Σάββατο, 27/04/2024 | 09:20

«Η υποχρέωση προκαταβολής 10% από τους δανειολήπτες στους servicers δεν προβλέπεται στην Οδηγία»

511 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/12/2023, 6:34 μμ | 0 σχόλια

«Η υποχρέωση προκαταβολής 10% από τους δανειολήπτες στους servicers δεν προβλέπεται στην Οδηγία»

Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Χατζηδάκη

Ερώτηση για τη νομοθέτηση υποχρέωσης των δανειοληπτών να προκαταβάλουν το 10% της οφειλής τους για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους servicers και τα fundsκατέθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Στο κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του κόμματος, αφού τονίζεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «παρέλειψε» να ενσωματώσει μέρη της Οδηγίας 2021/2127, που σχετίζονται με την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, επισημαίνουν ότι η υποχρέωση προκαταβολής του 10% δεν συναντάται στο ανωτέρω κείμενο.

Ρωτούν τον κ. Χατζηδάκη:

1. «Με βάση ποιο άρθρο της ως άνω Οδηγίας νομοθετήθηκε στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας η υποχρέωση των δανειοληπτών να προκαταβάλουν, άνευ ετέρου, το 10% του αναπόσβεστου κεφαλαίου της οφειλής για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π) ή Διαχειριστές Πιστώσεων («servicers») ή ακόμα με συνεργαζόμενα με αυτές νομικά ή φυσικά πρόσωπα (Πάροχοι Πιστωτικών Υπηρεσιών);».

2. «Συνιστά παραβίαση του δικαιώματος προστασίας του καταναλωτή – δανειολήπτη το γεγονός ότι αυτή η προκαταβολή του 10% υπερβαίνει την εισοδηματική ικανότητα του δανειολήπτη να ανταποκριθεί σε αυτήν;».

3. «Πως ορίζεται η σχέση μεταξύ των Εποπτευόμενων Διαχειριστών Πιστώσεων («servicers») και των Μη Εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος Παρόχων Πιστωτικών Υπηρεσιών, ειδικότερα όταν πλήττονται τα δικαιώματα του καταναλωτή – δανειολήπτη;».

4. «Ποια μέριμνα έχει αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθεί από την Πολιτεία για την ανεξέλεγκτη δραστηριότητα των Μη Εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος Παρόχων Πιστωτικών Υπηρεσιών, που συνιστά κραυγαλέα περίπτωση «σκιώδους τραπεζικής» (shadow banking);».

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα