Κυριακή, 28/04/2024 | 17:35

Χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

341 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/11/2023, 9:53 πμ | 0 σχόλια

Συγγραφέας: Jeremy Dean, PhD
Μετάφραση: Μύρω Χριστοδούλου

Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν ως προς τον τρόπο που προστατεύουν τον εαυτό του από τις ασθένεις, αναλόγως με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Στα συμπεράσματα της έρευνας συγκαταλέγεται το ότι τα άτομα με συναισθηματική σταθερότητα έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. 

Καθώς οι  συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι συνήθως καταφέρνουν να ελέγχουν πιο εύκολα τις ορμές τους και είναι ασυγκίνητοι, η συναισθηματική σταθερότητα έχει συνδεθεί με την καλύτερη διαχείριση του στρες, των μικρών απογοητεύσεων και των εκνευρισμών.

Από την άλλη, τα νευρωτικά άτομα που συγκαταλέγονται σε άλλη κατηγορία του φάσματος της συναισθηματικής σταθερότητας συνήθως βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό αρνητικές σκέψεις και τείνουν να έχουν χειρότερη ψυχική υγεία.

Στην εν λόγω μελέτη συμμετείχαν 84 άτομα στα οποία εξετάστηκε η αντίδρασή τους στο εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που ήταν πιο νευρωτικά, δηλαδή που αγχώνονται πιο εύκολα, είναι νευρικά και ιδιότροπα, έτειναν να έχουν πιο αδύναμη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ, ΕΙΧΑΝ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ.

Η Δρ. Anna L. Marsland, η κύρια ερευνήτρια της επιστηνομικής ομάδας που διεξήγαγε την μελέτη σημείωσε: «Τα παρόντα ευρήματα καταδεικνύουν μια σύνδεση μεταξύ της χαρακτηριστικής αρνητικής επίδρασης και της αντικειμενικής μέτρησης της υγείας – ανταπόκριση των αντισωμάτων στο εμβόλιο – αυξάνοντας την πιθανότητα τα άτομα με υψηλή αρνητική ανταπόκριση ή νευρωτισμό να ενδέχεται να έχουν λιγότερη προστασία στις ανοσοαποκρίσεις.»

Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, ανατέθηκε στους συμμετέχοντες μια στρεσογόνα εργασία για να μελετηθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το στρες έτεινε να μειώνει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού των συμμετεχόντων, όπως έδειξαν και προηγούμενες έρευνες.

Εξωστρεφείς

Πέρα από τη συναισθηματική σταθερότητα, η εξωστρέφεια, έχει επίσης συνδεθεί, μέσω γενετικής ανάλυσης, με το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι εξωστρεφείς είναι κατά κανόνα πρόσχαροι, ομιλητικοί και γεμάτοι ενέργεια που σημαίνει ότι τείνουν να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τους άλλους ανθρώπους. Επομένως, είναι πιο εκτεθειμένοι σε λοιμώξεις.

Ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εξωστρεφών από μολυσματικές ασθένειες.

Εν τω μεταξύ, οι εσωστρεφείς φαίνεται πως τείνουν να έχουν πιο αδύναμη αντίδραση του ανοσοποιητικού όπως και οι προσεκτικοί άνθρωποι. Σε έρευνα που συμμετείχαν 121 άτομα που απάντησαν σε ερωτηματολόγιο και παράλληλα εξετάστηκαν με γενετικά τεστ και γενικούς ελέγχους υγείας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εξωστρεφείς είχαν υψηλότερους δείκτες των προφλεγμονωδών γονιδίων (γονίδια που βοηθούν στην απομάκρυνση των λοιμώξεων). Οι εσωστρεφείς και οι προσεκτικά ευσυνείδητοι άνθρωποι έτειναν να έχουν χαμηλότερη φλεγμονώδη αντίδραση.

 

Με πληροφορίες από:
spring.org.uk

Center For The Advancement Of Health. (2001, January 19). Personality Trait May Influence Immune System Response. ScienceDaily. Retrieved October 12, 2022 from www.sciencedaily.com/releases/2001/01/010119080203.htm

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα