Σάββατο, 27/04/2024 | 20:23

Ανδρέας Κτενάς: «Η Νικιάνα αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά»

670 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 25/11/2023, 12:35 μμ | 0 σχόλια

Ανδρέας Κτενάς: «Η Νικιάνα αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά» – Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής των διαχωριστικών νησίδων – Τι περιλαμβάνει το έργο

 

Από τη Νικιάνα ξεκίνησε το νέο μεγάλο έργο οδικής ασφάλειας της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας, προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε δύο κρίσιμα σημεία της Επαρχιακής Οδού Ο2 (Λευκάδα – Νυδρί – Βασιλική), την κατασκευή κόμβου στο Καλλιγόνι και την κατασκευή νησίδων, κόμβων, κ.α. στη Νικιάνα

 

Το έργο ξεκίνησε με συνεργεία του Αναδόχου να πραγματοποιούν χαράξεις, μετρήσεις και σημάνσεις επί του πεδίου, και στο σημείο βρέθηκε χθες (23/11/2023) ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, ο οποίος δήλωσε:

 

«Η Νικιάνα γίνεται πιο ασφαλής για πεζούς και οχήματα μέσα από τη μεγάλη και πολυεπίπεδη παρέμβαση που ξεκίνησε, και η οποία περιλαμβάνει διαχωριστικές νησίδες, κυκλικούς κόμβους, πεζοδρόμια, διαβάσεις, προσβάσεις ΑμεΑ, θέσεις πάρκινγκ, ασφαλτοστρώσεις, τεχνικά ομβρίων και άλλα πολλά.

 

Πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο, το οποίο έρχεται να ανακουφίσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα στη Νικιάνα. Τα τελευταία χρόνια λόγω υψηλών ταχυτήτων, προσπεράσεων, αναστροφών, παράνομων σταθμεύσεων και λοιπών επικίνδυνων συμπεριφορών, έχει καταγραφεί σωρεία τροχαίων ατυχημάτων. Επιπρόσθετα, είναι ένα έργο που αναβαθμίζει τη λειτουργικότητα και την αισθητική ολόκληρου του οικισμού, για κατοίκους και επισκέπτες, ενισχύοντας την ασφαλέστερη και πιο άνετη πρόσβαση σε παραλίες, οικίες, καταλύματα, καταστήματα και δημοτικούς δρόμους της Νικιάνας.

 

 

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί και σε αυτή την περίπτωση επιδείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά και αποτελεσματικότητα. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τον Απρίλιο του 2022, χρηματοδοτήσαμε και εκπονήσαμε τις απαραίτητες μελέτες, λάβαμε τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις, διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση του έργου, ολοκληρώσαμε τη διαγωνιστική διαδικασία και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρακολουθούμε την έναρξη της υλοποίησής του. 

 

Συνεπείς στη δέσμευσή μας, με σχέδιο και μεθοδικότητα, υλοποιούμε συνεχώς σημαντικές υποδομές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

 

Τι περιλαμβάνει το έργο

 

Οι βασικές παρεμβάσεις στον επαρχιακό δρόμο που διασχίζει τη Νικιάνα περιλαμβάνουν:

  • Νησίδες: Κατασκευή κεντρικής νησίδας πλάτους 1,20 μ. για το διαχωρισμό των δύο ρευμάτων κυκλοφορίας. 
  • Κυκλοφορία: Για κάθε κατεύθυνση κυκλοφορίας διαμορφώνεται μια ξεχωριστή ασφαλτοστρωμένη λωρίδα, πλάτους 3,50 μ.
  • Κόμβοι – Διασταυρώσεις: Διαμορφώνονται δύο κόμβοι με μορφή μικρού κυκλικού κόμβου (mini roundabout) και βελτιώνονται οι συμβολές των οδών.
  • Στάθμευση: Επί του οδοστρώματος σε κάθε κατεύθυνση κυκλοφορίας διαμορφώνεται λωρίδα παράλληλης στάθμευσης 2,00-2,20 μ., όπου θα περιλαμβάνει και θέσεις για δίκυκλα, ΑμεΑ και φορτοεκφόρτωση. Επιπλέον, στην είσοδο του οικισμού διαμορφώνονται νέες θέσεις στάθμευσης για πρόσβαση στη παραλία.
  • Στάσεις λεωφορείων: Στις θέσεις των στάσεων λεωφορείων διαμορφώνεται λωρίδα στάσης και διαμόρφωση εισόδου – εξόδου με διαγράμμιση.
  • Πεζοδρόμια: Κατασκευάζονται νέα πεζοδρόμια στην είσοδο του οικισμού για πρόσβαση στη παραλία.
  • Διαβάσεις: Κατασκευάζονται νέες διαβάσεις πεζών και ράμπες ΑμεΑ με κατάλληλη σήμανση προειδοποίησης των οχημάτων.
  • Φωτισμός: Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων στην είσοδο του οικισμού και κατασκευή της απαιτούμενης υποδομής τους.
  • Ασφαλτόστρωση: Νέα ασφαλτική στρώση του οδοστρώματος σε όλο το μήκος του έργου με φρεζάρισμα της παλιάς ασφάλτου, ενώ στις θέσεις των δύο μικρών κυκλικών κόμβων θα γίνει πλήρης ανακατασκευή του οδοστρώματος.
  • Όμβρια: Κατασκευή και τοποθέτηση νέων φρεατίων υδροσυλλογής και συνδετήριων αγωγών σε όλο το μήκος του έργου.
  • Σήμανση: Νέα οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση σε όλο το μήκος του έργου.

 

Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση Κυκλοφοριακής Ροής & Οδικής Ασφάλειας επί του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Π.Ε. Λευκάδας με Κατασκευή Κόμβων (Round About)», προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέσω της ΣΑΕΠ 522 με Κ.Ε. 2020ΕΠ52200001, και υλοποιείται από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας με ανάδοχο την εταιρεία «ΔΡΑΚΑΤΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ – ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ».

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα