Κυριακή, 28/04/2024 | 11:36

Καλώς τον Οκτώβριο-Καλό μήνα σε όλους και όλες!- Του Σπύρου Πλέουρα

665 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/09/2023, 10:50 μμ | 0 σχόλια

 

Πότε ήταν καλοκαίρι, πότε έφυγε ο Αυγουστέμβριος Αύγουστος+Σεπτέμβριος) ούτε που το καταλάβαμε και αιφνιδιαστικά κατά την πάγια τακτική του, εμφανίστηκε ο Οκτώβρης, Καλό μήνα σε όλους και σε όλες και είναι οι ώρες για να γράψουμε κάποιο… editorial. . Η γη γεμίζει φύλλα. Κυκλάμινα και χρυσάνθεμα έχουν την τιμητική τους.

Μήνας αφιερωμένος στο όργωμα και τη σπορά, λόγω των βροχών του και της πιο μεγάλης και σπουδαίας εργασίας των γεωργών.

Αν και η προετοιμασία του σπόρου αρχίζει με τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού στις 14 του Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη θεωρούμε «πατέρα» του κι ας φτάνει μέχρι και τα Χριστούγεννα που οριοθετείται το τέλος της. Ο Φετινός Οκτώβρης έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι και ο μήνας διεξαγωγής των εκλογών της αυτοδιοίκησης με ότι αυτό συνεπάγεται…

Οκτώβριος ή Οκτώβρης ή Οχτώβρης ή Τρυγομηνάς είναι ο μήνας που φέρνει τα πρωτοβρόχια και τα χρυσάνθεμα. Πήρε το όνομα του από τη λατινική λέξη Οcto (oκτώ), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος στη σειρά μήνας. Φέρνει το πιο σημαντικό δώρο στους γεωργούς, που είναι οι πολλές βροχές του, γι’ αυτό και σε πολλά μέρη ονομάζεται Βροχάτης αλλά επειδή είναι  και μήνας της σποράς ονομάζεται σε πολλές περιοχές και «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός.

Στην περιοχή μας σε αυτή τη μικρή κουκίδα του χάρτη, Ο Οκτώβρης όπως και κάθε άλλος μήνας, έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του

. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και εκείνες οι παρέες πουπροσπερνούν τους μήνες, σαν εμπόδια και νοητικά φτάνουν 3 και 4 μήνες πιο μπροστά από το κανονικό.

Και ονειρεύονται και σχεδιάζουν κι ο κόσμος γίνεται πολύχρωμος και χαρούμενος…

Δεν μπορείς να πείσεις την καρδιά και το μυαλό ούτε για το ότι “Είναι νωρίς” ούτε ότι “βιάζεσαι” τρέχουν και πάνε εκεί που απελευθερώνονται και εκεί που λαχταρούν να βρεθούν.

“Γεννιέται ο κόσμος όταν φιλιούνται δυο, Η αγάπη πόλεμος, πόρτα που ανοίγει. Μέσα στα σπλάχνα σταλάζει λίγο φως. Είναι φεγγίτες τα σώματα που σμίγουν.Πλάι μου βαδίζεις σαν δέντρο σκιερό. Κάτω από έναν ήλιο δίχως ηλικία. Τα μάτια σου είναι κρήνες ονείρου όπου παν Συχνά και ξεδιψάν τα άγρια θηρία. Αλλάζει ο κόσμος όταν φιλιούνται δυο,Μεταμορφώνεται, όλα αγιάζουν.=Ο σκλάβος βγάζει στους ώμους του φτερά, Παύεις να είσαι ένας ακόμα ίσκιος. Ζητάω το πρόσωπό σου, ξανά παραληρώ, Βραγιά των γιασεμιών και στην πληγή αλάτι. Αγκάθι του θανάτου, αυγή του φεγγαριού,Γραφή θαλασσινή απάνω στον βασάλτη.Μικραίνει ο κόσμος όταν φιλιούνται δυο,Γίνεται η κάμαρα κέντρο του κόσμου. Και μισανοίγεις σαν φρούτο ώριμο, Ή σαν αστέρι εκρήγνυται και σβήνει.
Η φούστα σου παφλάζει φτιαγμένη από νερό, Τα κόκαλά μου βρέχει με τη μία. Μα όσο και να βρέχεις δε θα φοβηθώ, Γιατί είναι η κοιλιά σου ηλιόλουστη πλατεία. Γυμνός ο κόσμος όταν κυλιούνται δυο, Από τον ίλιγγο πάνω στη χλόη. Λύνονται οι κάβοι, σαλπάρουν οι ψυχές, Ο χώρος είναι σιωπή και φως μονάχα…”

Χρώματα χρυσά, πορτοκαλιά, κόκκινα και πορφυρά χρώματα έχει ο Οκτώβριος. Έχει και ένα φωτεινό μπλε χρώμα, διαφορετικό από του καλοκαιριού. Είναι ο μήνας που συνδυάζεις το βουνό και τη θάλασσα. Κάνεις τις πρώτες εκδρομές σε ορεινά μέρη και όσο ο καλός καιρός κρατάει συνεχίζεις τα μπάνια στη θάλασσα. Ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο.

Καλώς τον Οκτώβριο, Καλό μήνα σε όλους και σε όλες…

Σπύρος Πλέουρας

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα