Δευτέρα, 29/04/2024 | 04:02

Κώστας Μπάρκας: Τα τιμολόγια- φωτιά στο ρεύμα απειλούν τη βιωσιμότητα των ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ

269 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/01/2024, 10:50 πμ | 0 σχόλια

Στη Βουλή φέρνουν για μια ακόμη φορά οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία το ζήτημα του υπέρογκου κόστους ενέργειας, που μετά και τις συνεχείς ανατιμήσεις και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για στήριξή τους αντιμετωπίζουν οι ΤΟΕΒ (Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) και ΓΟΕΒ (Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) της χώρας. 

Είκοσι δύο (22) βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία του βουλευτή Αργολίδας, Γιώργου Γαβρήλου, αναφέρουν σε Ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, ότι μπροστά σε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων οι ΤΟΕΒ Αργολίδας και της υπόλοιπης χώρας, αφού έλαβαν λογαριασμούς της ΔΕΗ που τους καλούν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία των αντλιοστασίων. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τους ίδιους τους αγρότες, ενδεικτικά, ένας μόνο ΤΟΕΒ του Νομού Αργολίδας καλείται να πληρώσει περίπου 360.000€ (ΤΟΕΒ Ιρίων)!

Η παραπάνω εξέλιξη προέκυψε μετά την αντίστοιχη έκδοση σχετικής ΚΥΑ (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/125322/2161) και βασίζεται στην διαφορά κρατικής επιδότησης και κατανάλωσης για το διάστημα Φεβρουαρίου 2022- Οκτωβρίου 2023. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως τόσο για την ΚΥΑ, που εκδόθηκε μέσα στις γιορτές, όσο και για τα ασύλληπτα ποσά που καλούνται οι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ να πληρώσουν, δεν υπήρξε καμία πρότερη ενημέρωση. 

Αποδείχθηκε τελικά επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης η κρατική επιδότηση για τους αγρότες και τώρα οι ήδη υπερχρεωμένοι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ καλούνται να πληρώσουν ποσά παράλογα και εκτός των δυνατοτήτων τους. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αιφνίδια χαριστική βολή στους Τοπικούς Οργανισμούς και στους ίδιους τους αγρότες της χώρας, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε παρατεταμένο αδιέξοδο λόγω της αύξησης του καλλιεργητικού κόστους, των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, της αισχροκέρδειας των μεσαζόντων, των συνεχόμενων καταστροφών της σοδειάς τους εξαιτίας της κλιματικής κρίσης αλλά και των ανερμάτιστων κυβερνητικών πολιτικών που έχουν περιορίσει τις επιδοτήσεις και έχουν εκτινάξει την ομαλότητα πληρωμών. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, πρώτον, αν σκοπεύουν να προχωρήσουν στην διαγραφή μέρους των χρεών των αγροτών που προκύπτουν από τους εν λόγω λογαριασμούς της ΔΕΗ και διευθέτηση του υπολοίπου μέσω γενναίων δόσεων. Δεύτερον, αν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις για την ανακούφιση των αγροτών από τις υψηλές τιμές του αγροτικού ρεύματος με καίριες παρεμβάσεις, ώστε να επανεκκινήσει απρόσκοπτα η αγροτική παραγωγή και να ανακουφιστούν από ένα μέρος του καλλιεργητικού κόστους οι αγρότες που τους αποτρέπει ουσιαστικά από το να συνεχίσουν την παραγωγή αλλά και να ζήσουν. Τρίτον, πότε σκοπεύουν να προκηρύξουν τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μειωθεί, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών (net metering), το κόστος της ενέργειας στην αγροτική παραγωγή. Τέταρτον, αν πρόκειται να προχωρήσουν σε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την διαγραφή μεγάλου μέρους των συνολικών χρεών των ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ της χώρας και μια γενναία ρύθμιση του υπολοίπου, ώστε να καταστούν εκ νέου βιώσιμοι οι Οργανισμοί και να σταθούν στο πλευρό των χειμαζόμενων αγροτών μας. 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα