Κυριακή, 28/04/2024 | 11:15

Έρχεται νέο τοπίο στα νοσοκομεία: Οι τρεις αλλαγές που θα… κοστίσουν στους ασθενείς

459 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/01/2024, 10:31 πμ | 0 σχόλια

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που θα λειτουργούν τα νοσοκομεία αναμένεται να δουν οι ασθενείς το επόμενο διάστημα στο εθνικό σύστημα υγείας. Με βάση τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας τα νοσοκομεία αναμένεται να αλλάξουν πλήρως χαρακτήρα αφού ενσωματώνεται ουσιαστικά το ιδιωτικό στοιχείο αλλά και οι ιδιωτικές πληρωμές με χρήματα από τις τσέπες των ασθενών.

Οι τρεις αλλαγές που αναμένεται να κάνει υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης θα σχετίζονται με την εξυπηρέτηση των πολιτών που όμως θα οδηγεί στην καταβολή χρημάτων προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εξυπηρέτηση τους.

Οι 3 αλλαγές που θα κοστίσουν
Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας αναμένεται εντός του Μαρτίου όπως ο ίδιος ανακοίνωσε να κάνει τις εξής αλλαγές:

-θα επιτρέψει στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Να χειρουργούν δηλαδή και σε ιδιωτικές κλινικές ή και να διατηρούν ακόμα και ιδιωτικό ιατρείο. Γεγονός που σημαίνει με βάση και τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών ότι πολλοί γιατροί θα επιδιώκουν να προωθούν εντέχνως τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να έχουν οικονομικό όφελος. Το επιχείρημα θα είναι ότι στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει πολύ μεγάλη αναμονή για να χειρουργηθούν και συνεπώς θα μπορούν να το πράξουν πολύ νωρίτερα καταβάλλοντας το σχετικό ποσό με χρήματα από την τσέπη τους.

-Η δεύτερη ρύθμιση του υπουργού Υγείας προβλέπει ότι και οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία έναντι αμοιβής επίσης από τους ασθενείς. Θα μπορούν δηλαδή όσοι εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με μία συμφωνία με το έθνικό σύστημα υγείας να πραγματοποιούν επεμβάσεις στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, φέρνοντας δικούς τους ασθενείς που σε άλλη περίπτωση θα χειρουργούνταν σε ιδιωτικές κλινικές. Στην περίπτωση αυτή όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr η αμοιβή που θα λαμβάνει ο γιατρός θα περιλαμβάνει και ένα ποσοστό για το νοσοκομείο με δεδομένο ότι θα αξιοποιεί τις δομές του εθνικού συστήματος υγείας. Και εδώ οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα καταβάλουν το αντίτιμο της χειρουργικής επέμβασης, ενώ το επιχείρημα στην περίπτωση αυτή θα είναι ότι δεν θα χρειάζεται να καταβάλουν υψηλό τίμημα για την νοσηλεία τους αφού το δημόσιο σύστημα είναι πολύ πιο φθηνό σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα.

-Η τρίτη ρύθμιση που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή επίσης τον Μάρτιο με βάση τον Άδωνι Γεωργιάδη αφορά στα απογευματινά χειρουργεία τα οποία όμως θα είναι ιδιωτικά. Για να επισπεύσει κάνεις τις διαδικασίες για μία επέμβαση και να μην περιμένει στα πρωινά χειρουργεία όπου η αναμονή ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τον ένα χρόνο, θα μπορεί έναντι κάποιας αμοιβής να χειρουργείται τα απογεύματα.

Η δαπάνη που θα καταβάλει ασθενής θα περιλαμβάνει τόσο την αμοιβή του γιατρού όσο και του υπολοίπου προσωπικού αλλά και για τις υποδομές και την νοσηλεία. Παρότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας ισχυρίζεται ότι το ποσό δεν θα είναι μεγάλο και πιθανώς να κινείται κοντά στα 1000 ευρώ, οι ασθενείς και πάλι θα επιβαρυνθούν.

Να σημειωθεί οτι θα μπορεί και ο ΕΟΠΥΥ αλλά και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να καλύπτουν τα υπόλοιπα ποσά. Πάραυτα και σε αυτή την περίπτωση οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, κάτι που σήμερα δεν ισχύει στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι αλλαγές του υπουργού Υγείας πάντως μετατρέπουν το μέχρι σήμερα Δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας σε ένα τελείως διαφορετικό σύστημα αφού αποκτά πια χαρακτηριστικά ιδιωτικού τομέα.

Οι αλλαγές αναμένεται να προωθηθούν με ειδική διάταξη τις επόμενες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα