Σάββατο, 27/04/2024 | 14:50

Βομβαρδισμός πανίσχυρων ηλιακών καταιγίδων το 2024 – Θα τρελάνουν το Διαδίκτυο για βδομάδες

692 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/11/2023, 12:19 μμ | 0 σχόλια

Η Γη αναμένεται να αντιμετωπίσει έναν βομβαρδισμό πανίσχυρων ηλιακών καταιγίδων, καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν την άφιξη του «ηλιακού μέγιστου» το 2024. Αυτές οι «φωτοβολίδες» αναμένεται να είναι αρκετά ισχυρές ώστε να διαταράξουν το Διαδίκτυο  στον κόσμο για εβδομάδες.

Ινδοί ερευνητές προβλέπουν ότι το ηλιακό μέγιστο θα μπορούσε να φτάσει το 2024 και να «ακρωτηριάσει» το Διαδίκτυο στον κόσμο για εβδομάδες Περίπου κάθε 11 χρόνια, ο ήλιος βιώνει κάτι που ονομάζεται «ηλιακό μέγιστο» και πυροδοτεί ηλιακές καταιγίδες.

Η τελευταία πρόβλεψη προέρχεται από μια ομάδα Ινδών ερευνητών και διαφέρει από την πρόσφατη πρόβλεψη της NASA, η οποία αναμένει ότι θα συμβεί στα τέλη του 2025.

Ο Δρ. Dibyendu Nandi, ένας φυσικός από το IISER Kalkata Centre of Excellence in Space Sciences στην Ινδία, ηγήθηκε της νέας μελέτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο ισχυρές και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν οι ηλιακές καταιγίδες, αλλά πιθανότατα θα μάθουμε περισσότερα καθώς πλησιάζει η νέα χρονιά.

«Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή διάσπαση δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά στη Γη και να διαταράξουν τις υπηρεσίες που βασίζονται σε δορυφόρους, όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης», είπε ο φυσικός στο Mail Online.

«Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχυρές διαταραχές στο γεωμαγνητικό πεδίο που ενεργοποιεί τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται σε περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους. Φυσικά, δημιουργούν επίσης όμορφα σέλας, οπότε μπορούμε να περιμένουμε το 2024 να είναι μια καλή χρονιά για τους κυνηγούς σέλας», πρόσθεσε.

Η πρόκληση της πρόβλεψης ακραίων διαστημικών καιρικών συνθηκών

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το να καταλάβουμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτή η κορυφή -και, ως εκ τούτου, πότε θα επηρεάσει τη Γη ο πιο ακραίος διαστημικός καιρός- ήταν δύσκολο.

Καταλαβαίνουμε ότι οι ηλιακοί κύκλοι συμβαίνουν συνήθως κάθε 11 χρόνια – αλλά ο Δρ. Nandi διευκρινίζει ότι αυτός είναι απλώς ένας μέσος όρος.

Χρησιμοποιώντας τις πρόσφατες γνώσεις τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη νέα κατανόησή τους για να προβλέψουν πότε ακριβώς το ηλιακό μέγιστο του τρέχοντος κύκλου θα φτάσει στο αποκορύφωμά του.

«Η πρόβλεψη του χρόνου του μέγιστου πλάτους του κύκλου των ηλιακών κηλίδων είναι σημαντική για τη μέτρηση πότε αναμένονται οι πιο αντίξοες διαστημικές περιβαλλοντικές συνθήκες (διαστημικός καιρός)», δήλωσαν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ-φώτος: newsit.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα