Κυριακή, 28/04/2024 | 05:39

Θανάσης Καββαδάς: Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα παίρνουν πλέον το σύνολο της σύνταξής τους χωρίς περικοπές

634 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/12/2023, 7:08 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι θα παίρνουν πλέον το σύνολο της σύνταξής τους χωρίς περικοπές – Αυξάνεται το όριο των οφειλών για παροχή σύνταξης σε 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και σε 10.000 ευρώ για τους αγρότες» – Ομιλία στη Βουλή στο Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα. 

Σχολίασε ότι η Κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, φέρνει σημαντικές αλλαγές σε ζητήματα ασφάλισης, που έχουν σκοπό να εξορθολογήσουν το ασφαλιστικό πλαίσιο, αλλά και να αποκαταστήσουν ανισότητες. 

Ως βασικό πυλώνα του νομοσχεδίου ανέφερε τη μεταρρύθμιση στο θεσμικό πλαίσιο για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης που σκοπό έχουν την «συνταξιοδοτική αποταμίευση», αφού σε αυτά ασφαλίζεται κανείς προαιρετικά με σκοπό την προσαύξηση των αποδοχών του κατά τη συνταξιοδότηση. 

Είπε ότι τίθενται νέοι κανόνες σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία παρέχουν πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές ανάλογα με τις εισφορές αλλά και τα αποτελέσματα των επενδύσεών τους. Στόχος της θεσμικής παρέμβασης είναι να ενισχύσει τη διαφάνεια στη λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και την εμπιστοσύνη των πολιτών, γι’ αυτό και από τις αρχές του 2025 αναλαμβάνει την εποπτεία τους η Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία θα ασκεί έλεγχο προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα απλοποιείται η διαδικασία σύστασής τους μέσα από την καθιέρωση ενός πρότυπου καταστατικού.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην κατάργηση της διάταξης με την οποία το κράτος παρακρατούσε το 30% της σύνταξης από συνταξιούχους που εργάζονταν και μάλιστα αυτό ίσχυε είτε ήταν εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, είτε εργαζόταν μια μέρα. Τόνισε ότι πρόκειται για την αποκατάσταση μιας αδικίας, αφού η διάταξη τιμωρούσε τους συνταξιούχους που συνέχισαν να εργάζονται. 

Τόνισε ότι μπαίνει τέλος σε αυτήν την εξόφθαλμη αδικία εις βάρος των συνταξιούχων, αφού πλέον θα παίρνουν το σύνολο της σύνταξής τους χωρίς περικοπές και, αντί του 30% της περικοπής της σύνταξης, καθιερώνεται πλέον ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ του ΕΦΚΑ, που αντιστοιχεί στο 10% των ετήσιων αποδοχών από τη μισθωτή εργασία τους, ενώ για αυτοαπασχολούμενους συνταξιούχους, αυτός ο πόρος θα φτάνει στο 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει. 

Ο Βουλευτής έφερε το παράδειγμα συνταξιούχου που λαμβάνει σύνταξη 1.200 ευρώ και εργάζεται ως μισθωτός με μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, λέγοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα της περικοπής η σύνταξή του μειώνεται κατά 360 ευρώ ενώ με τη νέα διάταξη θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του, πληρώνοντας μόνο έναν μη ανταποδοτικό πόρο ύψους 78 ευρώ. Δηλαδή, το άμεσο όφελος θα είναι 282 ευρώ σε μηνιαία βάση. Αντίστοιχα, ένας συνταξιούχος που εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση τότε ο μη ανταποδοτικός πόρος θα είναι 85 ευρώ, δηλαδή, το άμεσο μηνιαίο όφελος του σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα θα είναι 275 ευρώ.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε σε άλλες θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως:

    • Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, οι οποίες θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό. Πρόκειται, όπως είπε, για την εκπλήρωση άλλης μίας προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησης, αφού συνολικά, θα λαμβάνουν 7.020 ευρώ, πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας, σχολίασε δε ότι πρόκειται για ένα μέτρο κομβικό στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
    • Ενοποίηση των κανόνων και των προαπαιτούμενων χορήγησης σύνταξης θανάτου στα τέκνα, αφού πλέον η σύνταξη θανάτου θα χορηγείται σε όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε θάνατος του γονέα πριν ή μετά το νόμο του 2016 που άλλαζε το καθεστώς.
    • Άρση των ανισοτήτων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα σε ό,τι αφορά τη χορήγηση σύνταξης σε τέκνα ορφανά και από τους δύο γονείς με βαριές αναπηρίες, με την επέκταση της ρύθμισης που προβλέπει ότι αυτά τα τέκνα λαμβάνουν το 100%της σύνταξης των γονέων τους, ενώ το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει μόνο 50%.
  • Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από 100 έως 200 ευρώ για τους περίπου 750.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ και λαμβάνουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ.
    • Παροχή δυνατότητας στους ιερείς να εισπράττουν το εφάπαξ τους στα 67 τους. Τόνισε ότι είναι ένα δίκαιο μέτρο, διότι οι ιερείς συνέχιζαν να λειτουργούν μέχρι πολύ προχωρημένη ηλικία χωρίς να παίρνουν σύνταξη και άρα χωρίς να παίρνουν και το δικαιούμενο εφάπαξ. Πλέον, ανέφερε, ανεξάρτητα από το αν αιτηθούν σύνταξη, θα μπορούν με τη συμπλήρωση του μέγιστου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, δηλαδή των 67 ετών, να το εισπράξουν.
  • Παροχή δυνατότητας σε ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων κάτω των 10 δωματίων, που είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών να υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ και όχι του πρώην ΟΑΕΕ.

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη δυνατότητα που δίνεται σε πολίτες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ να πάρουν σύνταξη, μία διάταξη, όπως επεσήμανε, με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Τόνισε ότι οι πολίτες ζητούσαν αυτή τη ρύθμιση, αίτημα το οποίο είχε μεταφέρει και ο ίδιος επανειλημμένα και στον Υπουργό, τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο ευχαρίστησε και συνεχάρη για τη διάταξη.

Αναλύοντας τη διάταξη, ανέφερε ότι το όριο των οφειλών, αντί για 20.000 ευρώ που είναι σήμερα, ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ για τους αγρότες από 6.000 γίνεται 10.000 ευρώ. Υπέρ της οφειλής θα παρακρατείται το 60% της σύνταξης και μόλις το χρέος πέσει στα σημερινά όρια, δηλαδή στις 20.000 για τους επαγγελματίες και τις 6.000 για τους αγρότες, θα γίνεται ένας διακανονισμός μέχρι την πλήρη εξόφληση, ο οποίος φτάνει τις 60 μηνιαίες δόσεις.

Τόνισε τέλος ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν πλέον να πάρουν σύνταξη, κάτι που σήμερα δεν μπορούσε να γίνει με τις ισχύουσες διατάξεις για όσους έχουν οφειλές σε αυτό το ύψος, ενώ επιπλέον επεσήμανε ότι αναμένονται έσοδα και για τον ΕΦΚΑ.

Ο κ. Καββαδάς έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στην τροπολογία για τους εργαζόμενους παράτυπους μετανάστες. Ξεκαθάρισε ότι η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης δεν αλλάζει, αντίθετα συνεχίζει να στηρίζεται στην επιβολή κανόνων, αλλά και στην φρούρηση των συνόρων, λέγοντας ότι δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών διαμονής μόνο σε όσους αλλοδαπούς αποδεικνύουν ότι εργάζονται ή έχουν πρόσκληση από εργοδότη και βρίσκονται μόνο τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα, αφού η διάταξη δεν ισχύει ούτε για όσους τυχόν έρθουν τώρα ούτε για όσους ξεπερνούν την τριετία. Είναι σημαντικό, τόνισε τέλος, να επιδιώξουμε ορθολογικές λύσεις, αλλά κυρίως να βρεθούν εργατικά χέρια, ιδίως για τον αγροτικό τομέα στον οποίο υπάρχει έλλειψη. 

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα