Παρασκευή, 03/05/2024 | 21:25

Η Πρέβεζα τήρησε το έθιμο με τα πολυσπόρια

1486 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 21/11/2023, 12:57 μμ | 0 σχόλια
Τα παραδοσιακά πολυσπόρια τα οποία παρασκευάζονται ακόμη σε πάρα πολλές κουζίνες της Πρέβεζας στη γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είχαν σήμερα την τιμητική τους στην πόλη.
Στον πεζόδρομο της Λαϊκής Αγοράς ο Δήμος προσέφερε εκατοντάδες μερίδες μυρωδάτα πολυσπόρια που παρασκεύασε το τμήμα “Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Αρχιμάγειρας CHEF” του Δημόσιου ΙΕΚ Πρέβεζας, στις εγκαταστάσεις της ταβέρνας Ψάθα.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας Λεωνίδας Αργυρός εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το Δ. ΙΕΚ και τον διευθυντή του Γιάννη Αναγνωστάκη, την ταβέρνα Ψάθα και όλους όσοι συνέβαλλαν στην προετοιμασία, παρασκευή και διανομή του αγαπημένου εδέσματος που έχει συνδεθεί με την τοπική παράδοση και αποτελεί “σήμα κατατεθέν” της συγκεκριμένης ημέρας για πολλές γενιές.
Πολυσπόρια όμως προσφέρθηκαν και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας για την γιορτή της Παναγίας.
Το έθιμο όμως τηρήθηκε και στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Πρέβεζας, όπου οι κυρίες της δομής παρασκεύασαν πολυσπόρια και άλλα παραδοσιακά εδέσματα (όπως τηγανίτες και γαλατόπιτες) ξεδιπλώνοντας τις δικές τους μνήμες.
Τα πολυσπόρια στην Πρέβεζα παρασκευάζονται κατά κύριο λόγο με σιτάρι, καλαμπόκι, σταφίδες , καρύδια και μπαχαρικά, ενώ στις αγροτικές περιοχές συμβολίζει την καλή σπορά και σύμφωνα με το τελετουργικό της ημέρας βρασμένοι καρποί μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ρίχνονταν σε χωράφια και ποτάμια, για να “τρέχει” όλο το χρόνο η σοδειά στο σπίτι.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα