Σάββατο, 27/04/2024 | 12:08

Ανακοίνωση Σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Πρέβεζας για τα εργατικά ατυχήματα

442 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/03/2024, 1:52 μμ | 0 σχόλια

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΠΑΡΚΗ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων καταγγέλλει τη κατάσταση που επικρατεί σε χώρους δουλειάς και εργοστάσια της περιοχής μας όπου το ένα εργατικό ατύχημα διαδέχεται το άλλο με αποτέλεσμα να βρίσκεται η ζωή των συναδέλφων μας σε τεράστιο κίνδυνο ! Για να βγει γρήγορα η παραγωγή έχουν χτυπήσει κόκκινο η πίεση και η εντατικοποίηση της δουλειάς που σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ασφαλείας έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται εργατικά ατυχήματα σχεδόν κάθε βδομάδα αν όχι κάθε μέρα!Όλα αυτά δημιουργούν τα εργατικά ατυχήματα και όχι η κακιά η ώρα και η κακιά στιγμή.

Κάθε τρείς μέρες χάνει τη ζωή του ένας εργάτης, ενώ καθημερινά μετράμε περίπου 20 εργατικά ατυχήματα χωρίς να προσμετρώνται τα αδήλωτα,κάτω από την πίεση και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.Νωπές είναι ακόμη οι μνήμες όλων από τα εργοδοτικά εγκλήματα σε ιχθυοτροφείο στη Χόχλα και στην επιχείρηση ΒΙΟΑΕΡΙΟ 1 ΙΚΕ στον Ωρωπό.Πριν από λίγες μέρες οικοδόμος καταπλακώθηκε από τοίχο σε οικοδομή στην Πρέβεζα.

Οι εργαζόμενοι,όπως στο εργοστάσιο της FOPPEN, εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες,αρκετοί από αυτούς για λίγους μήνες δουλειά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και με την αγωνία να πάρουν το πενιχρό ταμείο ανεργίας,καθώς η τακτική της εργοδοσίας είναι να προσλαμβάνει όσο και όποτε θέλει  εργαζόμενους σύμφωνα με την αύξηση της παραγωγής και των κερδών της.Επίσης αρκετές φορές τα εργατικά ατυχήματα δεν δηλώνονται ως τέτοια! 

Η κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και όλες οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει όλα αυτά τα χρόνια έχουν αποδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις υπηρεσίες (ΣΕΠΕ) με αποτέλεσμα να μη γίνονται έλεγχοι στους χώρους δουλειάς,έχουν ξηλώσει και τους ελάχιστους νόμους που προστάτευαν τους εργαζόμενους προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Οι μεγαλοεργοδότες και οι βιομήχανοι επιδοτούνται κάθε τρείς και λίγο με εκατομμύρια,για αυτούς προορίζεται η μερίδα του λέοντος από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης,πανηγυρίζουν για τις εξαγωγές και οι εργαζόμενοι καθημερινά σακατεύονται για ένα πενιχρό μεροκάματο που πλέον δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι καθημερινές ανάγκες και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια.

Ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Για να μη μετρήσουμε ξανά κανένα σακατεμένο ή ακόμα και νεκρό συνάδελφό μας,μαζικοποιούμε το Σωματείο μας,δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας με όλες τις μορφές.Για να μπορούμε να γυρνάμε ασφαλείς στα σπίτια μας και στις οικογένειές μας.

 Απαιτούμε:

– Να τηρηθούν και να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων από την εργοδοσία με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας,κατάλληλες θερμοκρασίες,την αποφυγή επαφής και εισπνοής χημικών ουσιών.

-Την διασφάλιση ασφαλούς κίνησης των μηχανημάτων μέσα σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς με ειδικευμένο προσωπικό. 

-Την διενέργεια τακτικών ελέγχων από την τεχνική επιθεώρηση εργασίας καθώς και από τα αρμόδια τμήματα υγιεινής και ασφάλειας. 

-Τη στήριξη όσων συναδέλφων έχουν τραυματιστεί εν ώρα εργασίας,αυτών και των οικογένειών τους.Καμία προσπάθεια απόκρυψης των εργατικών ατυχημάτων από την εργοδοσία.

-Λειτουργία της επιθεώρησης ως κρατικού οργανισμού και όχι ως ανεξάρτητης αρχής.

-Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλων των συναδέλφων .

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα