Παρασκευή, 26/04/2024 | 04:29

Πανεπιστημιούπολη Πρέβεζας: Τι θα πρέπει να αντιληφθούν οι φορείς- Του Σπύρου Πλέουρα

879 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 10/10/2021, 7:27 μμ | 0 σχόλια

Με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, με μοναδικό θέμα το Πανεπιστημιακό τμήμα Χρηματοοικονομικής και λογιστικής τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021, θα παραθέσω ορισμένες σκέψεις.

Το να γίνει μία συνεδρίαση και να αναλωθεί το σώμα του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας στην απόδοση πολιτικών ευθυνών, του τύπου “Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς, φταίει κι ο… χατζηπετρής” είναι σαν να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος.

Έχουμε …78 εισακτέους στο Πανεπιστημιακό τμήμα χρηματοικονομικής και λογιστικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που έχει έδρα την Πρέβεζα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Υπάρχει περίπτωση του χρόνου η Πρέβεζα να έχει …140 εισακτέους στο χρηματοικονομικής και λογιστικής και να είναι βιώσιμο το τμήμα; Το θεωρώ μάλλον απίθανο.

Αν μεταφερθεί στα Γιάννενα το τμήμα, αφού υπάρχει εκεί οικονομική σχολή, υπάρχει περίπτωση να πάρει μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων από τους 78; Είναι εξαιρετικά αμφίβολο.

Θα… κάνουμε αντίσταση; Θα δημιουργήσουμε πολεμική ατμόσφαιρα; Θα κλείσουμε τους δρόμους; Τα κάνανε και σε άλλες περιοχές της χώρας αυτά. Και στο Ληξούρι κλείσανε τους δρόμους και στο Αίγιο κλείσανε τους δρόμους, αλλά κι εκεί και αλλού τα τμήματα έκλεισαν!

Βρείτε μου έναν ρεαλιστικό λόγο, για το πως δεν θα κλείσει η μεταφερθεί το Πανεπιστημιακό τμήμα Χρηματοικονομικής και λογιστικής στην Πρέβεζα;

Το… Πανεπιστημιακό τμήμα από τη στιγμή που δεν έχει εργαστήρια, δηλαδή υποχρεωτικές ώρες παρακολούθησης, σημαίνει αυτόματα και λιγότερο κόσμο που μένει στην Πρέβεζα, αλλά και λιγότερο κόσμο να παρακολουθεί τα μαθήματα.

Αν αίφνης από τους 78 εισακτέους , μαθήματα παρακολουθούν 29 άτομα (τυχαίος ο αριθμός) εσείς βλέπετε βιωσιμότητα του τμήματος;

Αν οι 78 φετινοί εισακτέοι, του χρόνου γίνουν, 60 κλπ, με μαθηματική ακρίβεια το Πανεπιστημιακό τμήμα Λογιστικής και χρηματοοικονομικής με το που θα αποφοιτήσουν οι τελευταίοι εισακτέοι στην Πρέβεζα, θα τεθεί σε αναστολή. Αυτό θα ειναι το τέλος, αν θέλουμε να δούμε ρεαλιστικά το ζήτημα.

Σε ποια παγίδα δεν θα πρέπει να μπουν οι φορείς μας κατά την άποψή μου; Στην παγίδα του να πιστέψουν ότι με την απόδοση ευθυνών, ή αποποίηση ευθυνών, θα κερδίσουν την κοινή γνώμη. Επίσης – επειδή υπάρχουν προηγούμενα, υπάρχουν παραδείγματα- τα ψηφίσματα, τα κλεισίματα δρόμων και τα σχετικά, σε κανένα άλλο μέρος της χώρας, δεν πέτυχαν τα προσδοκούμενα αποτελέσματα, αλλά απεναντίας, τα τμήματα έκλεισαν!

Υπάρχει ένας δρόμος που οφείλουμε να ακολουθλήσουμε ως περιοχή για να μη τα χάσουμε όλα! Από τη στιγμή που η μοίρα του Πανεπιστημιακού τμήματος Χρηματοοικονομικής και λογιστικής είναι προδιαγραμμένη, να στραφούμε αλλού.

Και ο δρόμος είναι τα Τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφαρμοσμένων επιστημών και το θερινό τμήμα Πανεπιστημίου. Είναι ζητήματα για τα οποία δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, αλλά να ξεκινήσει η περιοχή μας να τα διεκδικήσει άμεσα! Εφαρσμοσμένων επιστημών τμήματα που μπορούμε να διεκδικήσουμε είναι και το Ναυτιλείας και το διοίκησης ξενοδοχειακών μονάδων και το Αγροτικής οικονομίας και το τουριστικής οικονομίας κ.α.

Να προσθέσουμε μερικές πληροφορίες για τον κόσμο που δε γνωρίζει τι θα είναι τα τμήματα εφαρμοσμένων επιστημών:

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos:

Οι Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών θα είναι επιπέδου 6 (Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων), και,
Στους πτυχιούχους δεν Θα παρέχεται τη δυνατότητα να κάνουν Διδακτορικό , παρά μόνο Μεταπτυχιακό .
Στις Σχολές αυτές οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που εισάγονται σήμερα οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια.

Για παράδειγμα:

θα υπάρχει άλλη , χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
Θα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ.
Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση επιδιώκει :

Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης” από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,

Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.

Τεχνολογική Κατεύθυνση

Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύψει από δύο πηγές:

Α. Ενδεχομένως από τη μετατροπή λειτουργούντων τμημάτων, και

Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.

Και στις δύο περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας:

1. Θα δώσει κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.

2. Θα ζητήσει τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.

Ας αντιμετωπίσει η περιοχή μας ρεαλιστικά την κατάσταση και ας δραστηριοποιηθεί, για να πετύχει την έλευση Τημάτων Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Να γίνει φοιτητούπολη ξανά.

Σπύρος Πλέουρας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα