Δευτέρα, 29/04/2024 | 21:33

Ήταν μακριά (;) η… Πρέβεζα και η Άρτα: Σε Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα ο Πέτρος Κόκκαλης

74 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 16/04/2024, 6:22 μμ | 0 σχόλια

 Ολοκληρώθηκε σήμερα η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη, Ευρωβουλευτή των Πρασίνων και Γραμματέα του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, σε περιοχές της Ηπείρου. Ο κ. Κόκκαλης και οι συνεργάτες του- άγνωστο γιατί- επέλεξαν να επισκεφθούν δύο νομούς της Ηπείρου (Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα) και όχι τους νομούς Πρέβεζας και Άρτας.

Αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιωαννιτών, κ. Θωμά Μπέγκα, με τον οποίο συζήτησαν για τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. «Τα Ιωάννινα είναι μία από τις 6 ελληνικές πόλεις που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αποστολή Ορίζοντας” για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, γεγονός που αποτελεί προμετωπίδα της μάχης των πόλεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τα Ιωάννινα μόλις ολοκλήρωσαν το κλιματικό τους σύμφωνο και πήραν την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επόμενο βήμα», τόνισε ο κ. Κόκκαλης,  προσθέτοντας ότι η πράσινη, δίκαιη μετάβαση και η προσαρμογή στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής, μπορούν να δώσουν νέες ευκαιρίες βιωσιμότητας σε ορεινές περιοχές όπως τα Ιωάννινα.

Ακολούθησε συνάντηση με εκπροσώπους της περιφερειακής ένωσης επιχειρήσεων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που στα Ιωάννινα συνθέτει το πιο ζωντανό οικοσύστημα ΚΑΛΟ της χώρας, αφού αποτελείται από πολλές και διαφορετικές κοινωνικές επιχειρήσεις που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων και συνεργάζονται μεταξύ τους. Η οργάνωση ELECTRA ENERGY που στηρίζει ενεργειακές κοινότητες σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Ευρώπη, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) τα «Ψηλά Βουνά» που ενισχύει την ορεινή οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, το «P2P Lab» που στηρίζει τη διεπιστημονική έρευνα, το διαμοιρασμό γνώσης και τον αντίκτυπο των ανοικτών τεχνολογιών, καθώς και εταιρείες που ασχολούνται με το μάρκετινγκ, αποτελούν σπουδαίο παράδειγμα κοινωνικής, αλληλέγγυας οικονομίας.

Η περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο δήμο Ηγουμενίτσας, όπου τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Νταής, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, με κεντρικά θέματα συζήτησης τα προβλήματα ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας του δήμου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κόκκαλης, η διαχείριση απορριμμάτων, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, η πράσινη συμφωνία, καθώς και η δημιουργία των κατάλληλων βιώσιμων υποδομών για τη σύνδεση του λιμένα με την Αλβανία και το Άκτιο είναι αναγκαίες συνθήκες για το δήμο Ηγουμενίτσας που αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο της χώρας στα δυτικά. Η ιδιωτικοποίηση του λιμένα και οι σχέσεις με το νέο ιδιοκτήτη είναι ένα ζήτημα που καλούνται να διαχειριστούν οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γνώμονα το όφελος των πολιτών και της πόλης.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα