Πέμπτη, 28/03/2024 | 23:26

Η 26χρονη Αμερικανίδα που έγινε «νύφη» του Αλ Μπαγκντάντι

496 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/04/2022, 4:49 μμ | 0 σχόλια

Η Κέιλα Μίλερ έπεσε θύμα απαγωγής στη Συρία και έγινε σκλάβα του αρχηγού του ISIS. Μια δίκη φέρνει στο φως λεπτομέρειες για την τραγική της μοίρα

Λεπτομέρειες για τη φρικτή μοίρα της Κέιλα Μίλερ έρχονται στο φως μέσω καταθέσεων στη δίκη του Ελ Σαφί Ελσεΐκ, γνωστού ως «Τζιχάντι Τζορτζ». Από τον Δεκέμβριο του 2012 η 26χρονη Αμερικανίδα βρισκόταν στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ήταν μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης και βοηθούσε πρόσφυγες από τη Συρία.

Στις 3 Αυγούστου 2013 αποφάσισε να ταξιδέψει στο Χαλέπι με τον Σύριο σύντροφο της. Θα έφτιαχνε μια κεραία σε νοσοκομείο της πόλης και η Κέιλα τον ακολούθησε γιατί ήθελε να δει από κοντά τι συμβαίνει στη Συρία.

Όταν έφτασε στον νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα το προσωπικό πανικοβλήθηκε. Της είπαν ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για μια Αμερικανίδα να βρίσκεται στο Χαλέπι. Την επόμενη μέρα (4/8/13) τη μετέφεραν, μαζί με τον σύντροφο της, σε σταθμό λεωφορείων για να επιστρέψει στην Τουρκία. Το ISIS όμως είχε ενημερωθεί για την παρουσία της στο Χαλέπι. Μια ομάδα τζιχαντιστών έστησε ενέδρα και σταμάτησε το αυτοκίνητο λίγο πριν φτάσει στο σταθμό. Απήγαγαν την Κέιλα και τον σύντροφο της τον οποίο απελευθέρωσαν λίγο αργότερα. Η 26χρονη δεν θα επέστρεφε ποτέ σπίτι της.

«Πέρασε μια εβδομάδα και μας πήγαν στο βρώμικο σπίτι»

Η Αμερικανίδα κρατήθηκε αρχικά από την ομάδα που έγινε γνωστή ως «Beatles». Πρόκειται για τους νεαρούς τζιχαντιστές που είχαν ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και μιλούσαν με αγγλική προφορά. Στη συνέχεια την παρέδωσαν σαν πολύτιμο τρόπαιο στον αρχηγό του ISIS, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι.

Η Μουλά, μια Γεζίντι που είχε επίσης απαγάγει το χαλιφάτο, βρέθηκε στην ίδια φυλακή με την Κέιλα και κατέθεσε στο δικαστήριο. «Αρχικά μας μετέφεραν από το ένα μέρος στο άλλο. Ήμασταν πολλές νεαρές γυναίκες που είχαν αιχμαλωτίσει. Τελικά μας πήγαν στη φυλακή που βρισκόταν και η Κέιλα Μίλερ. Ήξερε ελάχιστες λέξεις στα αραβικά και επικοινωνούσαμε με τα χέρια. Μια μέρα την πήραν και όταν επέστρεψε ήταν πραγματικά φοβισμένη. Της είπαν ότι το ISIS ήθελε να μας παντρέψει με μαχητές του και αν επιχειρούσαμε να δραπετεύσουμε θα μας σκότωναν.

Λίγες μέρες μετά εγώ, η Κέιλα και μια ακόμα κοπέλα Γεζίντι μεταφερθήκαμε στο σπίτι του Αμπού Σαγιάφ, ενός από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλ Μπαγκντάντι. Εκεί μας φέρονταν σαν σκλάβες.

Πέρασε μια εβδομάδα και μας πήγαν στο βρώμικο σπίτι. Ήταν το μέρος όπου πήγαιναν τα νεαρά κορίτσια και τα βίαζαν. Ένα βράδυ ήρθε ο ίδιος ο Αλ Μπαγκντάντι. Πήρε την Κέιλα και έφυγε. Όταν επέστρεψε το επόμενο πρωί ήταν πολύ λυπημένη και νευρική. Έκλαιγε. Την είχε βιάσει και την απείλησε ότι θα την σκοτώσει αν προσπαθήσει να φύγει» αποκάλυψε η Μουλά.

Βιώνοντας μια πραγματική κόλαση αποφάσισε να ρισκάρει και να επιχειρήσει να δραπετεύσει. Είπε στην Κέιλα να την ακολουθήσει αλλά αυτή αρνήθηκε. «Φοβόταν πάρα πολύ ότι θα την πιάσουν και θα την αποκεφαλίσουν. Μου είπε μόνο πως αν τα καταφέρω να το σκάσω να πω στον κόσμο τι συμβαίνει. Ένα βράδυ βγήκα από ένα παράθυρο, ανέβηκα σε μια γεννήτρια και πήδηξα έναν τοίχο. Μετά έτρεξα για πάρα πολλή ώρα». Η Μουλά κατάφερε να δραπετεύσει. Ο αδελφός της δούλευε ως μεταφραστής για τον αμερικανικό στρατό και τους ενημέρωσε για το τι έχει συμβεί με την Κέιλα Μίλερ.

 

Η επιχείρηση διάσωσης

Οι Αμερικάνοι έκαναν πολλές προσπάθειες να εντοπίσουν την Κέιλα αλλά και άλλους Αμερικανούς ομήρους και να τους διασώσουν. Τον Ιούλιο του 2014 ομάδα ειδικών δυνάμεων πήγε σε ένα εγκαταλελειμμένο διυλιστήριο έξω από τη Ράκα. Βρήκαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι όμηροι κρατούνταν εκεί. Είχαν γράψει λέξεις στα αγγλικά στους τοίχους και εντόπισαν μαλλιά της Κέιλα.

Η οικογένεια της πίεσε την κυβέρνηση Ομπάμα να ζητήσει ανταλλαγή της 26χρονης με τον Ααφιά Σιντίκι, ένα κορυφαίο μέλος του ISIS που κρατούνταν σε φυλακή στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση όμως τόνισε ότι δεν μπορεί να αλλάξει την πάγια πολιτική να μην διαπραγματεύεται με τρομοκράτες.

Όλα συνηγορούν ότι η Κέιλα έγινε μια από τις «νύφες» του Αλ Μπαγκντάντι ο οποίος τη θεωρούσε ξεχωριστό τρόπαιο λόγω της εθνικότητας της. Ο Ντάνιελ Ρίε Ότοσεν, ένας Δανός φωτογράφος που είχε επίσης αιχμαλωτιστεί από το ISIS, συνάντησε την Κέιλα σε μια από τις φυλακές. «Είχαμε όλοι εντυπωσιαστεί από τη δύναμη που έδειχνε μπροστά μας» θα πει.

Το τέλος

Στις 6 Φεβρουαρίου 2015 το ISIS ανακοίνωσε ότι η Κέιλα Μίλερ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών, από μαχητικά της Ιορδανίας, στη Ράκα. Το χαλιφάτο μάλιστα δημοσιοποίησε εικόνα του βομβαρδισμένου κτιρίου μέσα στο οποίο βρισκόταν η Κέιλα. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο κτίριο ήταν στόχος της Συμμαχίας. Στις 10 Φεβρουαρίου 2015 η οικογένεια της Μιλερ ανακοίνωσε ότι πλέον έχει επιβεβαιώσει απόλυτα τον θάνατο της. Όπως αποκάλυψαν το ISIS τους είχε στείλει τρεις φωτογραφίες από το πτώμα της. Φορούσε χιτζάμπ και το πρόσωπο της ήταν μελανιασμένο.

Σύμφωνα με τους New York Times η ανάλυση των φωτογραφιών δεν δικαιολογούσε θάνατο από βομβαρδισμό. Οι αναλυτές υποστήριξαν ότι η Κέιλα είχε χτυπηθεί βάναυσα από κάποιο αντικείμενο. Ο Αλ Μπαγκντάντι θεωρήθηκε υπεύθυνος για τον θάνατο της.

Η οικογένεια της αποκάλυψε ότι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το ISIS και πίεσαν την κυβέρνηση Ομπάμα να δεχθεί να πληρώσει λύτρα για να απελευθερωθεί η Κέιλα. «Καταλαβαίνουμε την πολιτική να μην το κάνουν αλλά από την άλλη όλοι οι γονείς θα καταλάβουν ότι θες να κάνεις ό,τι είναι δυνατό για να φέρεις το παιδί σου πίσω. Προσπαθήσαμε, το ζητήσαμε αλλά η πολιτική δεν άλλαξε» τόνισε ο πατέρας της Κέιλα, Κάρλ Μίλερ ο οποίος ήταν εξοργισμένος με τον Μπαράκ Ομπάμα και υποστήριξε με πάθος τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Το 2015 αποκαλύφθηκε μια χειρόγραφη επιστολή της Κέιλα την οποία είχαν παραδώσει πρώην συγκρατούμενοι της, στην οικογένεια της. Εκεί τόνισε ότι είναι αποφασισμένη να το πολεμήσει ως το τέλος και απολογούνταν στους δικούς της για το δράμα που ζουν. «Σας παρακαλώ να έχετε υπομονή και να δώσετε τον πόνο σας στον Θεό. Ξέρω ότι θέλετε να παραμείνω δυνατή και αυτό ακριβώς κάνω. Μην φοβάστε για εμένα, συνεχίστε να προσεύχεστε όπως κάνω και εγώ και με το θέλημα του Θεού θα είμαστε μαζί σύντομα» τόνιζε στο τέλος της επιστολής.

Τον Αύγουστο του 2016 ήρθε στο φως ένα βίντεο που είχε φτιάξει το ISIS με την Κέιλα. Φοράει χιτζάμπ και είναι φανερό ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση. Στο βίντεο λέει ότι είναι πολύ άρρωστη και ζητά βοήθεια. Το χαλιφάτο το έφτιαξε ως απόδειξη ζωής και το είχε στείλει σε φίλους της στις ΗΠΑ. Αποκαλύφθηκε επίσης πως το 2014 η οικογένεια της είχε λάβει και ένα ηχητικό με τη φωνή της στο οποίο ζητούσε να πιέσουν ώστε να γίνει ανταλλαγή με τον Ααφιά Σιντίκι. Πριν από λίγα χρόνια δημοσιεύθηκαν και οι φωτογραφίες του πτώματος της, εικόνες που έχει στείλει το ISIS στην οικογένεια της.

ΠΗΓΗ-φωτος: janus.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα