Τρίτη, 19/03/2024 | 11:34

Αίτημα βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για χρηματοδότηση ανέγερσης μνημείου στην περιοχή του «Μαγεμένου» στη Νικιάνα

955 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/06/2018, 5:09 μμ | 0 σχόλια

 

 

 

Αίτημα για τη χρηματοδότηση ανέγερσης μνημείου στην περιοχή του «Μαγεμένου» στη Νικιάνα Λευκάδας, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς και διδαχής για όλους, θυμίζοντας τη σύναξη των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια το 1807, κατέθεσε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, με επιστολή προς στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Ο βουλευτής με την επιστολή ενημερώνει λεπτομερώς τον κ. Αγοραστό για τα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Λευκάδα το 1807, τα οποία διαδραμάτισαν ρόλο καταλύτη στην Επανάσταση, καθώς για πρώτη φορά με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ο Καποδίστριας προβάλλει το όραμα του γένους για να αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό και να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος.

Όπως σημειώνει ο κ. Καββαδάς, τα γεγονότα αυτά, τα οποία δεν αφορούν μόνο τη Λευκάδα αλλά και όλη τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, είναι αδικαιολογήτως έως σήμερα υποβαθμισμένα.

«Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος σήμερα στη Νικιάνα έχει δημιουργηθεί ένας μικρός χώρος μνήμης. Λείπει όμως από αυτόν τον χώρο μνήμης ένα σεπτό και λιτό μνημείο, το οποίο θα υπενθυμίζει στους Λευκαδίτες, στους ταξιδιώτες αλλά και σε όλους τους Έλληνες τι είναι εκείνο που συνέβη το 1807, λίγα χρόνια πριν την έναρξη της εθνεγερσίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή ο βουλευτής, καταλήγοντας ότι η Ένωση Περιφερειών της χώρας, θα μπορούσε να χορηγήσει τη δημιουργία ενός τέτοιου μνημείου, αντάξιου της ιστορίας του τόπου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καββαδάς  έχει ήδη ενημερώσει αυτοπροσώπως τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο. ο οποίος κατά την περσινή επίσκεψή του επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Πνεύματος επισκέφτηκε τη Λευκάδα και ανέδειξε με την ομιλία και την παρουσία του τη σημασία της σύναξης αυτής.

Ο κ. Καββαδάς έχει ενημερώσει εγγράφως την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Λευκάδας. Σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση γνωστοποίησε την πρωτοβουλία στον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Αλεξάνδρου, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΟΙ ΣΚΑΡΟΙ», που επί σειρά ετών καταβάλουν φιλότιμες προσπάθειες για την ανάδειξη της συνάντησης των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης το 1807 και τη σημασία της για τον αγώνα της Εθνικής παλιγγενεσίας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα