Σάββατο, 27/04/2024 | 07:43

Εισηγητής στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2023 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ο Θανάσης Καββαδάς

555 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/12/2023, 6:50 μμ | 0 σχόλια

Εισηγητής στο τελευταίο νομοσχέδιο του 2023 του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με διατάξεις από 14 Υπουργεία 

ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς – 

Την ερχόμενη Τετάρτη έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Εισηγητής στο τελευταίο νομοσχέδιο για το 2023 ορίστηκε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όμως περιλαμβάνει διατάξεις από 14 Υπουργεία, οι οποίες κατανέμονται σε 12 μέρη και 98 άρθρα. Ο Βουλευτής έχει πραγματοποιήσει ήδη 2 εισηγήσεις επί της αρχής και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ την ερχόμενη  Τετάρτη θα το εισηγηθεί και στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ξεκινώντας την ομιλία του, αναφέρθηκε στον αστυνομικό που έπεσε θύμα τυφλής βίας σε επεισόδια στη διάρκεια αγώνα βόλεϊ και δίνει μάχη για τη ζωή του, λέγοντας ότι οι ευχές και οι προσευχές όλων μας είναι μαζί του, είμαστε όλοι κοντά του, ηθικά και συναισθηματικά, και κοντά στην οικογένεια του. Συνεχάρη την Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη του καθ’ ομολογίαν υπαίτιου, επεσήμανε όμως ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πρέπει να διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις που φέρνουν συστηματικά τη βία στα γήπεδα. 

Έχοντας υπηρετήσει τον χώρο του αθλητισμού, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον αθλητισμό δεν έχει θέση η βία και ότι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε ο αθλητισμός να είναι μόνο γιορτή, να φροντίσουμε ώστε οι πολίτες, οι αθλητές, οι φίλαθλοι, οι οικογένειες και κυρίως τα μικρά παιδιά να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν τη γιορτή με ασφάλεια. 

Τόνισε τέλος ότι η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας πρέπει να είναι αυστηρή και απόλυτη, και ανέφερε ότι τη συνολική κυβερνητική πολιτική για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα καθόρισε με απόφασή του ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, γεγονός που, όπως είπε, καταδεικνύει τη σοβαρότητα και του προβλήματος, αλλά και τη βούληση της Κυβέρνησης να υλοποιήσει σκληρά και αναγκαία μέτρα που αντιμετωπίζουν τη βία στους αθλητικούς χώρους και στέλνουν ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους.

Ως προς το νομοσχέδιο, από τις διατάξεις που αφορούν το Υπουργείο Υγείας, ο Βουλευτής εξήρε την παράταση των συμβάσεων όλων των επικουρικών ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, καθώς και των εργαζομένων συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι 31.12 2024

Συνεχάρη το Υπουργείο Υγείας, διότι, όπως είπε, άκουσε τα εκατοντάδες σχόλια πολιτών στη διαβούλευση, αλλά έλαβε υπόψη του και παρεμβάσεις του ιδίου σε επανειλημμένες συναντήσεις με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Αθανάσιο Πετραλιά και αποφάσισε να επεκτείνει τις αρχικές, μικρότερες παρατάσεις μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου.

Σχολίασε ότι, χωρίς αμφιβολία, τα νοσοκομεία, αλλά και όλες οι δομές του Υπουργείου Υγείας έχουν ανάγκη από προσωπικό – όχι μόνο τώρα, λόγω κορονοϊού, αλλά γενικά, τονίζοντας η στελέχωση του Νοσοκομείου Λευκάδας αποτελεί καθημερινό ζήτημα ενασχόλησης του ιδίου όπως και κάθε Βουλευτή αντίστοιχα στην Αθήνα ή την περιφέρεια. 

Επεσήμανε ότι στην επαρχία και ιδιαίτερα στα νησιά είναι δυστυχώς πολύ συχνό το φαινόμενο το Υπουργείο να προκηρύσσει θέσεις προσωπικού οι οποίες μένουν άγονες, αναφέροντας ως απόδειξη ότι το Υπουργείο πριν λίγες ημέρες προκήρυξε εκ νέου 246 θέσεις που είχαν μείνει άγονες από προκηρύξεις του 2023 και σχολιάζοντας ότι βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα για την κάλυψη των αναγκών, με οποιονδήποτε τρόπο και, επομένως, η παράταση αυτών των συμβάσεων είναι αναγκαία και επιβεβλημένη και θα βοηθήσει τα νοσοκομεία και τις δομές υγείας να λειτουργήσουν. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παράταση της παραμονής ειδικευόμενων νοσηλευτών στα νοσοκομεία μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, και της παραμονής, για έναν ακόμη χρόνο, νοσοκομειακών ιατρών, οι οποίοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, ζητώντας παράλληλα από το Υπουργείο Υγείας να συμπεριλάβει στο μέτρο και τους οδοντιάτρους που υπηρετούν σε νοσοκομεία σε νησιά, οι οποίοι, όπως είπε, σπανίζουν και είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε όσους υπηρετούν και επιθυμούν να παραμείνουν. 

Ανέφερε τέλος ότι το Υπουργείο Υγείας προγραμματίζει την περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων, μέσω του μεγάλου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την κάλυψη 3.720 μονίμων θέσεων νοσηλευτών, για τον οποίο υπάρχουν προσωρινά αποτελέσματα, ενώ συνολικά αναμένεται να προκηρυχθούν 6.000 θέσεις ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, αλλά και διασωστών στο ΕΚΑΒ, μέσα στο 2024. Επεσήμανε τέλος  ότι συνολικά για την 4ετία, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ανακοινώσει 10.000 προσλήψεις.

Επίσης, ο Βουλευτής στην εισήγησή του στάθηκε ιδιαίτερα σε ορισμένες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που αφορούν:

  • Τη διασφάλιση της αύξησης των 70 ευρώ που επέρχεται στο δημόσιο τομέα από 1.1.2024, αφού ορίζεται ότι δεν συμψηφίζεται με κανενός είδους προσωπική διαφορά (άρθρο 36).
  • Την αύξηση κατά 230.000.000 ευρώ του ποσού που περνά από τον κρατικό προϋπολογισμό 2023 στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για τη χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών (άρθρο 44). 
  • Την απόδοση και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της αποζημίωσης που προβλέπεται για το υπόλοιπο προσωπικό του Δημοσίου για τις μετακινήσεις και τις διανυκτερεύσεις εκτός έδρας (άρθρο 37).

Επισημαίνεται ότι, κατά τη συζήτηση με τους φορείς που προσκλήθηκαν στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής να καταθέσουν τα σχόλιά τους επί του νομοσχεδίου, ο Βουλευτής βρήκε την ευκαιρία να απευθύνει ερώτηση στον Εντεταλμένο Σύμβουλο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ.Παναγιώτη Σταμπουλίδη, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου ανακατασκευής του Κέντρου Υγείας Βασιλικής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε ότι το έργο έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο, ενώ αυτήν τη στιγμή η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και θα ακολουθήσει η υπογραφή της μεταξύ της Υγειονομικής περιφέρειας και του αναδόχου.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στο άρθρο 57 του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει:

  • Παράταση της δυνατότητας ανανέωσης της άδειας λαϊκής για τους πωλητές λαϊκών αγορών εφόσον εξοφλήσουν το ειδικό τέλος μέχρι 31 Ιανουαρίου 2024. 
  • Παράταση του μέτρου για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, ώστε μέχρι 30 Ιουνίου 2024 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από μια σειρά βασικών προϊόντων σε επίπεδα πάνω από το αντίστοιχο περιθώριο που ίσχυε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 2021. 
  • Παράταση του μέτρου για το καλάθι του νοικοκυριού που παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου 2024 – επισημαίνεται ότι επιπλέον θα τεθεί και φέτος σε εφαρμογή και το «Καλάθι του Άι Βασίλη». 
  • Παράταση της υποχρέωσης δημοσίευσης προκηρύξεων δημοσίων συμβάσεων στον περιφερειακό τύπο έως 31 Δεκεμβρίου 2025, για τη στήριξη του επαρχιακού τύπου.
  • Παράταση του μέτρου συγκράτησης του μέγιστου ύψους αναπροσαρμογής των εμπορικών μισθώσεων στο 3% και για το έτος 2024.

Το Μέρος Δ’ του Νομοσχεδίου περιλαμβάνει και άλλες σημαντικές διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης όπως:

  • Πρόβλεψη ότι οι αποφάσεις δημάρχων για λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές έχουν πλέον άμεση ισχύ – μέχρι τώρα μεσολαβούσε 1 έτος από τη δημοσίευση της απόφασης.
  • Παρατάσεις προθεσμιών για την ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί σε επενδυτικούς και αναπτυξιακούς νόμους παρελθόντων ετών (2004, 2011, 2016).

Από τις διατάξεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ξεχώρισε:

  • Την παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 στο όριο ηλικίας απόσυρσης για αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τα τουριστικά λεωφορεία, τα ΤΑΞΙ και τα ΚΤΕΛ, που έχει στόχο να δοθεί, όπως είπε, επαρκής χρόνος για τη δρομολόγηση της ανανέωσης των σχετικών στόλων και της αντικατάστασης των οχημάτων από νεότερα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις (άρθρο 61).
  • Την παράταση των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων για την παροχή των ενισχύσεων προς συγκοινωνιακούς φορείς με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση λεωφορείων, η οποία χορηγείται και σε κληρονόμους μετόχων, εφόσον η σχετική αίτηση είχε κατατεθεί έγκαιρα από τον θανόντα (άρθρο 59). 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο άρθρο 80, που θεσπίζει τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης ύψους 30 ευρώ ημερησίως στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας που απασχολείται σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Χαρακτήρισε «εκ των ων ουκ άνευ» την αποζημίωση των αστυνομικών που καλούνται να συμμετέχουν σε μια πολύ επικίνδυνη αποστολή, όπως η φύλαξη δηλαδή αθλητικών γεγονότων, κάτι που, όπως είπε, αποδείχθηκε δυστυχώς και με τον πρόσφατο τραυματισμό του αστυνομικού στο Ρέντη. 

Επισημαίνεται ότι η διάταξη είχε προβλεφθεί πολύ νωρίτερα από το τραγικό περιστατικό της 7ης Δεκεμβρίου και είχε αναρτηθεί μαζί με το λοιπό νομοσχέδιο στη διαβούλευση από την 1η Δεκεμβρίου 2023.

Τέλος, αναφέρθηκε σε κάποιες από τις διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, με τις οποίες ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, διάφορα ζητήματα των νέων περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Συγκεκριμένα:

  • Δίνεται δυνατότητα ορισμού και περιφερειακού συμβούλου αντί μόνο για αντιπεριφερειάρχη, ως προέδρου επιτροπών αποφασιστικού χαρακτήρα (άρθρο 90).
  • Παρέχεται δυνατότητα στον πρόεδρο περιφερειακού συμβουλίου να επιλέξει αν θα πάρει άδεια μετ’ αποδοχών ή αν θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στον εργασιακό του φορέα, ενώ μέχρι σήμερα αυτή είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα (άρθρο 91).
  • Δίνεται η δυνατότητα η ορκωμοσία των περιφερειακών αρχών να μη γίνεται στην έδρα της περιφέρειας αλλά οπουδήποτε εντός των διοικητικών ορίων της, ενώ ορίζεται ότι η σύγκληση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών για την ανάδειξη των προεδρείων των συμβουλίων και των αντίστοιχων επιτροπών μπορεί να διενεργηθεί έως τις 8 Ιανουαρίου (άρθρο 92).
  • Προβλέπεται ότι η προθεσμία εξόφλησης ή ρύθμισης οφειλών των εκλεγέντων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων, οι οποίες ξεπερνούν τα 300 ευρώ, παρατείνεται έως την ημέρα εγκατάστασης των νέων δημοτικών αρχών – αντί των 10 ημερών από την ανακήρυξη τους που ίσχυε μέχρι σήμερα (άρθρο 93). 

Κλείνοντας τις εισηγήσεις του, ο Βουλευτής χαρακτήρισε το νομοσχέδιο πολυλειτουργικό, τονίζοντας ότι προωθεί τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, εισάγοντας παράλληλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα και κάλεσε τους συναδέλφους του Βουλευτές για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους να το στηρίξουν. 

 

Το βίντεο της εισήγησης επί της αρχής μπορείτε να δείτε εδώ

Το βίντεο της εισήγησης επί των άρθρων μπορείτε να δείτε εδώ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα