Τρίτη, 16/04/2024 | 23:45

Θανάσης Καββαδάς: Οικόπεδο για νέο αρχαιολογικό μουσείο-μετεγκατάσταση ιστορικού αρχείου

536 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/04/2022, 4:18 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση του οικοπέδου για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας και τη μετεγκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου στο παλιό Γυμνάσιο – Ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε έπειτα από πρωτοβουλία μου»

Ομιλία στη Βουλή πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών όπου, μεταξύ άλλων, ψηφίστηκαν διατάξεις που αφορούν τις παραχωρήσεις ακινήτων από Υπουργείο σε Υπουργείο, καθώς και την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 προκειμένου να εφαρμοστούν νέα μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών έναντι της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Ο Βουλευτής έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τροπολογία με γενικό αριθμό 1270 και ειδικό αριθμό 188 και συγκεκριμένα στο άρθρο 6, που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών έπειτα από πρωτοβουλία του, με το οποίο επιλύεται το ζήτημα της παραχώρησης κατά χρήση ή κατά κυριότητα δημοσίων κτημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών σε δημόσιους φορείς και δημόσιες αρχές.
Μέχρι σήμερα, επεσήμανε, υπήρχε το παράδοξο να επιτρέπονται παραχωρήσεις ακινήτων του δημοσίου, κατά κυριότητα, σε Ιδρύματα και Οργανισμούς ή Σωματεία κοινής ωφελείας, καθώς και σε οργανισμούς πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, αλλά όχι από Υπουργείο σε άλλο Υπουργείο, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον.

Τόνισε ότι με αυτήν την τροπολογία ρυθμίζονται περιπτώσεις όπως αυτή του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας, για το οποίο η Υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, είχε δεσμευθεί ότι εφόσον βρισκόταν οικόπεδο, το Υπουργείο θα αναλάμβανε τη μελέτη και την κατασκευή του. Όπως ανέφερε, βρέθηκε ένα εξαιρετικό οικόπεδο, στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Λευκάδας, που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, το οποίο έπρεπε να παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Πολιτισμού – κάτι που δεν μπορούσε να γίνει αφού δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο.
Κατέθεσε στη Βουλή για τα πρακτικά σχετική επιστολή που είχε αποστείλει για το θέμα στο Υπουργείο Οικονομικών, ευχαριστώντας την Υπουργό Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, και ιδιαίτερα τον Υπουργό Οικονομικών, κύριο Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό κύριο Απόστολο Βεσυρόπουλο, διότι, όπως είπε, έσκυψαν επάνω από το πρόβλημα και έδωσαν μία λύση που θα ωφελήσει την Λευκάδα και τους Λευκαδίτες.
Επεσήμανε ότι με την ψήφιση της ρύθμισης ανοίγει ο δρόμος για την παραχώρηση από το Υπουργείο Οικονομικών του συγκεκριμένου ακινήτου στο παραλιακό μέτωπο της Λευκάδας προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αποκτήσει η Λευκάδα ένα νέο και σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο, ενώ συμπλήρωσε ότι σύντομα θα επιδιωχθεί και μία ακόμη παραχώρηση ενός κτιρίου από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Παιδείας για να στεγαστεί το Ιστορικό Αρχείο Λευκάδας.
Τόνισε ότι πρόκειται για το τρίτο πληρέστερο αρχείο στην Ελλάδα, με αρχεία που φτάνουν πίσω στον 14ο αιώνα, το οποίο σήμερα στεγάζεται σε ένα εντελώς ακατάλληλο οίκημα, καταλήγοντας ότι χρειάζεται να μεταστεγαστεί σε ένα μεγαλύτερο κτίριο, στο ιστορικό παλιό Γυμνάσιο Λευκάδας, όπου θα φυλαχθεί με ασφάλεια, αλλά και μέρος του μοναδικού αυτού πλούτου θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και να εκτεθεί.
Τέλος, επεσήμανε ότι η διάταξη θα ανοίξει το δρόμο ώστε πολλές τοπικές κοινωνίες να υλοποιήσουν έργα που θα τις ωφελήσουν.
Αναφορικά με τα λοιπά περιεχόμενα του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στις τροπολογίες του Υπουργείου Οικονομικών που στοχεύουν στη στήριξη πολιτών και ευάλωτων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων.
Τόνισε ότι με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών αυξάνονται οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς και οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, αυξάνονται οι συνολικοί πόροι για τη στήριξη όσων πραγματικά έχουν ανάγκη κατά 2,6 δις ευρώ.
Τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθούν 500 εκατομμύρια ευρώ για την επιταγή ακρίβειας που αποτελεί ένα μέτρο άμεσης στήριξης για 670.000 νοικοκυριά, ενώ θα ακολουθήσει η στοχευμένη εξειδίκευση μέτρων στήριξης με το υπόλοιπο διαθέσιμο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Τέλος, αναφέρθηκε συνοπτικά στην απαλλαγή των αγροτών του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και των αλιέων της παράκτιας αλιείας, από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για ένα χρόνο επιπλέον των δύο προηγούμενων, όπου το μέτρο εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και στη δυνατότητα που δίνεται να καταβάλουν οι πολίτες αναλογικά τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα και ανάλογα με το χρονικό διάστημα που θέτουν σε κυκλοφορία το όχημα τους.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα