Δευτέρα, 29/04/2024 | 20:56

Μαρία Κάλλας: Ένας αιώνας από τη γέννησή της – Τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ θα τιμήσουν την αιώνια Ελληνίδα ντίβα

666 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/11/2023, 1:04 μμ | 0 σχόλια

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ τιμούν την αιώνια Ελληνίδα ντίβα με εκτενή αφιερώματα, ειδικές εκπομπές, αλλά και πρωτότυπα podcasts θυμίζοντας κορυφαίες στιγμές καλλιτεχνικής δόξας και φωτίζοντας λησμονημένες αλλά και άγνωστες πτυχές μιας δυναμικής και πολύπλευρης προσωπικότητας.

Αξιοσημείωτες ηχογραφήσεις που έχουν συγκινήσει και εξακολουθούν να συγκινούν γενιές και γενιές ακροατών, ιστορικά ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΕΡΤ, δημοσιογραφικές εξομολογήσεις της κορυφαίας του Λυρικού Θεάτρου, αλλά και όψεις της καθημερινότητας, όπως οι … μαγειρικές συνήθειες της Μαρίας Κάλλας, περνούν μέσα από τις συχνότητες των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΤ και φυσικά θα είναι διαθέσιμες για ακρόαση (on demand) μέσα από την πλατφόρμα ERTecho.

ΜΑΡΙΑ-ΚΑΛΛΑΣ
Η Μαρία Κάλλας

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6
Το Τρίτο Πρόγραμμα έχοντας ήδη ολοκληρώσει ένα εκτενές αφιέρωμα διαρκείας συνολικά έξι ωρών (Τρεις δίωρες εκπομπές σε παραγωγή και επιμέλεια των Χρίστου Παπαγεωργίου & Θεόδωρου Λούστα που άρχισαν να μεταδίδονται τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023, και είναι διαθέσιμες εδώ) συνεχίζει με καθημερινά αφιερωματικά προγράμματα που κορυφώνονται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα που συμπίπτει με τη γέννηση της κορυφαίας σοπράνο του 20ου αιώνα.

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου & Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023

13:00 – 14:00: Ο Χρίστος Παπαγεωργίου στο πλαίσιο της εκπομπής «Αναζητώντας την κυρία με τη στρυχνίνη» παρουσιάζει σε δύο μέρη ένα πιο εξειδικευμένο οδοιπορικό με κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες είτε συμμετείχε η ίδια η Κάλλας, είτε βασίστηκαν πάνω στην πολυκύμαντη ζωή της. Την παρουσίαση της μουσικής φιλμογραφίας της μεγάλης Ντίβας τόσο ως ηθοποιού αλλά και με ταινίες και ντοκυμανταίρ, πλαισιώνουν μουσικές από το λυρικό της ρεπερτόριο που αγαπήθηκαν από το κοινό.

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

15:00 – 16:00: Ο Νίκος Κανελλόπουλος από την εκπομπή «Κλασικά και… άλλα» για αυτή την λαμπρή ημέρα στην ιστορία της μουσικής, ετοίμασε και παρουσιάζει ένα ειδικό αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας, φωτίζοντας τα πρώτα χρόνια της ζωής και της καριέρας της μεγάλης Ελληνίδας ντίβας, με τη συνοδεία ποικίλων, λατρεμένων ερμηνειών από το πλούσιο ρεπερτόριο της: 𝐂𝐚𝐫𝐦𝐞𝐧, 𝐆𝐢𝐨𝐜𝐨𝐧𝐝𝐚, 𝐁𝐨𝐡è𝐦𝐞, 𝐏𝐮𝐫𝐢𝐭𝐚𝐧𝐢, 𝐌𝐚𝐧𝐨𝐧, 𝐓𝐫𝐚𝐯𝐢𝐚𝐭𝐚, 𝐀𝐢𝐝𝐚.

18:30 – 19:00: Η Μαρία Χατζάρα από την εκπομπή «ΜΥΘΟΝ ΑΓΑΣΣΑΜΕΝΟΙ» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με τον γενικό τίτλο «LA CALLAS».

Αρχετυπική φιγούρα διαμορφώνει το δικό της τραγικό πρόσωπο, γίνεται μύθος εν ζωή και θρύλος μετά θάνατον. Η Μαρία Κάλλας, η prima donna assoluta -απόλυτη πρωταγωνίστρια- του 20ού αιώνα, εμπνέει έως σήμερα, 100 χρόνια από τον τραυματικό ερχομό της στη ζωή και 46 μετά τον πρόωρο θάνατό της.

ΠΗΓΗ-φώτος: protothema.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα