Πέμπτη, 02/05/2024 | 16:01

Θανάσης Καββαδάς: Δεκτή η πρότασή μου στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κυρανάκη

498 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 19/09/2023, 5:07 μμ | 0 σχόλια

 

Θανάσης Καββαδάς: «Δεκτή η πρότασή μου στον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.Κυρανάκη για επίλυση των διαφορών 

πιλοτικά σε 2 ενότητες στις περιοχές του επαναπροσδιορισμού – 

Αν η πιλοτική εφαρμογή προχωρήσει θα εφαρμοστεί σε όλες τις ενότητες – 

Διασφαλισμένη η παράταση στο παλιό Κτηματολόγιο»

 

Προγραμματισμένη συνάντηση για το θέμα του Κτηματολογίου στις περιοχές του επαναπροσδιορισμού πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, με τον Υφυπουργό, κ. Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τους Βουλευτές Λέσβου, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, και Χίου, κ. Νότη Μηταράκη, τους οποίους ο κ.Καββαδάς κάλεσε να συμμετέχουν καθώς οι Νομοί τους αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόμοια με της Λευκάδας. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο νέος Πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, κ.Στέλιος Σακαρέτσιος, και στελέχη του φορέα. 

Ο κ. Καββαδάς, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του θέματος και στην αναστάτωση που επικρατεί στους κατοίκους, κατέθεσε πρόταση για πιλοτική λύση, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο έπειτα από την άρνηση των αναδόχων σε Λευκάδα και Λέσβο να υπογράψουν συμπληρωματικές συμβάσεις. 

Συγκεκριμένα πρότεινε το Ελληνικό Κτηματολόγιο να επιλέξει αρχικά 2 ενότητες για πιλοτική εφαρμογή, όπου οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να παραλάβουν τα διαγράμματα, όπως έχουν διαμορφωθεί από το Κτηματολόγιο, να υπογράψουν όσοι συμφωνούν, ενώ όπου δεν υπάρχει συμφωνία θα ζητηθεί συναίνεση των ομόρων. Το Ελληνικό Κτηματολόγιο θα έχει την επίβλεψη της όλης διαδικασίας. 

Για την εφαρμογή της πιλοτικής λύσης θα εξασφαλιστεί νομική συνδρομή, καθώς και η συνεργασία του Τεχνικού Επιμελητηρίου μέσω προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Εάν τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής είναι θετικά, θα επεκταθεί σε όλες τις ενότητες του επαναπροσδιορισμού.

Επιπλέον, ο Βουλευτής ζήτησε να δοθεί παράταση συνολικά σε όλες τις περιοχές του παλαιού Κτηματολογίου που λήγει στις 31/12/2023, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα στελέχωσης που υπάρχει στο Υποθηκοφυλακείο Λευκάδας, τονίζοντας ότι πάνω από 400 υποθέσεις εκκρεμούν επειδή δεν υπάρχει υπάλληλος αρμόδιος για την υπογραφή τους. 

Ο Υφυπουργός, οι Βουλευτές των άλλων νομών και οι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κτηματολογίου συμφώνησαν με την πρόταση του κ.Καββαδά, ενώ ο κ. Κυρανάκης ενημέρωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν νεότερα στο θέμα της παράτασης και νομοθετική πρωτοβουλία εντός Νοεμβρίου με περαιτέρω βελτιώσεις σε θέματα εφαρμογής και λειτουργίας του Κτηματολογίου. 

Ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε τέλος ότι η πολιτεία θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την προστασία της ατομικής περιουσίας και για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιών. Συμφωνήθηκε εκ νέου συνάντηση για την παρακολούθηση υλοποίησης της πιλοτικής πρότασης σε περίπου 2 μήνες.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα