Δευτέρα, 29/04/2024 | 12:21

Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.: Διημερίδα στα Γιάννενα για την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων

333 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/11/2023, 12:07 μμ | 0 σχόλια

ΟΦΥΠΕΚΑ: ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΩΝ ΔΟΛΩΜΑΤΩΝ

  • Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη
  • Θα συμμετέχουν φορείς από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Βουλγαρία και την Κύπρο, αλλά και η Europol.

 

Aθήνα, Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 – Διημερίδα με τίτλο «Καταπολέμηση της παράνομης χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα» διοργανώνει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, στα Γιάννενα, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Στην εκδήλωση, που έχει ως σκοπό την ενημέρωση και εκπαίδευση των αρμόδιων φορέων για τις καταστροφικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, θα γίνει αποτίμηση των δράσεων που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, ενώ επίσης θα παρουσιαστούν οι βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία πρακτική ιδιαίτερα επιζήμια για την φύση, αλλά και γενικότερα για την ζωή της υπαίθρου. Εδώ και δεκαετίες, άγρια ζώα, ζώα εργασίας, δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηριασμένα δολώματα. Λόγω της σωρευτικής τους δράσης, τα δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν και αρπακτικά πουλιά και πτωματοφάγα είδη, όπως ο Ασπροπάρης και ο Γυπαετός που έχουν φτάσει να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Παράλληλα, πλήττεται σοβαρά και η δημόσια υγεία λόγω των τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Δεκεμβρίου (09:15-18:00 και 09:30-15:00) στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Grand Serai Congress and Spa, με ομιλητές και καλεσμένους από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Διεύθυνση Δασών & Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών Ιωαννίνων), το Υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων (Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής), την Ελληνική Αστυνομία, το Συνήγορο του Πολίτη, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου, τη Europol, τη Βουλγαρική Αστυνομία, τη BirdLife Κύπρου, τη BirdLife Ισπανίας, το Vulture Conservation Foundation και την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και Υδάτων Ανδαλουσίας.

Για τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο e-mail mpapathanasiou@ornithologiki.gr. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 8228704 & 210 8227937 (εσωτ. 111).

Μπορείτε να δείτε το τηλεοπτικό σποτ της ενημερωτικής εκστρατείας κατά της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=4Iao8b6b5n4

Ενημερωθείτε στον ιστότοπο https://antipoison.necca.gov.gr/

 

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα