Σάββατο, 20/04/2024 | 16:02

Ποιοι θα πάρουν τώρα επιστρεπτέα προκαταβολή – Εως 30 Απριλίου κληρώνει για τις ενστάσεις

462 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/03/2024, 11:33 πμ | 0 σχόλια

Εδώ και δύο χρόνια εκκρεμούν, περίπου, 17.000 ενστάσεις επαγγελματιών και επιχειρήσεων που κόπηκαν από τις ενισχύσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής που χορηγήθηκαν την περίοδο της πανδημίας ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που ανέμεναν

Μέχρι τις 30 Απριλίου θα ολοκληρώσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη διαδικασία για τις ενστάσεις που υπέβαλαν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyBusinessSupport» είτε επειδή κόπηκαν από τις ενισχύσεις των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας είτε γιατί πήραν μικρότερα ποσά από αυτά που ανέμεναν. Αυτό προκύπτει από την Αριθμ. ΓΔΟΥ 25/2024 απόφαση του υπουργείου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.

Όπως αναφέρεται σε νέα εγκύκλιο που περιλαμβάνει και αναλυτικές οδηγίες στις περιπτώσεις «η διαδικασία απάντησης στα αιτήματα επανεξέτασης ολοκληρώνεται έως 30.4.2024. Μετά την παρέλευση της ως άνω προθεσμίας τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος επανεξέτασης».

Με την νέα παράταση και το κείμενο οδηγιών δίνεται περιθώριο για να «τρέξει» ο έλεγχος των ενστάσεων και να καλυφθούν όσοι έχασαν αδίκως τα δάνεια (π.χ. επειδή έκαναν κάποιες λάθος καταχωρήσεις). Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν μετά την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβάλει θα λάβουν την κρατική ενίσχυση που δικαιούνται και θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Όμως, όπως αναφέρεται στην νέα εγκύκλιο η καταβολή τυχόν ποσών καταβάλλονται στις αιτούσες επιχειρήσεις μόνο εφόσον ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

– Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα αίτημα επανεξέτασης, Το αίτημα επανεξέτασης πρέπει να είναι επαρκώς αιτιολογημένο και στοιχειοθετημένο, ενώ κάθε γενικόλογη αναφορά δύναται να απορριφθεί ως αόριστη.

– Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν καταχωρίσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο «MyBusinessSupport» το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται Τα στοιχεία για τα οποία υπήρχε η υποχρέωση να συμπληρωθούν εκ των υστέρων της υποβολής της αίτησης χορήγησης, γίνονται αποδεκτά, ανεξαρτήτως του εάν έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωριστεί ως 31.3.2021.

– Οι αιτούσες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το σύνολο των δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος που αφορούν τα φορολογικά έτη 2019, 2020 έως 31.3.2022 και το φορολογικό έτος 2021 έως 31.12.2023, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν. Ειδικά οι επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1 Νοεμβρίου ως 31 Οκτωβρίου ή και από 1 Δεκεμβρίου ως 30 Νοεμβρίου πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και 2020, έως την 31η.05.2022.

– Πραγματοποιείται αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ, κατά την κρίση της, ως προς την αξιοπιστία των οικονομικών δεδομένων που έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις και τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ύψους της ενίσχυσης

– Δεν έχουν πραγματοποιήσει παύση εργασιών κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.

– Δεν εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.

Οι αιτούσες επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει αιτήματα επανεξέτασης, ενημερώνονται ψηφιακά από την ΑΑΔΕ, μόνο στην περίπτωση που προκύπτει ποσό ενίσχυσης προς καταβολή.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα