Κυριακή, 21/04/2024 | 04:16

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για υπόθεση βιασμού

260 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/02/2024, 1:34 πμ | 0 σχόλια

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε στην καταδίκη της χώρας μας καθώς έκρινε ότι οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να διεξάγουν αποτελεσματική έρευνα σχετικά με τον ισχυρισμό μιας τουρίστριας που ισχυρίστηκε ότι έπεσε θύμα βιασμού ενώ έκανε διακοπές στην Ελλάδα.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την κατάθεση της υπόθεσης, η καταγγέλλουσα, από το Δυτικό Γιορκσάιρ, δήλωσε ενθουσιασμένη όταν έμαθε ότι το δικαστήριο που εδρεύει στο Στρασβούργο επέκρινε την Ελλάδα για την ποινική διαδικασία που, όπως είπε, «υπολείπεται των απαιτούμενων προτύπων». Περιγράφοντας την απόφαση ως «μνημειώδη ηθική νίκη», ο δικηγόρος της δήλωσε ότι όχι μόνο εξέθεσε τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος δικαιοσύνης, αλλά θα δημιουργήσει και προηγούμενο σε μια εποχή που περισσότεροι τουρίστες από ποτέ επισκέπτονται τη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γυναίκα, που αναφέρεται ως κα Χ, από το Dewsbury, βρισκόταν σε διακοπές με τη μητέρα της στην Πάργα τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν έλαβε χώρα το περιστατικό, όπως ισχυρίζεται.

Κατέθεσε μήνυση εναντίον ενός μπάρμαν του ξενοδοχείου, ο οποίος φέρεται σύμφωνα με την κατάθεση να την έσπρωξε σε ένα δωμάτιο του προσωπικού και να την κακοποίησε σεξουαλικά. Ο ύποπτος κρατήθηκε για τρεις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η γυναίκα, η οποία ήταν τότε 18 ετών, αναγκάστηκε να τον αναγνωρίσει προσωπικά σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση που λειτούργησε ως δευτερογενής κακοποίηση με υπαιτιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σε μια δήλωση που τονίζει τις «σημαντικές ελλείψεις» της έρευνας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περιέγραψε την έκταση των τραυμάτων που είχε η καταγγέλλουσα μετά την υποτιθέμενη επίθεση. «Ελήφθησαν δείγματα αίματος και η σωματική εξέταση που διενεργήθηκε από άνδρα γιατρό αποκάλυψε μώλωπες στα πόδια, τους μηρούς και τα γεννητικά της όργανα και διάτρηση του υμένα», ανέφερε. Η αστυνομία συνόδευσε την καταγγέλλουσα σε αστυνομικό τμήμα στην κοντινή πόλη της Πρέβεζας, όπου της «είπαν ότι έπρεπε να υπογράψει έγγραφα στα ελληνικά», αν και ελλείψει επίσημης μετάφρασης η γυναίκα δεν είχε ιδέα για το τι της ζητούσαν να βάλει την υπογραφή της, άκουσε το δικαστήριο.

Οι αρχές όχι μόνο δεν προστάτεψαν την τότε 18χρονη, αλλά την επανατραυμάτισαν με τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά στάνταρ.

Η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη

Ο ύποπτος αρνήθηκε τον βιασμό, ισχυριζόμενος ότι το σεξ ήταν συναινετικό, και αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης. Ένα χρόνο αργότερα, τοπικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν «επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης», αφού η αστυνομία έπαυσε την έρευνά της. Καθ’ όλη τη διάρκεια η γυναίκα δεν ενημερώθηκε ούτε ενημερώθηκε για τις διαδικασίες, εν μέρει επειδή κανένας δικηγόρος δεν ήταν πρόθυμος να την εκπροσωπήσει σε τοπικό επίπεδο.

Τον Ιούλιο του 2021 η γυναίκα προσέφυγε στο δικαστήριο του Στρασβούργου, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές είχαν παραβιάσει το καθήκον τους να την προστατεύσουν ως θύμα έμφυλης βίας.

«Το δικαστήριο όχι μόνο αποφάνθηκε ότι οι αρχές δεν διεξήγαγαν αποτελεσματική έρευνα, αλλά διαπίστωσε επίσης ότι παραβιάστηκαν διάφορα δικαιώματά της ως θύμα να ενημερώνεται για το τι συνέβαινε», δήλωσε ο Μίκαελ Πόλακ, του οποίου η ομάδα νομικής βοήθειας Justice Abroad ανέλαβε την υπόθεση. «Αυτό που λέει αυτή η υπόθεση είναι ότι οι παραθεριστές πρέπει να έχουν τα δικαιώματά τους προστατευμένα όταν συμβαίνει κάτι τρομερό όπως ο βιασμός».

Η ελληνική κυβέρνηση που εναντιώθηκε στην προσφυγή της νεαρής γυναίκας, υποστήριξε ότι η καταγγελία της Χ είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα και ότι οι νομικές διαδικασίες είχαν ακολουθηθεί σχολαστικά. Οι επτά δικαστές που εξέτασαν την υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας δικαστής, ο Ιωάννης Κτιστάκης, τόνισαν ότι «οι αρχές δεν ενημέρωσαν τη γυναίκα για τα δικαιώματά της ως καταγγέλλουσα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός της για νομική συνδρομή, παρόλο που εκείνη είχε δηλώσει ρητά ότι ήθελε να διωχθεί και να τιμωρηθεί ο κατηγορούμενος».

Ο Βρετανός δικηγόρος κέρδισε την δίκη αποδεικνύοντας την πλημμελή προστασία της πελάτισσάς του και την ελλειπή απονομή δικαιοσύνης.

«Η οικεία φύση του θέματος, η νεαρή ηλικία της προσφεύγουσας και το γεγονός ότι ισχυρίστηκε ότι βιάστηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών της σε ξένη χώρα, απαιτούσαν μια ευαίσθητη προσέγγιση από τις αρχές», ανέφεραν, σημειώνοντας ότι οι υπάλληλοι δεν έλαβαν επίσης μέτρα για να αποτρέψουν την περαιτέρω τραυματοποίηση της καταγγέλλουσας.

«Δεν έγινε καμία σοβαρή προσπάθεια να διευκρινιστούν οι ασυμφωνίες ή να εκτιμηθεί η ψυχική κατάσταση και οι προσωπικές συνθήκες της προσφεύγουσας … Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τον τρόπο με τον οποίο αξιολόγησαν την ιατροδικαστική έκθεση, η οποία στην πραγματικότητα δεν διέψευδε την εκδοχή της προσφεύγουσας για τα γεγονότα, δεν ήταν μεμονωμένα λάθη αλλά σημαντικές ελλείψεις», πρόσθεσαν οι δικαστές.

Πηγή ΦΩΤΟ: CherryX

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα