Κυριακή, 28/04/2024 | 02:07

13ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ – Ένα όμορφο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία στην Πρέβεζα!

1118 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 28/08/2023, 11:56 πμ | 0 σχόλια

Ένα όμορφο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε και φέτος με επιτυχία στην Πρέβεζα!

Γλεντήσαμε, βαθύναμε το διάλογο και δυναμώσαμε τους δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ μας!

 

Με επιτυχία και πλήθος κόσμου της πόλης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Αυγούστου το 13ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Πρέβεζας με σύνθημα «Όλα είναι δρόμος».

Οι δράσης του φεστιβάλ στην παραλία μπροστά από τα δικαστήρια ξεκίνησαν με εικαστικό εργαστήρι -με έναυσμα παραμύθια- για παιδιά και εφήβους, με την αρωγή του εικαστικού Αιμίλιου Αγόρου, παράλληλα στο χώρο του φεστιβάλ στήθηκε έκθεση του ίδιου δημιουργού.

Η διοργάνωση συνέχισε με την κεντρική εκδήλωση όπου ο συνομιλητής Ανδρέας Τάκης και η συνομιλήτρια Ilirida Musaraj ξεδίπλωσαν τη συζήτηση γύρω από το θέμα της ιθαγένειας της δεύτερης γενιάς μεταναστ(ρι)ών.

Ο Ανδρέας Τάκης αναφέρθηκε διεξοδικά και εκλαϊκευτικά στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ισχύει σήμερα, αλλά και πώς φτάσαμε σε αυτό με τους μετανάστ(τρι)ες δεύτερης γενιάς να μπορούν πλέον να πάρουν – μετά από μια «οδύσσεια»- την ιθαγένεια. Το ίδιο δεν ισχύει όμως για τους γονείς τους, τους μετανάστες πρώτης γενιάς, με αποτέλεσμα αυτοί να παραμένουν στο φάσμα των «αφανών» και να αντιμετωπίζονται ως «δεύτερης κατηγορίας» πολίτες από το ελληνικό κράτος. Καταδείχτηκαν μια σειρά από επιλογές από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά το ζήτημα, πολλές από τις οποίες, ενώ στην κοινή λογική φαντάζουν «παράλογες», δεν αποτελούν παρά ξεκάθαρες απόρροια του εθνικισμού και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η ιθαγένεια δεν είναι το κλειδί για όλες τις κοινωνικές ανισότητες αλλά πολλές φορές αποτελεί προϋπόθεση για άλλα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και βεβαίως του κύριου δικαιώματος που συνυφαίνεται με αυτό, δηλαδή του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Η νομοθεσία για την ιθαγένεια της δεύτερης γενιάς, παρόλο που έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο, πρέπει να κινηθεί και άλλο στην διευκόλυνση της κτήσης της ιθαγένειας στην βάση του δικαίου του εδάφους.

Εμπλουτισμένη με προσωπικές εμπειρίες η τοποθέτηση της Ilirida Musaraj έκανε ξεκάθαρο πως δεν επαρκεί ένας γενικόλογος και αφηρημένος αντιρατσιστικός λόγος, και πως τα κινήματα των αλληλέγγυων πρέπει να γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει (και συνήθως δυσχεραίνει) την καθημερινότητα των μεταναστ(τρι)ών και να υιοθετήσουν τα κινήματα συγκεκριμένα αιτήματα που σπάνε στην πράξη τους αποκλεισμούς. Η συζήτηση για την ιθαγένεια της δεύτερης γενιάς χρειάζεται να συνδυαστεί με αυτήν για την πολιτογράφηση της πρώτης που καθίσταται αδύνατη, λόγω του εισοδηματικού κριτηρίου (7500+ ευρώ το χρόνο για 7 χρόνια) και των εξετάσεων Π.Ε.Γ.Π (Εξετάσεις Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφης). Επίσης, αναφέρθηκε και σε ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο που θα καθορίσει τις ζωές των μεταναστ(τρι)ών της δεύτερης γενιάς στο προσεχές μέλλον. Αυτό είναι το ζήτημα της συνταξιοδότησης των γονέων τους, που παρόλο που έχουν εργαστεί δεκαετίες ολόκληρες στην Ελλάδα μπορεί να λάβουν έως και την μισή σύνταξη σε σχέση με έναν Έλληνα-ιδα με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, λόγω των ρατσιστικών διακρίσεων του Νόμου Κατρούγκαλου το 2016.

Κατά την διάρκεια του φετινού μας αντιρατσιστικού φεστιβάλ οι σκέψεις μας δεν θα μπορούσαν παρά να είναι στα εκατοντάδες θύματα του Ναυαγίου στην Πύλο και στα δεκάδες θύματα που απανθρακώθηκαν στον Έβρο. Υπαίτιος για αυτούς τους θανάτους είναι οι ρατσιστικές πολιτικές οι οποίες ποινικοποιούν την ελεύθερη διέλευση ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, ενώ παράλληλα νομιμοποιούν την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς και τα πογκρόμ προς πρόσφυγες και μετανάστες όπως δυστυχώς είδαμε στον Έβρο. Μπορεί για την κυβέρνηση και την ΕΕ αυτές οι απώλειες να είναι ασήμαντες αν όχι επιθυμητές, για εμάς όμως θα πρέπει να λογίζονται ως απώλειες δικών ανθρώπων που θα τις θρηνήσουμε και θα αναζητήσουμε δικαιοσύνη για αυτές.

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Πρέβεζας ολοκληρώθηκε με την πολύ όμορφη μουσική συντροφιά των: Χριστιάνα Σουλιώτη, Νίκου Χρηστίδη, Ιωάννας Κουρκούδιαλου και Γιώργου Βαρτσάκη με όμορφα τραγούδια που ξέραμε ή μάθαμε και αγαπήσαμε!

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε και από όλους και όλες όσοι/ες συνέβαλαν στη διοργάνωση του φεστιβάλ -θεατά και αθέατα. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε την πολύτιμη αρωγή και στήριξη από τους εργαζόμενους στο Δήμο Πρέβεζας καθώς και το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας. Τέλος ευχαριστούμε κάθε συμπολίτη, κάθε συμπολίτισσα που μας τίμησε με την παρουσία του/της και όλες και όλους εσάς που στηρίζετε τις δράσεις της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας!

Το κάλεσμα για συμμετοχή στην Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Πρέβεζας παραμένει ανοιχτό! Ανανεώνουμε το Ραντεβού για το φθινόπωρο και τις επόμενες δράσεις της πρωτοβουλίας μας!

 

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

e-mail: antiracism.prv@gmail.com | fb: antiratsistikiprotovouliaprevezas

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα