Δευτέρα, 29/04/2024 | 09:14

Θανάσης Καββαδάς: «Με το δικαίωμα επιστολικής ψήφου μεγαλώνει η Ελλάδα και η Δημοκρατία μας»

495 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 24/01/2024, 8:08 μμ | 0 σχόλια

 

Θανάσης Καββαδάς: «Με το δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους απόδημους Έλληνες, μεγαλώνει η Ελλάδα και η Δημοκρατία μας»

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκε και η τροπολογία με την οποία παρέχεται το δικαίωμα στους απόδημους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις Εθνικές εκλογές. 

Στην εισαγωγή του ο Βουλευτής ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου για όλους τους Έλληνες πολίτες, κάτι που έχει αποδείξει με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών από το 2019, κυρίως όμως με το νομοσχέδιο του 2024 που αφαίρεσε τους νομικούς περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, καθώς και με το τρέχον νομοσχέδιο. 

Σχολίασε ότι η επιστολική ψήφος έχει θεσμοθετηθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες διευκολύνουν τους απόδημους πολίτες τους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Έφερε ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου η επιστολική ψήφος για τους Ισπανούς που διαμένουν στο εξωτερικό έχει συμπεριληφθεί πλέον και στο Σύνταγμα της χώρας, ενώ έχει δοθεί το δικαίωμα στους απόδημους Ιστπανούς να ψηφίζουν στις κατά τόπους διπλωματικές αρχές.

Αντιθέτως, είπε, στην Ελλάδα για πολλά χρόνια ιδεοληψίες και αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν στους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εκφράζοντας τη διαπίστωση ότι οι αγκυλώσεις και οι ιδεοληψίες, σε συνδυασμό πια με τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο στο νέο νομοσχέδιο.

Εξέφρασε την απορία γιατί, ενώ υπάρχει συμφωνία για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, δεν υπάρχει συμφωνία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες στο εξωτερικό και στις εθνικές εκλογές. Αναρωτήθηκε αν έχει διαφορετικό βάρος η ψήφος των πολιτών σε κάθε εκλογή και αν έχουμε να κάνουμε με εκλογές πολλών ταχυτήτων στις οποίες προσαρμόζεται ανάλογα και το δικαίωμα του εκλέγειν. 

Είπε ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν τη λέξη «πραξικόπημα», αναφερόμενοι στην τροπολογία που έφερε η Κυβέρνηση, σχολιάζοντας ότι είναι ανιστόρητη αναφορά και προφάσεις εν αμαρτίαις, αφού η συγκεκριμένη λέξη συνδέεται με τον περιορισμό δημοκρατικών ελευθεριών και όχι με τη διασφάλιση και διευκόλυνση της άσκησης ενός δημοκρατικού δικαιώματος για όλους τους Έλληνες, όπως αυτή που εισάγει η τροπολογία. Συνεχάρη μάλιστα την Υπουργό Εσωτερικών, κ.Νίκη Κεραμέως, και τον Υφυπουργό, κ. Θοδωρή Λιβάνιο, για αυτήν την πρωτοβουλία τονίζοντας ότι είναι μέτρο ενίσχυσης της δημοκρατίας, όχι περιορισμού της. 

Ανέφερε ότι η θεσμική παρέμβαση που επιχειρεί η Κυβέρνηση για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού με επιστολική ψήφο έχει δημοκρατική, ηθική, εθνική και πατριωτική διάσταση, τονίζοντας ότι η πατρίδα μας δεν μπορεί να συνεχίσει να στερεί από τους Έλληνες της διασποράς το ύψιστο δημοκρατικό τους δικαίωμα και σχολιάζοντας ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι τολμά, τηρεί το λόγο της, είναι συνεπής στις αρχές και τις διακηρύξεις της. 

Επεσήμανε ότι η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου, έτσι όπως αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο, αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε βρίσκονται στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο και τόνισε ότι, όπως και στον ν.5044/2023, η δυνατότητα ψήφου δίνεται σε ανθρώπους που έχουν ήδη εκλογικά δικαιώματα, επομένως το εκλογικό σώμα δεν αλλάζει. Αντιθέτως, ανέφερε, διευκολύνονται οι πολίτες να ψηφίσουν και η αλλαγή αυτή, πέρα από τη δημοκρατία, ενισχύει και τη συμμετοχή, αφού αποτελεί μία λύση απέναντι στην αποχή. 

Σχολίασε δε ότι κάποιοι προσπερνούν με χαρακτηριστική ευκολία άλλες σημαντικές και θετικές διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου, όπως η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, αλλά και τα εκλογικά κέντρα που θα εγγυώνται την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να ψηφίσουν με φυσική παρουσία. 

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Κυβέρνηση  άνοιξε αποφασιστικά από το 2019 το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, κάτι που απέδειξε ξανά τόσο στη διαβούλευση του νομοσχεδίου όσο και στη συζήτηση στην επιτροπή, αφού υιοθέτησε προτάσεις της αντιπολίτευσης και προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις για την επιστολική ψήφο, προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά ή υπόνοια. 

Συγκεκριμένα ανέφερε την πρόβλεψη ότι η εξουσιοδότηση τρίτου προσώπου για αποστολή του φακέλου επιστροφής θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε περίπτωση αδυναμίας του εκλογέα να αποστείλει ο ίδιος το φάκελο, κάτι που αποτελούσε πρόταση του ΠΑΣΟΚ, καθώς και την πρόβλεψη ότι τα ψηφοδέλτια των μελών των εφορευτικών επιτροπών διαλογής της επιστολικής ψήφου θα είναι όμοια με τα ψηφοδέλτια της επιστολικής ψήφου, προκειμένου να διασφαλίζεται απόλυτα η μυστικότητα της ψηφοφορίας, κάτι που αποτελούσε πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατέληξε λέγοντας ότι με αυτές τις βελτιώσεις επιτεύχθηκε η συναίνεση για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και επομένως ήταν φυσικό να γίνει το επόμενο βήμα με την τροπολογία με την οποία επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού. Μένει να δούμε, είπε, αν το κλίμα συναίνεσης από την πλευρά των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν προσχηματικό και αν η αντιπολίτευση φοβάται την ψήφο της ομογένειας ή αν συμμερίζεται την πεποίθηση της Νέας Δημοκρατίας ότι ο απόδημος ελληνισμός είναι μεγάλη δύναμη για το έθνος μας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Το δικαίωμα της ψήφου για τον απανταχού ελληνισμό είναι ζήτημα ισότητας και ισοπολιτείας. Τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω την πατρίδα συνήθως σε δεινές περιόδους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους. Έχουν δεσμούς με την πατρίδα. Διατηρούν τις επαφές και το ενδιαφέρον τους για τα δρώμενα στη χώρα. Πολλοί έχουν οικογένειες ή και περιουσία. Κυρίως όμως, κουβαλούν πάντα μέσα τους στην Ελλάδα. 

Έχω συγγενείς στην Αυστραλία, στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τους οποίους χρόνια συζητάμε το πόσο θέλουν να ψηφίσουν και δεν μπορούν. Ξέρετε πλέον για την επιστολική ψήφο; Λένε «μπράβο που το ελληνικό κράτος μάς δίνει επιτέλους έναν εύκολο τρόπο να συμμετέχουμε στις εκλογές». Είναι η πρώτη φορά που αισθάνονται ότι το ελληνικό κράτος τηρεί τη θεσμική και πολιτειακή υποχρέωση που έχει απέναντί τους, δίνοντας τη δυνατότητα στους απόδημους που έχουν εκλογικά δικαιώματα να εξασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.

Καλώ, λοιπόν, τους συναδέλφους να ξεπεράσουν τα κομματικά στεγανά. Να συνεχίσουμε τον κοινοβουλευτικό διάλογο και να συμφωνήσουμε ότι έχουμε χρέος ως αντιπρόσωποι του έθνους να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια και την αναγκαία τομή, που μεγαλώνει και την Ελλάδα και τη δημοκρατία μας».

 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα