Κυριακή, 28/04/2024 | 19:02

Βρέθηκε 17χρονος Βρετανός που αγνοούνταν εδώ κι έξι χρόνια

802 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 15/12/2023, 12:10 μμ | 0 σχόλια

Για απαγωγή και πλύση εγκεφάλου μιλούν οι δικοί του

Ο 17χρονος Βρετανός Αλεξ Μπάτι, που εξαφανίσθηκε το 2017 και βρέθηκε στην περιοχή της Τουλούζης, βρίσκεται στην φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών και θα επαναπατρισθεί σύντομα, έγινε γνωστό από πηγές της γαλλικής εισαγγελίας. «Αναμένουμε ότι θα έρθει να τον πάρει η γιαγιά του. Περιμένουμε να ρυθμίσουμε τον επαναπατρισμό του με τους Βρετανούς», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Τουλούζης. «Είναι ασφαλής. Τον έχουν αναλάβει οι κοινωνικές υπηρεσίες», είπε χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο όπου βρίσκεται ο Αλεξ Μπάτι.

«Φυσικά, είμαστε σε επαφή με την βρετανική αστυνομία (…) Συνεργαζόμαστε στενά για να οργανώσουμε τον επαναπατρισμό του», είπε, προσθέτοντας ότι «έχει γίνει η ταυτοποίησή του και δεν υπάρχει ανησυχία γι’ αυτό».

Η αστυνομία του Μείζονος Μάντσεστερ, από όπου κατάγεται ο νεαρός, ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε επαφή με τις γαλλικές αρχές για να λάβει επιπλέον στοιχεία. «Είναι μία πολύπλοκη και μακρά έρευνα. Είναι αναγκαίο να γίνουν επιπλέον έρευνες», είχε δηλώσει εκπρόσωπος της αστυνομίας του Μείζονος Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με το BBC, που επικαλείται αστυνομική πηγή, ο νεαρός, που είναι καλά στην υγεία του, δήλωσε ότι δεν έχει υποστεί κακομεταχείριση.

Σε ηλικία 11 ετών εξαφανίσθηκε στο εξωτερικό κατά την διάρκεια διακοπών με την μητέρα και τον παππού του, υπενθυμίζει το BBC. Η γιαγιά του, που είχε την επιμέλειά του, είχε δηλώσει το 2018 στο BBC πως θεωρούσε ότι η μητέρα του και ο παππούς του τον είχαν πάρει μαζί τους για να ζήσουν σε «πνευματική κοινότητα» στο Μαρόκο. Σύμφωνα με το BBC και τα δύο πρόσωπα εξακολουθούν να αναζητούνται από τις Αρχές στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

Εν τω μεταξύ, η θεία του αγοριού που μίλησε στην Daily Mail, εξέφρασε ανησυχία για τον Άλεξ, επισημαίνοντας ότι εκεί όπου ζούσε δεν πήγαινε κανονικό σχολείο και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπέστη πλύση εγκεφάλου από τον παππού του σε ό,τι αφορά τα θρησκευτικά του πιστεύω.
H 73χρονη Mορίν Μπάτι είπε χαρακτηριστιικά: «Ο Άλεξ δεν πήγε καθόλου σχολείο το διάστημα που έλειπε, έτσι δεν ξέρουμε πώς θα είναι όταν γυρίσει σπίτι. Πέρασε δύσκολα. Η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη. Μου είπαν ότι ο Άλεξ απέδρασε και δεν ήθελε πια αυτόν τον τρόπο ζωής. Απλώς θέλω να μάθω τι πραγματικά συνέβη».

Πώς εντοπίστηκε το αγόρι
Το αγόρι εντοπίστηκε αρχικά από έναν διανομέα, ο οποίος είδε τον 17χρονο να περπατά σε δρόμο στους πρόποδες των Πυρηναίων, κρατώντας ένα σακίδιο και ένα σκέιτμπορντ. Ο διανομέας προσφέρθηκε να μεταφέρει τον 17χρονο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της 3ωρης διαδρομής του είπε την ιστορία του, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το αγόρι είπε ότι ζούσε σε ένα είδος περιπλανώμενης κοινότητας. Όπως δήλωσε, δεν εξαναγκάστηκε να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής, ωστόσο έβρισκε τη μητέρα του λίγο περίεργη και αποφάσισε ότι δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει με αυτόν τον τρόπο και ήθελε να χαράξει το δικό του δρόμο – γι’ αυτό αποφάσισε να φύγει.

Το αγόρι ρώτησε τον οδηγό αν μπορούσε να δανειστεί το τηλέφωνό του και έστειλε ένα μήνυμα μέσω Facebook στη γιαγιά του, λέγοντας ότι είναι καλά και ήθελε να τη δει. Ωστόσο, δεν ήταν σίγουρος αν είχε λάβει το μήνυμα. Το αγόρι αυτή τη στιγμή λαμβάνει τη φροντίδα κοινωνικών υπηρεσιών.

Η βρετανική αστυνομία επικοινώνησε με την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Παρίσι. Η αστυνομία του Μάντσεστερ βρίσκεται σε επαφή με τις γαλλικές Αρχές. Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε πως «πρόκειται για μια πολύπλοκη και μακροχρόνια έρευνα και πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα προστασίας».

ΠΗΓΗ: Protothema. gr Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Daily Mail

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα