Κυριακή, 28/04/2024 | 21:03

Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή η υποστελέχωση των Μονάδων Υγείας της Ηπείρου

246 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 05/02/2024, 2:01 μμ | 0 σχόλια

Την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καλεί στην Βουλή να δώσει εξηγήσεις, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί ως προς την στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού στην Ήπειρο, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Μπάρκας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπάρκας κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση για την οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία της Ηπείρου, με το υπάρχον προσωπικό να υπερβαίνει εαυτόν για να προσφέρει ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Η Ερώτηση μπορεί να επικεντρώνεται στα Γενικά Νοσοκομεία και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ηπείρου, όμως η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στη στελέχωση των Αγροτικών Ιατρείων. Η υφιστάμενη κατάσταση στο πρωτοβάθμιο επίπεδο, πέρα από κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες, επιβαρύνουν παράλληλα τα νοσοκομεία της περιοχής που ήδη βρίσκονται στα όριά τους.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας παραμένουν λόγια ανεφάρμοστα.

Ο κ. Μπάρκας ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας της Ηπείρου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό.

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Σε απαξίωση οι δημόσιες μονάδες Υγείας στην Ήπειρο»

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας και στην Ήπειρο παραμένει αποκαρδιωτική, ειδικά ως προς τη στελέχωση όλων των κατηγοριών προσωπικού.

Ειδικότερα, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, είναι κενές 838 οργανικές θέσεις (από τις 2.629 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα έχουν καλυφθεί οι 1.791). Οι ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς, ΟΑΕΔ και Νοσηλευτική Ειδικότητα, που οι περισσότεροι θα αποχωρήσουν στο τέλος Μαρτίου αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά.

Δύο χειρουργικές αίθουσες από έλλειψη προσωπικού. Οι κενές θέσεις Παραϊατρικού/ τεχνικής και Διοικητικής Υπηρεσίας είναι πάνω 200. Τραγική είναι επίσης η στελέχωση στην Τεχνική Υπηρεσία, όπου είναι ακάλυπτες 41 θέσεις.

Στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» οι κενές θέσεις Νοσηλευτικού προσωπικού προσεγγίζουν στις 90, ενώ οι αντίστοιχες σε Παραϊατρικό και Τεχνικής και Διοικητικής Υπηρεσίας είναι 80.

Οριακή είναι και η λειτουργία των νοσοκομείων Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιατών.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών καταγράφονται ελλείψεις στις ειδικότητες οφθαλμίατρου, ορθοπεδικού, αναισθησιολόγου, μικροβιολόγου, ακτινολόγου.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας ένας ακτινολόγος. Η Χειρουργική Κλινική στα όρια της, χωρίς ειδικευόμενους, η Παθολογική με συνθήκες υπερεφημεύρευσης και εξάντλησης, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με δύο γιατρούς. Για χρόνια το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές. Το νοσοκομείο της Άρτας ήταν το μοναδικό από τα νοσοκομεία της Ηπείρου για το οποίο δεν εξασφαλίστηκε, την περασμένη άνοιξη, ούτε μια πρόσληψη επικουρικού γιατρού.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας η ειδικότητα Αναισθησιολόγου είναι είδος σε εξαφάνιση, μόνο 1 παθολόγος, μόνο 1 χειρούργος, 1 ορθοπεδικός, ενώ το πρόβλημα με τις εφημερίες έχει πάρει τη δικαστική οδό.

Οι συγκεκριμένες ελλείψεις αφορούν μόνο στο δευτεροβάθμιο και στο τριτοβάθμιο επίπεδο Υπηρεσιών Υγείας. Η κατάσταση είναι χειρότερη στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας και στη στελέχωση των Αγροτικών Ιατρείων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για τη στελέχωση των Μονάδων Υγείας της Ηπείρου με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό;

Ο Επερωτών Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα