα τους???… Δάνεια…???

    1. Ο/Η Βικτωρία Αγγελούδη λέει:

      Ο θυλικός Καζαντζίδης Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή της.Ντροπη μας ως έθνος

    2. Ο/Η Διογένης Μαντζανάς λέει:

      Το κράτος βρίσκεται για να καταστέλλει και να ξυλοκοπά συνταξιούχους, φοιτητές και διαδηλωτές και να στέλνει πυροσβεστικά να υποβοηθήσουν στην έξωση οικογένειας για 800 ευρώ χρέη, την ώρα που όλη η χώρα καίγεται…

  4. Ο/Η Άννα Παπαγεωργιου λέει:

    Συγχαρητήρια στο γραφείο τελετών….με συγκίνησε η πράξη αυτή….προφανώς εκτιμούν την παράδοση στο λαϊκό τραγούδι όπως της Φωτεινής μιας σπουδαίας φωνης

  5. Ο/Η Γαβριηλ Βαξεβανης λέει:

    Κριμα να φυγει ετσι η Φωτεινη Μαρακη!Θαυμασια φωνη!Ελεγε τραγουδια με νοοιμα και ψυχη!Ο Θεος να την αναπαυσει…Αμην!

  6. Ο/Η panagiotisgatsos59@gmail.com λέει:

    αιώνια η Μνήμη της

  7. Ο/Η Γεώργιος λέει:

    Μεγάλη λαϊκή φωνή.Την ακούω συνέχεια ακόμα και τώρα.Απο τις καλύτερες γυναικείες φωνές.Κριμα για την κατάληξη που είχε.Μαζι με τη Βιτάλη οι αγαπημένες μου.

  8. Ο/Η Katerina. Karla, 🌟.. λέει:

    Foteinoula. Kalo sou. Taxidikai. Kai. Ta. Kalla. Pou. Ekanes. Na. Se. Evlogisi. O. Pantodinamos. Eimoun. 16.xronon.kai.me.eixes.sa.paidisou.ma.sai.exasa.den.mporousa.na.sai.vro.imoun.koritsaki.olli.iaggeli.na.se.prostatevoun.agapimou.kalosou.taxidi.katerina.uiximou….

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα