Παρασκευή, 04/10/2024 | 19:10

Τα έργα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τον Δήμο Πρέβεζας παρουσίασε ο δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος

483 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 08/01/2024, 2:37 μμ | 0 σχόλια

Παρεμβάσεις που θα δημιουργήσουν ένα ελκυστικό αστικό περιβάλλον και θα αναδείξουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις γεύσεις και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ηπειρος”, αφορούν τους τέσσερις μεγάλους Δήμους Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας , ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 100.000.000,00€.
Η παρουσίαση των 26 έργων που αφορούν την Πρέβεζα, παρουσιάστηκαν από τον δήμαρχο Νίκο Γεωργάκο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία των αντιδημάρχων Λεωνίδα Αργυρού, Σπύρου Κόκκαλη και Νίκου Παγγέ, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμητρας Αηδώνη, δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιακών παραγόντων κλπ.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρέβεζας για πολλά από τα έργα αυτά υπάρχουν μελέτες, ενώ για τα υπόλοιπα θα ξεκινήσουν να εκπονούνται άμεσα έτσι ώστε να γίνει εφικτή η ένταξη στις προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν από την Περιφέρεια.


Ο προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 17.750.000 ευρώ το 25% των οποίων αφορούν παρεμβάσεις για το κλίμα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αύξησης έως τα 20.000.000 εκ. ευρώ για χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων.
Ο κ. Γεωργάκος αναφέρθηκε στους 8 στόχους του προγράμματος που μεταξύ άλλων θα “συνδέσουν” τα αρχαιολογικά μνημεία της πόλης, θα αξιοποιήσουν τα Κάστρα, θα ενισχύσουν τον εμπλουτισμό της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου, θα στηρίξουν τις τουριστικές και λοιπές επιχειρήσεις με έμφαση στη “μπλε” και “πράσινη” οικονομία και γενικότερα θα δημιουργήσουν ένα ελκυστικό, σύγχρονο και συνάμα ανθρώπινο περιβάλλον για την Πρέβεζα του αύριο.
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ευχαρίστησε την Περιφέρεια , την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και όλους όσοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση της λίστας των έργων τα οποία έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2027, διαβεβαιώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.
Τα 26 έργα είναι :
-Διαμόρφωση τάφρου Αγίου Ανδρέα
-Διασύνδεση, δικτύωση και ανάδειξη των τοπόσημων ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένων διαδρομών
-Προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη των Κάστρων Αγίου Γεωργίου, Παντοκράτορα και Ρηνιάσας καθώς και των Φρουρίων Λασκάρας
-Ψηφιοποίηση ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της πόλης
-Ανάπλαση οδών Λεωφόρου Ειρήνης, Ιωαννίνων και Σπηλιάδου
-Προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της παλιάς πόλης της Πρέβεζας
-Αναπλάσεις οδών περιμετρικά των σχολικών κτιρίων
-Ανάπλαση παραλιακού μετώπου
-Επέκταση και εκσυγχρονισμός δικτύων ομβρίων
-Ανάδειξη και διασύνδεση των βιοτόπων με επίκεντρο τον υγροβιότοπο του Αμβρακικού
-Σχέδια ενίσχυσης και εμπλουτισμού της ταυτότητας του Δήμου και ολοκληρωμένης διαχείρισης, τοποθέτησης και προώθησής της ως ελκυστικού προορισμού
-Διοργάνωση τοπικών φεστιβάλ και εβδομάδας αλιείας
-Προγράμματα κατάρτισης για την προώθηση τουριστικών προϊόντων και επαγγελμάτων
-Δράσεις στήριξης επιχειρήσεων του τουρισμού
-Δράσεις υποστήριξης της εκκόλαψης και επιτάχυνσης νεοφυών επιχειρήσεων και συνεργατικών σχηματισμών με έμφαση τους τομείς της μπλε και πράσινης οικονομίας
-Υποστήριξη συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων μεταξύ επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων
-Αξιοποίηση εφαρμογών γεωγραφικών συστημάτων
-Ανάπτυξη υπηρεσιών φροντίδας και πρόνοιας με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής
-Διαχείρισης οχημάτων με ηλεκτρονικό σύστημα
-Συντήρηση, αναβάθμιση και ανάδειξη υποδομών και υπηρεσιών του Δημοτικού Ωδείου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης
-Αναπλάσεις και παρεμβάσεις προσβασιμότητας σε σχολικά κτίρια και σχολικές αυλές
-Δράσεις κατάρτισης και δια βίου μάθησης
-Υλοποίηση προγραμμάτων για ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας
-Χάραξη και ανάδειξη περιηγητικών μονοπατιών
-Κατασκευή πίστας skate
-Στήριξη και ανάπτυξη καινοτόμων συνεργατικών σχηματικών και συστάδων επιχειρήσεων στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα