Τρίτη, 28/05/2024 | 15:48

Το φυσικό τονωτικό που ρυθμίζει το σάκχαρο και το βάρος

67 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/04/2024, 12:14 μμ | 0 σχόλια

Εξουδετερώνει τα βακτήρια, μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου και ενισχύει την προσπάθεια απώλειας βάρους – Αυτό το σπιτικό γιατροσόφι έχει όλους τους καλούς λόγους για να το εντάξουμε στη διατροφή μας και να επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα που έχει να μας προσφέρει.

Το μηλόξυδο είναι ένα «γιατροσόφι» που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες τόσο στη μαγειρική όσο και στην ιατρική. Πολλοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να ανακουφίσει διάφορες ενοχλήσεις, καθώς έχει αρκετές επωφελείς για την υγεία ιδιότητες, όπως αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις.

Επιπλέον, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, όπως να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη μείωση της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνουμε ότι οι σχετικές έρευνες είναι λίγες, γι’αυτό και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των ιδιοτήτων και τη χρήση του μηλόξυδου ως εναλλακτική θεραπεία.

Παρακάτω ακολουθούν δύο ιδιότητές του που φαίνεται να ωφελούν την υγεία:

Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου 

Ο πιο αποτελεσματικός και υγιεινός τρόπος να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου είναι να αποφεύγετε τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα, όμως το μηλόξυδο έχει κι αυτό κάποια επωφελή επίδραση.

Τα διαθέσιμα στοιχειά των ερευνών δείχνουν ότι το μηλόξυδο φαίνεται να δρα ως ρυθμιστής του σακχάρου. Συγκεκριμένα:

  • Μια μικρή μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη κατά 19–34% κατά τη διάρκεια ενός γεύματος με πολλούς υδατάνθρακες και να μειώσει σημαντικά το σάκχαρο και την απόκριση στην ινσουλίνη.
  • Σε μια άλλη μικρή μελέτη με πέντε υγιείς ανθρώπους, το μηλόξυδο μείωσε το σάκχαρο αίματος κατά 31.4% μετά την κατανάλωση 50 γρ. λευκού ψωμιού.
  • Μια μικρή μελέτη σε πάσχοντες από διαβήτη ανέφερε ότι η κατανάλωση δύο κουταλιών του γλυκού μηλόξυδο πριν τον ύπνο μείωσε το σάκχαρο νηστείας κατά 4% το επόμενο πρωί.
  • Αναρίθμητες άλλες μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της ινσουλίνης και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου μεταγευματικά.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Μπορεί να προκαλεί εντύπωση, αλλά μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε πράγματι να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι το μυλόξυδο αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, οδηγώντας στην συνακόλουθη κατανάλωση λιγότερων θερμίδων στο επόμενο γεύμα.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, η κατανάλωση μηλόξυδου μαζί με ένα γεύμα αυξημένων υδατανθράκων οδήγησε σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού, κάνοντας τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν 200-275 θερμίδες λιγότερες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

Επιπλέον, μελέτη σε 175 πάσχοντες από παχυσαρκία έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μηλόξυδου οδήγησε σε μειωμένο κοιλιακό λίπος και απώλεια βάρους:

  • 1 κουταλάκι του γλυκού (12 mL) οδήγησε σε απώλεια 1.2 κιλών
  • 2 κουταλάκια του γλυκού (30 mL) οδήγησαν σε απώλεια 1.7 κιλών

Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μελέτη αυτή διήρκησε τρεις μήνες, επομένως οι πραγματικές επιδράσεις στο σωματικό βάρος είναι σχετικά μέτριες.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά, η απλή προσθήκη ή υποκατάσταση μεμονωμένων τροφίμων ή συστατικών στη διατροφή σπάνια έχει μια αξιόλογη επίδραση στο βάρος. Αντιθέτως, οι αλλαγές σε ολόκληρο το διατροφικό μοτίβο και τον τρόπο ζωής επιφέρουν μακροχρόνια απώλεια βάρους.

Συμπερασματικά, το μηλόξυδο μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους ενισχύοντας το αίσθημα κορεσμού και ρυθμίζοντας το σάκχαρο. Τέλος, περιέχει μόνο τρεις θερμίδες ανά κουταλάκι του γλυκού.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα