Κυριακή, 19/05/2024 | 09:30

Δήμος Ζηρού για την επετειακή εκδήλωση στη μνήμη του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κοζύλης και Ρωγών Ιωσήφ

184 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/04/2024, 8:47 πμ | 0 σχόλια

Μέσα σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και με ενθουσιασμό από τους διοργανωτές και το πλήθος του κόσμου, τιμήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου στο κάστρο των Ρωγών, στη Νέα Κερασούντα Πρέβεζας η μνήμη και η θυσία του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κοζύλης και Ρωγών Ιωσήφ, ο οποίος έπεσε ηρωικά κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου την νύκτα της 10ης προς 11η Απριλίου 1826.

 

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Ζηρού, η Δημοτική Κοινότητα Νέας Κερασούντας, η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Νομού Πρεβέζης και ο Ποντιακός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Κερασούντας. Συμμετείχαν και έδωσαν μια ιδιαίτερη σημειολογία με τις παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες πολλοί πολιτιστικοί φορείς της περιοχής με τα χορευτικά τους τμήματα.

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και στη συνέχεια έγινε καλωσόρισμα εκ μέρους του Προέδρου του Ποντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κερασούντας κ. Τζίμη Καραβασιλείου και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των διοργανωτών και των επισήμων προσκεκλημένων μπροστά σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο πλήθος κόσμου που προσήλθε. 

Μήνυμα απέστειλε στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. 

 

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης υπογράμμισε την αξία της θυσίας του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Κοζύλης και Ρωγών Ιωσήφ, ενώ στάθηκε στην σημασία που δίνει η Δημοτική Αρχή Ζηρού στην ανάδειξη των σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων και προσώπων του Δήμου, στην προσπάθεια δημιουργίας πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής. 

 

Παρόντες ήταν ακόμη και χαιρέτησαν την εκδήλωση, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Απασχόλησης της Π.Ε. Πρέβεζας κ. Αναστάσιος Δράκος,  ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Μεσολογγίου κ. Σωτήριος Φαράντος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών του Ν. Πρεβέζης κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας.

 

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους την εκδήλωση: ο κ. Χρήστος Γούσης, Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε. Πρέβεζας, ο κ. Δημήτριος Γιολδάσης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζηρού, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ζηρού, ο κ. Γεώργιος Νίτσας, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πρέβεζας, επικεφαλής της παράταξής “Ανάπτυξη Τώρα”, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ζηρού, Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, ο κ. Θωμάς Μπάκας, τ. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Παντελής Σιγιάννης, υπαστυνόμος, εκπρόσωπος Α.Τ. Φιλιππιάδας, ο κ. Ιωάννης Γιώτης, Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, ο κ. Κωνσταντίνος Τσούτσης, Πρόεδρος Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΕΑ ΕΔΕΣ, ο κ. Γεώργιος Κυριακίδης, Γενικός Γραμματέας Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά, ο κ. Κωνσταντίνος Λιβαδόπουλος, Ταμίας του Σωματείου Παναγία Σουμελά, Άγημα Σουλιωτών-Όμιλος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης Σουλίου και πολλοί Πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων.

 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης. 

 

Μετά το τέλος της ομιλίας όλοι οι προσκεκλημένοι και τα χορευτικά τμήματα  με τη συνοδεία της φιλαρμονικής Θεσπρωτικού, ξεκίνησαν με πομπή από το κάστρο των Ρωγών και κατευθύνθηκαν μέχρι την πλατεία στους πρόποδες του κάστρου, προσδίδοντας έναν ακόμη πιο επιβλητικό χαρακτήρα στην εκδήλωση.

 

Στο χώρο του πλατώματος και κάτω από την μεγάλων διαστάσεων (10,50μ Χ 11,00 μ), ανηρτημένη ελληνική σημαία, την οποία επιμελήθηκε η Εταιρεία Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρεβέζης, η  εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. 

 

Την παρουσίαση της επετειακής εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Ποντιακού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέας Κερασούντας κ. Τζίμης Καραβασιλείου, ο οποίος κλείνοντας ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν και τους κάλεσε να προσέλθουν και στις επόμενες δράσεις. Η όλη εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα