Κυριακή, 28/04/2024 | 11:09

Η μητέρα της την εγκατέλειψε όταν ήταν ενός-40 χρόνια μετά, μια άγνωστη της αποκάλυψε το γιατί

901 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/01/2024, 2:32 μμ | 0 σχόλια

Η μυστηριώδης εξαφάνιση της μητέρας της την είχε αφήσει με πολύ θυμό. Τελικά, το τηλεφώνημα από μια άγνωστη άλλαξε τελείως την ιστορία…

 

Η Μίστι ΛαΜπιν όλη της τη ζωή αναρωτιόταν γιατί η μητέρα της εγκατέλειψε την οικογένειά της όταν η ίδια ήταν μόλις ενός έτους και χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα σημάδι.

Ωστόσο, η εξαφάνιση της Κόνι Κρίστενσεν πριν από 40 χρόνια από το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ δεν προκάλεσε έκπληξη τους υπόλοιπους συγγενείς της: Η νεαρή μητέρα το είχε σκάσει ξανά από το σπίτι της στο παρελθόν, όταν ήταν έφηβη.

«Αφού γεννήθηκαν και τα δικά μου παιδιά, σκεφτόμουν πώς μπόρεσε να με αφήσει έτσι;» είπε ο ΛαΜπιν στο CNN. «Δεν θα το έκανα ποτέ αυτό στα παιδιά μου».

Σε όλη της τη ζωή, η ΛαΜπιν είχε μάθει ελάχιστα πράγματα για τη μητέρα της. Η υπόλοιπη οικογένειά της ήταν πληγωμένη και απρόθυμη ακόμη και να μιλήσει για την Κρίστενσεν, πιστεύοντας ότι είχε επιλέξει να το σκάσει σε ηλικία μόλις 20 ετών.

Όλο αυτό το διάστημα, όμως, υπήρχε και κάτι που η ΛαΜπιν δεν ήξερε: Κάποιοι άλλοι άνθρωποι, τελείως άγνωστοι με αυτήν, περίπου 700 χιλιόμετρα μακριά έψαχναν να βρουν απαντήσεις στο ίδιο μυστήριο.

Οι άγνωστοι αυτοί ήξεραν ότι για να δώσουν απάντηση σε αυτό θα έπρεπε να περιμένουν υπομονετικά, να είναι τυχεροί και να βασιστούν στην ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης. Θα έφτανε η στιγμή που όσοι αναζητούσαν την αλήθεια θα συνδέονταν και μια κόρη θα καταλάβαινε γιατί η αποχώρηση της μαμάς της μπορεί να μην ήταν επιλογή της.

Κυνηγοί στο δάσος – και στο εργαστήριο

Ένας σκιτσογράφος ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε μια πήλινη προτομή για να προσπαθήσει να αναδημιουργήσει το πρόσωπο των λειψάνων που βρέθηκαν τον Δεκέμβριο του 1982 στην ανατολική-κεντρική Ιντιάνα, λέει η επικεφαλής αναπληρώτρια ιατροδικαστής του Γραφείου του ιατροδικαστή της κομητείας Γουέιν στην Ιντιάνα, Λορίν Όγκντεν.

Μια ομάδα κυνηγών είχε ανακαλύψει τα απομεινάρια μιας σορού κοντά στο Μάρτιντεϊλ Κρικ, σε μια αγροτική περιοχή που χρησιμοποιείται κυρίως για κυνήγι και γεωργία. Όμως, λόγω των πλημμυρών που είχαν προηγηθεί, τα λείψανα υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές σε σημείο που πλέον η σορός δεν ήταν αναγνωρίσιμη. Έτσι, ό,τι απέμεινε κατέληξε στο Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολις για αποθήκευση.

Παρόλο που δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για να συνεχίσει, το γραφείο του ιατροδικαστή δεν σταμάτησε ποτέ να προσπαθεί να βρει την ταυτότητα του ατόμου που είχε βρεθεί νεκρό. Έτσι, τα χρόνια περνούσαν και η επιστήμη βελτιωνόταν. Έφτασε η στιγμή που οι ερευνητές δεν χρειαζόταν πλέον να βασίζονται σε σχέδια φτιαγμένα στο χαρτί για να ταυτοποιούν τους αγνοούμενους και τους δολοφονημένους, αλλά τα μικροσκοπικά κομμάτια που μπορούσαν εξάγουν από το σώμα κάποιου ήταν αρκετά, για να εντοπίσουν ακριβώς ποιος ήταν κάποιος.

Η τεχνολογία είχε γίνει πλέον τόσο καλή που το 2021 το ιατροδικαστικό γραφείο της κομητείας Γουέιν επέστρεψε στα στοιχεία που βρέθηκαν κοντά στο Μάρτιντεϊλ Κρικ για να δει εάν θα μπορούσε να εξαγάγει οποιοδήποτε DNA από αυτά ώστε να καταλάβει σε ποιον ανήκε η σορός, είπε η Όγκντεν στο CNN.

Η πρώτη προσπάθεια απέτυχε: Δεν υπήρχε αρκετό γενετικό υλικό για να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο προφίλ DNA που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν, είπε.

Δοκίμασαν και μια δεύτερη εξαγωγή DNA. Άλλη μια αποτυχία.

Στη συνέχεια, η Όγκντεν και η ομάδα της δοκίμασαν μια ακόμα εξαγωγή DNA από ένα οστό του ποδιού.

Ο κρίσιμος σύνδεσμος που περίμενε να βρεθεί

Περίπου την ίδια εποχή που η Όγκντεν και η ομάδα της έκαναν τις προσπάθειές τους, ένα μέλος από την οικογένεια της Κρίστενσεν είχε ενδιαφερθεί για τη γενεαλογία της οικογένειας και ενθάρρυνε και τους υπόλοιπους συγγενείς της να υποβάλουν το DNA τους στις αντίστοιχες εταιρίες που βοηθούν τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για την ιστορία τους και τυχόν χαμένους συγγενείς.

Η μέθοδος αυτή θεωρείται ένας μοναδικός τρόπος για να εξερευνήσει κανείς την προσωπική του ιστορία και να συνδεθεί με προηγουμένως άγνωστους συγγενείς συλλέγοντας απλώς το γενετικό του υλικό στο σπίτι του με την βοήθεια των αντίστοιχων κιτ. Παράλληλα, η αντιστοίχιση DNA από τις βάσεις που δημιουργούνται από αυτά τα οικιακά DNA τεστ έχει χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση των θυμάτων με εγκληματίες όπως ο Happy Face Killer, ο οποίος δολοφόνησε τουλάχιστον οκτώ γυναίκες. Επίσης, βοήθησε να την αστυνομία να ανακαλύψει τον δολοφόνο του Γκόλντεν Στέιτ, ο οποίος ήταν ύποπτος για δώδεκα ανθρωποκτονίες και πάνω από 50 βιασμούς.

Οι αρχές στην υπόθεση του Γκόλντεν Στέιτ χρησιμοποίησαν τη βάση δεδομένων γενεαλογίας και DNA, GEDmatch, για να συνδέσουν το DNA που είχε βρεθεί σε μια σκηνή του εγκλήματος με μια ομάδα πιθανών υπόπτων που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας προφίλ DNA ή γενεαλογικά δεδομένα από δημόσιες υπηρεσίες όπως το Ancestry, τις ίδιες υπηρεσίες που η συγγενής της Κρίστενσεν είχε ενθαρρύνει την οικογένειά της να χρησιμοποιήσει.

Το GEDmatch χρησιμοποιείται επίσης από το DNA Doe Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρησιμοποιεί ερευνητική γενετική γενεαλογία για να ταυτοποιήσει λείψανα νεκρών ανθρώπων των οποίων η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη. Το Γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Γουέιν συνεργάστηκε με αυτήν την ομάδα και προσπάθησε να εντοπίσει μια πιθανή γενεαλογική σύνδεση για το άτομο που βρήκαν οι κυνηγοί το 1982 χρησιμοποιώντας το DNA που κατάφεραν να εξάγουν από το οστό του ποδιού.

Μέσα σε 24 ώρες, είχαν τα πρώτα τους αποτελέσματα, είπε στο CNN η Λόρι Φλάουερς του DNA Doe Project.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός είχε περιορίσει κατά πολύ τις πιθανές συνδέσεις DNA του GEDmatch για το γενετικό υλικό που βρέθηκε στο Μαρτιντέιλ Κρικ. Τα στοιχεία έδειχναν μια άμεση σύνδεση με την οικογένεια Κρίστενσεν. Οι ερευνητές εντόπισαν μέλη της οικογένειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έψαξαν σε νεκρολογίες της οικογένειας και παρατήρησαν κάτι: ένα από τα μέλη της, η Κόνι Κρίστενσεν, είχε εξαφανιστεί από το δημόσιο αρχείο της οικογένειας.

Έπρεπε όμως να το επιβεβαιώσουν.

Κάπως έτσι η Όγκντεν έφτασε στο παιδί της αγνοούμενης γυναίκας, την ΛαΜπιν.

«Ήμουν αυτή που τηλεφώνησε στην κόρη της και της είπε: ‘Σου είμαι εντελώς άγνωστη, αλλά μπορώ να έρθω… να πάρω λίγο DNA από το μάγουλό σου;’», θυμάται η Όγκντεν.

Η ανάκτηση της ταυτότητας της μητέρας της

Το τεστ έγινε και το αποτέλεσμα έδειξε ότι αυτή η άγνωστη σορός ήταν αδιαμφισβήτητα η μητέρα της ΛαΜπιν.

Πέρα από την ανακάλυψη της ταυτότητας της Κρίστενσεν, το γραφείο του ιατροδικαστή μοιράστηκε ένα ακόμα στοιχείο που είχε βρει η ομάδα του σχετικά με το πώς πέθανε η μητέρα της ΛαΜπιν: είχε ένα μοιραίο τραύμα από πυροβολισμό.

Η ζοφερή αυτή λεπτομέρεια προκάλεσε ένα νέο κύμα ερωτήσεων: Τι έκανε η Κρίστενσεν στην Ιντιάνα; Ποιος τη σκότωσε; Και γιατί;

Η ΛαΜπιν πήγε στο σημείο κοντά στο Μάρτιντεϊλ Κρικ όπου είχαν βρεθεί τα λείψανα της μητέρας της και όπως λέει αναρωτήθηκε για το πώς ο δολοφόνος είχε απομακρύνει την Κρίστενσεν τόσο μακριά από τον δρόμο και την πλησιέστερη γραμμή λεωφορείου που ίσως είχε χρησιμοποιήσει η μητέρα της.

«Κατά κάποιο τρόπο, με κάνει να νιώθω λίγο καλύτερα», είπε η ΛαΜπιν αφού έμαθε τους πραγματικούς λόγους πίσω από την εξαφάνιση της μητέρας της. «Αλλά με θυμώνει επίσης γιατί θα μπορούσα να έχω την ευκαιρία να τη γνωρίσω και κάποιος μου το στέρησε αυτό».

Η ΛαΜπιν ελπίζει ότι ίσως η δημοσιότητα για την υπόθεση να βοηθήσει την οικογένειά της να βρει περισσότερες απαντήσεις.

Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, η ΛαΜπιν μπόρεσε πλέον να μάθει περισσότερα για την μητέρα της, πληροφορίες που ως τώρα η υπόλοιπη οικογένεια της στερούσε θεωρώντας ότι την είχε εγκαταλείψει.

«Σε όλη μου τη ζωή αγαπούσα πολύ τα ζώα», είπε η ΛαΜπιν. «Και μετά ανακάλυψα ότι της άρεσαν πολύ οι γάτες. Αυτό είναι κάτι που πήρα από αυτήν», λέει η ενήλικη πλέον γυναίκα.

Η ΛαΜπιν έχει πλέον στα χέρια της το δαχτυλίδι από οπάλιο που φορούσε η μητέρα της όταν πέθανε, κάτι που της θυμίζει επίσης τη δική της παιδική ηλικία, όταν μερικά από τα πρώτα κοσμήματα που αγαπούσε ήταν από οπάλιο, λέει. Στο λαιμό της πλέον κρέμεται μια αλυσίδα με αυτό το κόσμημα.

«Ο κύκλος πλέον έχει κλείσει», λέει η Όγκντεν. «Φοράει το δαχτυλίδι που βρέθηκε εκεί πριν από 40 χρόνια και είναι απίστευτο αν σκεφτείς ότι το DNA σου μπορεί να καταφέρει αυτό το ‘κλείσιμο’».

Πλέον, τα λείψανα της Κρίστενσεν ετάφησαν τον Απρίλιο δίπλα στους συγγενείς της, συμπεριλαμβανομένων των γονιών της. «Επίσης πήγαμε την οικογένειά της στο σημείο όπου βρέθηκε η Κρίστενσεν, ώστε να αφήσουν λουλούδια», είπε η Όγκντεν.

Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που δεν γίνεται να διορθωθούν. Η ΛαΜπιν εύχεται η μαμά της να της είχε φτιάξει τα μαλλιά πριν από τον πρώτο της χορό στο γυμνάσιο, όπως της είπαν ότι είχε κάνει στις αδερφές της, είπε στο CNN.

«Αν η Κόνι ήταν ακόμα εδώ μαζί μας, θα ήταν περιτριγυρισμένη από όλα τα ανίψια, τους ανιψιούς, τα εγγόνια, τις θείες, τους θείους και πολλά ξαδέρφια και από τις δύο πλευρές της οικογένειας», έγραφε η νεκρολογία της όταν την οδήγησαν στο τάφο της οικογένειας. «Η Κόνι θα ήταν μια καταπληκτική μητέρα για τη μοναχοκόρη της, Μίστι, και τον σύζυγό της, Νταν ΛαΜπιν. Ποτέ δεν είχε την ευκαιρία να γίνει μια στοργική γιαγιά». καταλήγει.

ΠΗΓΗ-φώτος: janus.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα