Δευτέρα, 29/04/2024 | 23:11

Πρέβεζα: Μπήκε φίδι στο αυτοκίνητό της και κάλεσε την πυροσβεστική

3685 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 07/06/2023, 8:09 πμ | 0 σχόλια

 

Συνεχιζόμενες κλήσεις δέχθηκε το τελευταίο διάστημα η πυροσβεστική υπηρεσία για την εμφάνιση φιδιών σε διάφορες περιοχές της Πρέβεζας.

Μία από αυτές ήταν περίπτωση γυναίκας που κάλεσε την πυροσβεστική υπηρεσία για το γεγονός ότι φίδι είχε μπει στο αυτοκίνητό της!

Οι άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας έκαναν φύλλο και φτερό το αυτοκίνητό της , εντόπισαν κάτω από τα πίσω καθίσματα το φίδι και  κατάφεραν να το οδηγήσουν έξω από το αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το φίδι ήταν Λαφιάτης, ενώ η γυναίκα που αρχικά όπως είναι φυσικό είχε πανικοβληθεί, στη συνέχεια αφού το φίδι είχε βγεί έξω από το αυτοκίνητό της  ήταν κάπως πιο ήρεμη.

Ο λαφιάτης (Elaphe quatuorlineata) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «αγαθός γίγαντας» των φιδιών της Ελλάδας, καθώς είναι το μεγαλύτερο (μαζί με το σαπίτη) σε μήκος και ρωμαλέο σε εμφάνιση φίδι όμως είναι ήρεμο και ελάχιστα ως καθόλου επιθετικό ακόμα και όταν παγιδευτεί ή αιχμαλωτιστεί από τον άνθρωπο.

 

 

Το συμβάν συνέβη το βράδυ της Τρίτη 6 Ιουνίου και έρχεται να προστεθεί σε άλλα συμβάντα για τα οποία η πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί κλήσεις για την εμφάνιση φιδιών σε κατοικημένες περιοχές της Πρέβεζας.

 

Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για τα φίδια

Ένα φίδι στον κήπο ή στο σπίτι δεν είναι πραγματικό πρόβλημα καθώς δεν πρόκειται να κάνει κάποια ζημιά. Αντίθετα αν η παρουσία του είναι μακροχρόνια σημαίνει ότι βρίσκει κάποια τροφή, δηλαδή συνήθως μας απαλλάσσει από ποντίκια.

Μοναδική ίσως εξαίρεση είναι να έχουμε κάποιο είδος οχιάς, κάτι πολύ σπάνιο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Όπως γράφει το physiodifis.eu, αν συναντήσουμε ένα φίδι στο σπίτι ή τον κήπο μας, και αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το σκοτώσουμε.

Τι θα πρέπει να κάνουμε
Πριν από οτιδήποτε άλλο αφομοιώνουμε την βασική αρχή: Δεν το σκοτώνουμε, δεν το τραυματίζουμε.
Δεν κάνουμε τίποτα. Συνήθως είναι η πιο εύκολη και αποτελεσματική λύση. Ένα φίδι δεν έχει κανέναν λόγο να μείνει σε έναν χώρο χωρίς τροφή και θα φύγει μόνο του αρκεί να βρει ανοικτό το πέρασμα από το οποίο μπήκε. Αν βέβαια υπάρχει τροφή -όπως ποντίκια- μέσα στο σπίτι, τότε φίδι δεν είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα.
Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε εάν είναι δηλητηριώδες ή όχι.
Απομακρύνουμε παιδιά, κατοικίδια ζώα και ανθρώπους που φοβούνται.
Αν είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι οχιά, χρησιμοποιούμε γάντια και ειδικά εργαλεία αν υπάρχουν για να το χειριστούμε.
Το τοποθετούμε σε ειδική υφασμάτινη σακούλα ή μαξιλαροθήκη ή πλαστικό δοχείο με οπές.
Το μεταφέρουμε σε απόσταση από την κατοικία που βρέθηκε, εάν ανήκει στην πανίδα της περιοχής.
Αν δεν αισθανόμαστε αρκετά σίγουροι για να κάνουμε τα παραπάνω, τότε χρησιμοποιούμε μια σκούπα για να το κατευθύνουμε προς την έξοδο. Δεν χρειάζονται βίαιες κινήσεις και προσέχουμε μην το τραυματίσουμε.
Αν αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη απευθυνόμαστε σε επίσημο φορέα που δραστηριοποιείται σε θέματα ερπετών (όπως Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία, Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Μ.Γ.Φ.Ι.). Σε αστικές περιοχές μπορούμε να απευθυνθούμε και στην Πυροσβεστική.

Πώς τα φίδια θα μείνουν μακριά από το σπίτι μας
Να μην τους παρέχουμε τροφή. Συνεπώς θα πρέπει να έχουμε απαλλαχτεί από ποντίκια, έντομα, κ.ά.
Να μην τους παρέχουμε καταφύγιο. Δηλαδή να μην διατηρούμε στους κήπους μας πετροσορούς ή σορούς ξύλων.
Να φράσσουμε όλες τις εξωτερικές σχισμές και τρύπες από όπου θα μπορούσαν να μπουν στον κήπο ή το σπίτι μας.
Επίσης αποφεύγουμε να αφήνουμε τις εξώπορτες ανοιχτές.
Να μην διατηρούμε ψηλά χόρτα ή πυκνή βλάστηση στον κήπο μας.
Να μην τους παρέχουμε νερό, συνεπώς να μη διατηρούμε λιμνούλες, ή μονίμως βρεγμένο γκαζόν.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα