Δευτέρα, 29/04/2024 | 02:15

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ: 101 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922

295 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 14/09/2023, 11:11 πμ | 0 σχόλια

Στις 14 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί από το 1998, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να τιμάται η Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από την Καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής το 1922.

Ένα ξεριζωμό που έχει σημαδέψει ολόκληρες γενιές και έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων.

Η επέτειος των 101 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός μέσα στη μακραίωνη ιστορία του έθνους, ένα ορόσημο τραγικής μνήμης και αιματηρής ιστορίας ενός ανθεκτικού πολιτισμού τριών χιλιάδων χρόνων. 

Η επέτειος αυτή στις σημερινές συνθήκες επαυξάνει την ανάγκη απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στην ιερή μνήμη των Μικρασιατών προσφύγων, που ήρθαν, ξεριζωμένοι βίαια από τη γενέθλια γη τους και πρέπει να ἀποτελέσει για όλους μας, αφορμή να γνωρίσουμε την ιστορία μας, να νιώσουμε τον πόνο τους και να διδάξουμε αυτή την ιστορία στις νεώτερες γενιές των Ελλήνων.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα