Σάββατο, 04/05/2024 | 19:58

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Οδηγίες και προθεσμία για την επιστολική ψήφο

42 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/04/2024, 8:06 πμ | 0 σχόλια

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ

Μακριά από το σπίτι, όχι από την κάλπη!

Σε αυτές τις ευρωεκλογές, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να προσέλθετε στο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας όπου είστε εγγεγραμμένοι, μπορείτε παρ’ όλα αυτά να στηρίξετε με την ψήφο σας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να συνεισφέρετε στη μεγάλη δημοκρατική ανατροπή.

  • Πώς; Κάνοντας αίτηση ως και τις 29 Απριλίου για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα με επιστολή ψήφο.
  • Πού; Είτε στην εφαρμογή https://epistoliki.ypes.gov.gr είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εντός Ελλάδας ή στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές στο εξωτερικό.

Αν χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή:

  • Θα χρειαστείτε τους κωδικούς TaxisNet. Εναλλακτικά, μπορείτε να εισέλθετε στην εφαρμογή με τα στοιχεία του Ελληνικού Διαβατηρίου. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστείτε επιπλέον τα στοιχεία του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας ή τον Αριθμό Δημοτολογίου.
  • Αφού εισέλθετε, επιλέγετε «Νέα Αίτηση – Εγγραφή». Τα προσωπικά σας στοιχεία εμφανίζονται ήδη συμπληρωμένα. Συμπληρώνετε τα στοιχεία επικοινωνίας (στον αριθμό κινητού βάζετε και τον κωδικό χώρας) και επιλέγετε «Επιβεβαίωση» προκειμένου να λάβετε και να εισάγετε τον κωδικό μίας χρήσης (OTP).  
  • Συμπληρώνετε «Διεύθυνση Διαμονής» και «Διεύθυνση Αποστολής Εκλογικού Υλικού», όπου θα λάβετε το υλικό της επιστολικής ψήφου, το οποίο θα σας αποσταλεί μετά τις 10 Μαΐου 2024.
  • Πατάτε «Υποβολή» αφού προηγουμένως δηλώσετε στα εμφανιζόμενα πεδία ότι τα στοιχεία που συμπληρώσατε είναι αληθή και συναινείτε στην επεξεργασία των δεδομένων. 
  • Μπορείτε να μεταβάλετε τα στοιχεία σας ή να διαγράψετε την εγγραφή τους μέχρι και τη Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024.
  • Αν, τελικά, δεν ψηφίσετε επιστολικά ή στείλετε εκπρόθεσμα τον φάκελο επιστροφής με την επιστολική ψήφο, και πάλι μπορείτε να ψηφίσετε με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είστε εγγεγραμμένοι. Σε αυτήν την περίπτωση θα λάβετε email το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024, μετά τις 17:00 το απόγευμα. 

Αν κάνετε την αίτηση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) εντός Ελλάδας ή στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές στο εξωτερικό, πρέπει να έχετε μαζί σας δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικό διαβατήριο ή άδεια οδήγησης και κινητό τηλέφωνο και αν είναι δυνατό να γνωρίζετε τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) σας.

Κάτοικοι εξωτερικού

Προσοχή! Δεν θα δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα εξωτερικού όπως στις τελευταίες εκλογές. Αν είστε κάτοικος εξωτερικού και επιθυμείτε να ψηφίσετε, πρέπει να κάνετε αίτηση επιστολικής ψήφου, σύμφωνα με τα παραπάνω. Για να ψηφίσετε με επιστολική ψήφο δεν υπάρχει καμία άλλη προϋπόθεση. Αρκεί να το θέλετε!

Ετεροδημότες

Προσοχή! Η επιστολική ψήφος καλύπτει κάθε περίπτωση ατόμου που διαμένει μακριά από την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένο, για οποιανδήποτε λόγο. Δηλαδή, και τους ετεροδημότες. 

Αν, ωστόσο, προτιμάτε να ψηφίσετε όχι με επιστολική ψήφο, αλλά ως ετεροδημότες ή δεν προλάβετε την προθεσμία της 29ης Απριλίου, μπορείτε μέχρι και τις 30 Απριλίου να εγγραφείτε στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών. 

  • Αν είστε ήδη εγγεγραμμένοι από τις τελευταίες εκλογές, δεν χρειάζεται να κάνετε επανεγγραφή. 
  • Αν είστε ήδη εγγεγραμμένοι και προτιμάτε να ψηφίσετε στην εκλογική σας περιφέρεια, πρέπει να κάνετε αίτηση διαγραφής από τους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών

Για περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις (FAQ) σχετικά με την επιστολική ψήφο, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ https://www.ypes.gr/ekloges/ekloges-gia-to-europaiko-koinoboulio/epistoliki-psifos/epistol-psf-sychnes-erotiseis 

Από το Γραφείο Τύπου Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα