Δευτέρα, 29/04/2024 | 08:51

“Δήμος της Καρδιάς μας”-Δημήτρης Γκόλιας: Οι “νέοι” και νέοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

566 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 30/09/2023, 9:26 μμ | 0 σχόλια
Οι “νέοι¨ και νέοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα προσόντα και κυρίως η δυναμική της νεολαίας δε σταματά σε ένα «εκλέγειν και εκλέγεσθε», αλλά λειτουργεί ως μοχλός πίεσης και άσκησης των δικαιωμάτων του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα, πόσο μάλλον σήμερα που βάσει του σύγχρονου κόσμου είναι η κινητοποίηση κάθε πολίτη, ώστε να καταλήξει ένας ουσιαστικός ενεργός πολίτης.
Ιδιαίτερα οι νέοι, θα πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, καινοτόμων λύσεων και προτάσεων για τη διαμόρφωση για τα ενδότερα ζητήματα του Δήμου όσο και για εξωτερικά ζητήματα. Εδώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα Δημοτικά Συμβούλια νέων και οι προσομοιώσεις που ομοιάζουν των τοπικών και περιφερειακών συμβούλιων στα οποία θα μπορούν να εκπροσωπούν φιλοδοξίες και ρόλους με τους οποίους θα είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη μιας νέας πολιτικής, αλλά και άλλων αναμενόμενων αλλαγών που μπορούν να φέρουν.
Πλέον, οι νέοι έχουν στα χέρια τους την τεχνογνωσία γύρω από τα Social Media και την καινοτομία, δύο δεδομένα με τα οποία μπορούν να εργαστούν γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη του κόσμου. Η ενθάρρυνση της νεολαίας αποτελεί μέσο επίτευξης της επιτυχίας για οποιαδήποτε διοίκηση μακριά από οικονομικά και μικροπολιτικά στοιχεία, αφού θα ανατρέψουν τη διαφαινόμενη έλλειψη προοπτικής για ουσιαστικές και βιώσιμες λύσεις. Η ομαλή συνεργασία ανάμεσα στους θεσμούς και τη νεολαία θα λειτουργεί ως κοιτίδα σποράς νέων πολιτικών, οι οποίοι θα καλύψουν το κενό, αναπληρώνοντας δυναμικά θέσεις σε τοπικά, περιφερειακά συμβούλια και τέλος στην κορωνίδα του νομοθετικού έργου, το βουλευτικό έργο.
Χρειάζεται θέληση, όραμα, γνώσεις και φρέσκιες ιδέες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι στο πλευρό της νεολαίας προκειμένου και η ίδια η νεολαία να μπορεί να εκφραστεί μέσω αυτής. Είναι αναγκαίο να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις ώστε να πετύχουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση πολιτών, κοινωνίας, δικαιωμάτων, ανάπτυξης, ασφάλειας, πολιτισμού. Οι νέοι άνθρωποι να διεισδύσουν στον πυρήνα της τοπικής αλλά και περιφερειακής εξουσίας. Απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να ακουστεί ένας σύγχρονος, κοινωνικός λόγος.
Στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών της τόσο σε συλλογικές δράσεις όσο και στις αυτό-διοικητικές εκλογές με σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας, του διαλόγου και της αλληλεπίδρασης.
Σαφώς όταν κάνω λόγο για “νέους ανθρώπους’’ δεν αναφέρομαι απλώς στα ηλικιακά χαρακτηριστικά. Εξάλλου στην πολιτική είναι απαραίτητη η ηλικιακή ισορροπία στη δομή του εκάστοτε πολιτικού πλαισίου. Η θέληση για προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο να αποτελεί αξίωση για την επιλογή πολιτικών προσώπων. Πίσω από τα νούμερα της ηλικίας πρέπει να βλέπουμε τους ανθρώπους. Δεν αρκεί ένας άνθρωπος να είναι νέος.
Επόμενο είναι να κατανοήσει κανείς πως οι θέσεις εξουσίας και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχουν θέση στα γραφεία μακριά από τους πολίτες και τους νέους, αλλά μια μακρά πορεία στις γειτονιές και τις πλατειές του Δήμου, γύρω από τη βιωτή των πολιτών εν γένει. Άρα η δεκτικότητα σε κριτική είναι επιτακτική για τη βέλτιστη ανάπτυξη συλλογικά σε όλα τα επίπεδα. Η νεολαία είναι εδώ, έτοιμη να δείξει τις δυνατότητες που έχει, από τις γειτονιές του δήμου τους, στις γειτονιές του κόσμου…
……στις γειτονιές και πλατείες του Δήμου ……. αυτός πρέπει να είναι είναι ο σκοπός των Συμβούλων της Τοπικής Κοινότητας. Επικοινωνία καθημερινή με τον συνάνθρωπο.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα