Κυριακή, 28/04/2024 | 08:38

Πρέβεζα-Μέτοχος της “Βιοαέριο ΙΚΕ”: Το δυστύχημα οφείλεται στην “Κακιά ώρα”

888 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/12/2023, 11:29 πμ | 0 σχόλια

Κινητοποίηση στον Ωρωπό Πρέβεζας έξω από τις πύλες της μονάδας «Βιοαέριο 1 ΙΚΕ» όπου βρήκε τραγικό θάνατο 55χρονος εργάτης την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας. Σκοπός της κινητοποίησης ήταν ένα ασκηθεί πίεση για την άμεση διερεύνηση των αιτιών του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος» και η απόδοση ευθυνών.

Είχε προηγηθεί παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Πρέβεζα, όπου σύμφωνα με την υπηρεσία ο εργαζόμενος ήταν ασφαλισμένος ως  ανειδίκευτος εργάτης, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστό αν κλιμάκιο του τμήματος Υγείας και Ασφάλειας της επιθεώρησης έχει κάνει αυτοψία στο χώρο, αφού η συγκεκριμένη υπηρεσία εδρεύει στην Αρτα και έχει την ευθύνη για τρεις νομούς της περιοχής.

Στην κινητοποίηση ο Γιώργος Πούμπης πρόεδρος του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος της διοίκησης του εργατικού κέντρου Πρέβεζας συναντήθηκε με μέτοχο της εταιρείας ο οποίος προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών απέδωσε το εργατικό «ατύχημα» στην «κακιά ώρα». Πρόσθετα υπογράμμισε ότι οι εργασίες αλλαγής του μετασχηματιστή ρεύματος, βάρους περίπου 2 τόνων,  δεν αποτελεί εξειδικευμένη εργασία, ενώ στην ερώτηση του συνδικαλιστή αν ο εργαζόμενος είχε εκπαιδευτεί ανέφερε ότι είχε πιστοποιηθεί 3 φορές στο παρελθόν.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Πούμπης πραγματοποίησε συνάντηση με τους εργαζόμενους στη μονάδα όπου ανέφερε ανάμεσα στα αλλά ότι πάγια τακτική της εργοδοσίας σε όλους τους χώρους δουλειάς είναι να αποδίδει τα εργατικά «ατυχήματα» στην «κακιά ώρα» για να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της. Υπενθύμισε ότι ο 55χρονος είναι ο τρίτος νεκρός εργάτης στην Πρέβεζα μέσα σε λιγότερο από 15 μήνες και έρχεται να προστεθεί στον μακρύ μακάβριο κατάλογο των εκατοντάδων νεκρών από την αρχή του χρόνου.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν αυτή την «κανονικότητα», δηλαδή να μην γνωρίζουν αν θα γυρίσουν στην οικογένειά τους με το τέλος της δουλειάς. Παράλληλα σημείωσε παραμένουν ακόμη αναπάντητα τα ερωτήματα αν τα μηχανήματα στη μονάδα βιοαερίου πληρούν τις προϋποθέσεις αλλαγής μετασχηματιστών, αν το προσωπικό έχει την απαραίτητη πιστοποίηση για να εκτελεί τέτοιου είδους εξειδικευμένες εργασίες, αν υπήρχε υπεύθυνος επιβλέπων της όλης διαδικασίας.

Σημείωσε ότι πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, ενώ τους κάλεσε να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. έξω από τη Θεοφάνειο.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα