Δευτέρα, 15/08/2022 | 18:36

Η σύγχρονη γαστρονομία της Ηπείρου ως εργαλείο προώθησης των τοπικών προϊόντων και τουριστικής προβολής

645 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 27/07/2020, 2:12 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Με πηγή έμπνευσης την μετακινούμενη κτηνοτροφία, τα παραδοσιακά τυροκομικά και κρεοπαραγωγικά προϊόντα, καθώς και τους τοπικούς οίνους της Ηπείρου, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου το μήνα Ιούλιο ένα γαστρονομικό ταξίδι με αφετηρία τα Ιωάννινα (7 Ιουλίου) και ενδιάμεσους σταθμούς το Μέτσοβο και την Πρέβεζα (8 & 9 Ιουλίου), ενώ κορυφώθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16 Ιουλίου 2020.

Πρόκειται για μία δράση που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του έργου MeDInno που εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 με διπλό στόχο: αφενός να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της Ηπείρου ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και δυναμικό τουριστικό πόρο και αφετέρου, να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την αναγνωρισιμότητα των Ηπειρωτικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν μενού 7 πιάτων με τοπικές πρώτες ύλες, προσαρμοσμένα στη γαστρονομική παράδοση κάθε τόπου, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα προϊόντα αιγοπροβατοτροφίας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι φορέων τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, επιμελητηρίων, συλλογικών – επαγγελματικών φορέων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροδιατροφής και του τουρισμού, δημοσιογράφοι κ.λπ.

Κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις των Ιωαννίνων και του Μετσόβου ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης υπογραμμίζοντας την στρατηγική στόχευση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη στήριξη της μετακινούμενης κτηνοτροφίας, την ενίσχυση των μικρών κτηνοτρόφων και παραγωγών, καθώς και τη διαρκή και συντονισμένη προσπάθεια για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Ηπείρου.

Αντίστοιχα, οικοδεσπότης της εκδήλωσης της Πρέβεζας ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη μοναδικότητα των προϊόντων αλιείας της Πρέβεζας. 

Ενώ, στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης τους καλεσμένους υποδέχτηκε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι μεταξύ αυτών που γεύτηκαν την Ηπειρωτική γαστρονομία στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας κ. Αγγελική Μπουζιάνη και η Προσταμένη της Μονάδας Β2  «Διαχείριση και Παρακολούθηση των Προγραμμάτων στη Μεσόγειο και την Αδριατική» κ. Κάτια Σαγώνα.

Ενεργή παρουσία σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων είχαν και οι κ.κ. Γιάννης Δεκόλης Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και Marco Della Puppa, Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, οι φορείς των οποίων συμμετέχουν ως εταίροι στο έργο MeDInno.

Τέλος, παράλληλα με τις εκδηλώσεις γαστρονομίας στις 7, 8 και 9 Ιουλίου, η Περιφέρεια Ηπείρου φιλοξένησε στα Ιωάννινα 5 food και travel bloggers, οι οποίοι πραγματοποίησαν ημερήσιες εξορμήσεις και γευστικές δοκιμές στα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο, την Άρτα και την Πρέβεζα.

Οι δράσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο του έργου MeDInno αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο με μία ακόμα γαστρονομική εκδήλωση στην Αθήνα και την ημερίδα λήξης του έργου στα Ιωάννινα όπου θα παρουσιαστούν και τα αποτελέσματα του έργου συνολικά για όλη τη διασυνοριακή περιοχή.

Βασικές πληροφορίες για το έργο

Το έργο MeDInno – “Κοινή ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και προϊόντων με βάση την τοπική γαλακτοκομική και κρεοπαραγωγική παράδοση, αναφορικά με την εκτροφή μηρυκαστικών και τους σχετιζόμενους αγροδιατροφικούς τομείς” σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020”.

Το έργο υλοποιείται στις Περιφέρειες της Ηπείρου και της Απουλίας (Ιταλία) και σκοπός του είναι αφενός η διάδοση των υφιστάμενων προϊόντων τυροκομίας και κρέατος της περιοχής και αφετέρου η ανάδειξη και ανάπτυξη νέων προϊόντων τυροκομίας και τυποποιημένων προϊόντων κρέατος σύμφωνα με τις σύγχρονες γαστρονομικές τάσεις. Επίσης μέσα από μία διαδικασία μεταφοράς γνώσης και τυποποίησης ποιότητας στοχεύει στην ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών κτηνοτροφικών μονάδων, την αναβάθμιση των διαδικασιών τους και τη βελτίωση της εξωστρέφειας τους.

 

Το έργο MeDInno συγχρηματοδοτείται με προϋπολογισμό ύψους περίπου 850.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020”. 

 

Περιφέρεια Ηπείρου

Βίκυ Ηγουμενίδου, 2651087115, v.igoumenidou@php.gov.gr

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα