Τρίτη, 07/05/2024 | 01:26

Η Πρέβεζα ετοιμάζεται για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

41 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 26/04/2024, 11:46 πμ | 0 σχόλια

Με την Ανάσταση του Λαζάρου που γιορτάζεται αύριο Σάββατο και την Κυριακή των Βαΐων την επόμενη ημέρα ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα η οποία σηματοδοτεί το πέρασμα από τη θλίψη του θανάτου στην Ανάσταση.
Η Πρέβεζα είναι μια από τις πόλεις που τηρούν ήθη, έθιμα και παραδόσεις και οι προετοιμασίες για την πασχαλιά ξεκινούν αρκετές εβδομάδες νωρίτερα με το ασβέστωμα σε τοίχους σπιτιών αλλά και τα δέντρα που υπάρχουν ακόμη στις γειτονιές.
-Η Μεγάλη Πέμπτη παραδοσιακά είναι ημέρα αφιερωμένη στους ανθρώπους που έχουν φύγει από κοντά μας και στο κοιμητήριο στις 11 το πρωί θα τελεστεί το κεντρικό τρισάγιο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο, ενώ στη συνέχεια οι ιερείς θα τελέσουν τρισάγια σε όλο το κοιμητήριο.
-Την Μεγάλη Παρασκευή στις 6 το απόγευμα επίσης στο χώρο του κοιμητηρίου θα πραγματοποιηθεί η Περιφορά του Επιταφίου μια τελετή με ιδιαίτερο συμβολισμό και κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή κόσμο. Το βράδυ της ίδιας μέρας στην πλατεία Ανδρούτσου θα συγκεντρωθούν όλοι οι Επιτάφιοι και μέσα σε ιδιαίτερα κατανυκτικό κλίμα θα τελεστεί η Ακολουθία από τον Σεβασμιώτατο.
-Το πρωί του Μ.Σαββάτου στον Άγιο Χαράλαμπο , το Σαϊτάν Παζάρι και σε άλλα σημεία του Ιστορικού Κέντρου, θα αναβιώσει η πρώτη Ανάσταση με τα δεκάδες πήλινα μπότια που θα σπάσουν στο πλακόστρωτο και το μοίρασμα νηστίσιμων παραδοσιακών γλυκισμάτων από τον Δήμο .
-Στις 21:45 και πριν την Ανάσταση που θα τελεστεί σε όλες τις εκκλησίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο κοιμητήριο θα ακουστεί το “Χριστός Ανέστη” από τον Μητροπολίτη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ανθρώπους που το επιθυμούν να βρεθούν αυτή την ξεχωριστή νύχτα δίπλα στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν φύγει από τη ζωή.
Η Δημοτική Ραδιοφωνία σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης θα μεταδίδει καθημερινά τις Ακολουθίες από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους από την Κυριακή των Βαΐων.

ΠΗΓΗ: Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα