Πέμπτη, 02/05/2024 | 12:52

Στις 28 Απριλίου η παρουσίαση της έρευνας “Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά Αρχεία” από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις

196 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/04/2024, 8:53 πμ | 0 σχόλια
H παρουσίαση της έρευνας του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις με τίτλο “Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά Αρχεία” θα πραγματοποιηθεί στις 26 Απριλίου στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Πρέβεζας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Η εκδήλωση έχει ως αφορμή την ολοκλήρωσης της έρευνας στα Οθωμανικά Αρχεία Κωνσταντινουπόλεως και Άγκυρας, η οποία ανέδειξε τη σημαντικότητα των Οθωμανικών Αρχείων ως πηγή πρωτότυπου υλικού για την ιστορική μελέτη της περιοχής.
Τα χίλια διακόσια (1.200) και πλέον αρχειακά τεκμήρια που εντοπίστηκαν στην μικρής, σχετικά, διάρκειας έρευνα που χρηματοδότησε η Περιφέρεια Ηπείρου, δημιουργούν μια σημαντικότατη και σοβαρότατη βάση για την περαιτέρω έρευνα της τοπικής ιστορίας, σε περιόδους εν γένει σκοτεινούς και σχετικά αχαρτογράφητους.
Οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι:
• Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- “Η ελληνική ιστορία και οι οθωμανικές πηγές”.
• Δημοσθένης Αρ. Δόνος, Δρ. Αρχαιολογίας, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις”- Έγγραφα οθωμανικών αρχείων για την περιοχή της Πρέβεζας στο Ίδρυμα «Ακτία Νικόπολις»: Μια πρώτη παρουσίαση και αποτίμηση και
• Ηλίας Σκουλίδας, επ. καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Η οθωμανική Πρέβεζα και ο “ηπειρωτικός χώρος”: συνοριακός χαρακτήρας και αρχειακά τεκμήρια.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλη εκδήλωση θα καλυφθεί βιντεοσκοπικά από το Ίδρυμα Μποδοσάκη (με ειδικό τεχνικό), ώστε από την επομένη μέσω της ειδικής πλατφόρμας blod.gr (Bodossaki Lectures on Demand) οι εισηγήσεις και οι χαιρετισμοί της εκδήλωσης να είναι ελεύθερα διαθέσιμες για όλους όσους ενδιαφέρονται.
Την επόμενη μέρα 27 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί για τους ειδικούς επιστήμονες και ομιλητές ξενάγηση στους χώρους που αναφέρονται τα ευρήματα και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα