Κυριακή, 28/04/2024 | 05:49

Ο Δημήτρης Κόττας στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑ για τα 15 χρόνια λειτουργίας του κέντρου απεξάρτησης (ΟΚΑΝΑ)

859 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 20/09/2023, 11:02 πμ | 0 σχόλια

 

Δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το κέντρο απεξάρτησης, παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στην Πρέβεζα (ξεκίνησε τη λειτουργία του 18 Σεπτεμβρίου το 2008) και φιλοξενήσαμε στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑ και την εκπομπή “ΤΟΜΗ στην ενημέρωση” με τον Σπύρο Πλέουρα, τον Νοσηλευτή Τ.Ε. και παλιότερο εργαζόμενο του κέντρου απεξάρτησης Δημήτρη Κόττα, που έχει και την εμπειρία σε κέντρα σε Αθήνα και Αγρίνιο και έζησε από την αρχή τις προσπάθειες για τη δημιουργία του κέντρου στην Πρέβεζα.

Για τα 15 χρόνια που πέρασαν, ο Δημήτρης Κόττας επισημαίνει : “Στην αρχή υπήρχε μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών στην Πρέβεζα. Είχαμε πολλούς θανάτους, με προβλημάτιζε πολύ το γεγονός, αλλά η Πρέβεζα από τους μικρότερους νομούς της Ηπείρου, έλεγα ότι δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Τότε απευθύνθηκα στον Σπύρο (Πλέουρα) για να γλιτώσουμε την Πρέβεζα από τη μάστιγα των ναρκωτικών και τους πολλούς θανάτους από ναρκωτικά που είχε τότε η Πρέβεζα. Δουλεύοντας τότε στο Αγρίνιο, μίλησα για το πρόβλημα. απευθυνθήκαμε στον τότε νομάρχη Πρέβεζας Βασίλη Ιωάννου, ο οπίος ήρθε στο Αγρίνιο, είδε την λειτουργία της μονάδας. Στη συνέχεια με τα παιδιά της Πρέβεζας μαζέψαμε 130 υπογραφές τις οποίες στείλαμε στο υπουργείο υγείας και στη σύζυγο του τότε Πρωθυπουργού Νατάσα Καραμανλή κι έτσι ξεκίνησε να υλοποιείται το κέντρο. ”

Για το που ακριβώς βρίσκεται σήμερα το κέντρο, ο κ. Κόττας εξήγησε: “Εμείς ξεκινήσαμε την μονάδα καλύπτοντας γεωγραφικά την Ήπειρο, την Λευκάδα, την Βόνιτσα και είχαμε μεγάλο αριθμό ασθενών. Μετά άνοιξε παράρτημα στην Κέρκυρα και τα Γιάννενα και έγινε αποσυμφόρηση στο δικό μας κέντρο. Ο ΟΚΑΝΑ έχοντας τη δική μας μονάδα εδώ, δημιούργησε και το Πολυδύναμο κέντρο που έχει και άλλες δράσεις κατά της εξάρτησης από το internet, τον τζόγο, το αλκοόλ. Έτσι λοιπόν στηρίχθηκε η προσπάθειά μας εδώ. Εμείς έχουμε τη χρήση ηρωίνης και τις υπόλοιπες εξαρτήσεις έχει το Πολυδύναμο κέντρο. Είμαστε σε καλό δρόμο και δεν υπάρχει λίστα αναμονής για τους ασθενείς. Δηλαδή όποιος εγγραφεί σήμερα, ξεκινά σε εύλογο διάστημα στο πρόγραμμα. Δεν δίνουμε μόνο το υποκατάστατο, γίνεται ψυχολογική υποστήριξη, γίνονται εξετάσεις αίματος γιατί ασθενείς έχουν διαγνωστεί με ηπατίτιδα. Παλιά είχαν μικρό προσδόκιμο ζωής ζούσαν μέχρι 50-52 χρονών, τώρα έχουμε θεραπεία για την ηπατίτιδα. Έχουμε αποφύγει περιστατικά, να σπάνε φαρμακεία, να πηγαίνουν στο νοσοκομείο για φάρμακα. Πλέον το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με χρήστες να πηγαίνουν και να κάνουν φασαρίες. Η Πρέβεζα στο θέμα των ασθενών αυτή τη στιγμή, έχει ηρεμία. Το κέντρο προσφέρει αυτά που πρέπει να προσφέρει. Στο κέντρο σήμερα είναι 126 άτομα ηλικίας από 21 ετών μέχρι 60 ετών. Τα μικρά παιδιά που δεν προλαβαίνουν να μπουν στον κυκεώνα των ναρκωτικών τα βοηθά το πρόγραμμα απεξάρτησης.

Τι του έκανε εντύπωση στην Πρέβεζα κατά το ξεκίνημα της λειτουργίας του κέντρου: Θα πω ένα μεγάλο μπράβο στις οικογένειες των ασθενών, γιατί ήταν πραγματικά, κοντά στα παιδιά τους. Από το θέμα του ντυσίματος, του πλυσίματος, της συμπεριφοράς, οι Πρεβεζάνοι ήταν πολύ κοντά στα παιδιά τους. Δηλαδή ήταν τα παιδιά της διπλανής πόρτας που κανείς δεν καταλάβαινε τι ζούσαν αυτές οι οικογένειες στο σπίτι τους. Πραγματικά ένα μεγάλο μπράβο σε αυτές τις οικογένειες.

Για την υπομονή που απαιτείται στο λειτούργημα που κάνουν γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στο κέντρο απεξάρτησης της Πρέβεζας: Ευτυχώς το κέντρο μας έχει την υποστήριξη του παθολόγου μας Μιχάλη Σπυρέλη και της Ψυχιάτρου μας Ελένης Κλεισούρα παρέχει ψυχολογική υποστήριξη, έχει κοινωνικό λειτουργό, κοινωνιολόγο, έχει όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που μπορούν να βοηθήσουν κάποιον ασθενή. Προσφορά μας φαίνεται αυτά τα χρόνια, ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν προχωρήσει στη ζωή τους. Τα παιδιά δουλεύουν, έχουν κάνει τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους και πραγματικά τους χαίρομαι. Είμαι στο κέντρο τόσα χρόνια, σαν νοσηλευτής θα μπορούσα να πάω σε κάποιο νοσοκομείο, η πρόοδος αυτών των παιδιών σε κάνει χαρούμενο, για να μπορείς να συνεχίσεις να δουλεύεις.

Σε ότι αφορά το προσωπικό του κέντρου απεξάρτησης της Πρέβεζας, είναι σε καλό επίπεδο και απαιτείται ένας ακόμη νοσηλευτής διότι αποχώρησαν δύο νοσηλευτές και μία μόνιμη θέση διοικητικού, γιατί είναι απαραίτητη.

 

Είχε έρθει πριν 15 χρόνια στο τότε γραφείο της εφημερίδας μου ΤΟΜΗ στην ενημέρωση, ένας άνθρωπος καθαρός σαν καθρέφτης, ένας εξαιρετικός χαρακτήρας, άνθρωπος της κοινωνικής προσφοράς. Ο Πανάγαθος Θεός να έχει πάντα καλά εσένα την οικογένειά σου και τους δικούς σου ανθρώπους Δημήτρη Κόττα.

 

Ακολουθεί το ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής και η συνομιλία μας με τον Δημήτρη Κόττα στο Β΄μέρος της εκπομπής

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα