Πέμπτη, 28/03/2024 | 18:53

Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας : Το κείμενο για την καταγγελία της σύμβασης απορριμμάτων

499 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/04/2022, 5:24 μμ | 0 σχόλια
  1. Βασική αιτία αυτής της στρεβλής και ανορθολογικής κατάστασης που παρακολουθούμε στην διαχείριση των απορριμμάτων και που εξόφθαλμα ωφελεί τους επιχειρηματίες του κλάδου και παράλληλα ζημιώνει τους πολίτες της Ηπείρου οφείλεται στην πολιτική λογική πως τα σκουπίδια είναι εμπόρευμα με υψηλό κέρδος και στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής ότι ρυπαίνων  πληρώνει. Η πολιτική αυτή είναι πολιτική της ΕΕ και υλοποιείται αδιατάρακτα τα τελευταία 12 χρόνια από όλες τις Κυβερνήσεις και από την πλειοψηφία των εκλεγμένων στην τοπική διοίκηση 1ου και 2ου βαθμού με μπροστάρη την Περιφέρεια Ηπείρου.
  2. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής επιλογής υπήρξε η δημιουργία με ΣΔΙΤ του εργοστασίου ΜΕΑ στο ελευθεροχώρι, το οποίο ανήκει στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  παρόλο που σε μεγάλο μέρος του έχει χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα. Η σύμβαση που έχει υπογράψει η Περιφέρεια Ηπείρου με την εταιρία έχει αποφέρει σκανδαλώδη κέρδη στην εταιρία και ταυτόχρονα ζημιώνει σημαντικά τους Δήμους και κατ επέκταση τις τσέπες των πολιτών. Επίσης με την σύμβαση αυτή επιβαρύνεται και το περιβάλλον, δεδομένου ότι η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα δεν ευνοεί την ανακύκλωση και τη διαλογή στη πηγή που είναι και το ζητούμενο. Επίσης φαίνεται στην πράξη πως η εταιρία επωφελείται επιπλέον οικονομικά και από διενέξεις με την Περιφέρεια όπως πρόσφατα που διεκδικεί επιπλέον 3.500.000 ευρώ
  3. Επίσης επιχειρηματίες στη μεταφορά των απορριμμάτων φαίνεται πως θησαυρίζουν στην πλάτη των πολιτών με ευθύνη της Περιφέρειας που δεν έχει ολοκληρώσει τους ΣΜΑ αλλά και του ΦΟΣΔΑ που κάνει την πολιτική επιλογή να χρησιμοποιήσει για τη μεταφορά εργολάβο αντί να προβεί στην πιο οικονομική και πιο φιλική για το περιβάλλον λύση, να μεταφέρει ο ίδιος ο οργανισμός, με δικό του προσωπικό τα απορρίμματα από τους ΣΜΑ στη ΜΕΑ.

Ως εκ τούτου προτείνουμε μια σειρά από άμεσες και μακροπρόθεσμες προτάσεις

  • Να ανασταλεί η παρούσα σύμβαση άμεσα διότι είναι προκλητικά άδικη για το λαό της Ηπείρου και να συμφωνηθεί  μια νέα σύμβαση που να απαλείφει τον όρο της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας αλλά και τα υπόλοιπα σημεία που αξιοποιεί η εταιρία και θησαυρίζει.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προχωρήσει η λογική της ανακύκλωσης και της διαλογής στην πηγή, πλαστικού, χαρτιού, μετάλλου, βιοαποβλήτου σε διαφορετικά ρεύματα. Μακροπρόθεσμος στόχος να μη χρειάζεται να στέλνουμε σχεδόν τίποτα στο εργοστάσιο.
  • Να δημιουργηθεί άμεσα η μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων η οποία υπάρχει στον σχεδιασμό
  • Να καταργηθεί το τέλος ταφής και το περιβαλλοντικό τέλος
  • Δημιουργία κρατικού φορέα που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα με έναν ενιαίο και κεντρικά σχεδιασμένο τρόπο σε όλη την επικράτεια

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα