Σάββατο, 27/04/2024 | 13:59

Ο Πολιτιστικός σύλλογος “Πρέβεζα” για την προτομή του Μίνωα Μάτσα στις παρυφές της πλατείας Ανδρούτσου!

471 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/07/2023, 6:43 πμ | 0 σχόλια

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΠΡΕΒΕΖΑ», με συνεχή και συνεπή πορεία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, πέραν της ανάδειξης και της επαγρύπνησης για την προστασία των μνημείων, επιδιώκει να προβάλλει και να τιμήσει προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν στενή σχέση με την πόλη μας.

Μια τέτοια προσωπικότητα, απ΄τον χώρο της λαικής (και όχι μόνο) μουσικής, είναι ο Μίνως Μάτσας, στιχουργός και ιδρυτής της ομώνυμης δισκογραφικής εταιρείας.

Ο Μίνως Μάτσας γεννήθηκε το 1903 στην Πρέβεζα,γόνος οικογένειας Πρεβεζάνων Εβραίων, εγκατεστημένων στην Πρέβεζα από τις αρχές του 18ου αιώνα.
Παρακολούθησε τα μαθήματα του Γυμνασίου σε σχολεία των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας και απέκτησε τις πρώτες μουσικές του γνώσεις ως μαθητής στην Φιλαρμονική Πρέβεζας.
Ανέπτυξε μια πολυσχιδή προσωπικότητα γνωρίζοντας μουσική, γράφοντας στίχους ενώ παράλληλα, και σαν υπεύθυνος για την λειτουργία δισκογραφικών εταιρειών, μέσω των οποίων και χάρη στον υψηλό βαθμό αντίληψης και εκτίμησης των συγκυριών, παρενέβαινε καθοριστικά και άνοιγε νέους δρόμους στην εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού.
Υπήρξε επι 30ετία ένας από τους πολυγραφότερους στιχουργούς του Ελληνικού τραγουδιού και πολλές κλασσικές επιτυχίες αποτελούν δημιουργίες του.

Άνοιξε τον δρόμο και έδωσε τη δυνατότητα έκφρασης στα σημαντικότερα πρόσωπα-σύμβολα του μουσικού μας πολιτισμού στον χώρο του ελληνικού τραγουδιού (Βαμβακάρη, Τσιτσάνη κ.α.).
Η προσφορά του ήταν καθοριστική στο να βρεί το λαικό μας τραγούδι την θέση του, τόσο στο μουσικό μας στερέωμα, όσο και στην ιστορικο-πολιτισμική μας κληρονομιά.

Για να τιμήσει το τέκνο αυτό της Πρέβεζας και να τον «επαναπατρίσει» συμβολικά,
ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος, αφου ήρθε και σε επαφή και συννενόηση με το οικογενειακό του περιβάλλον και σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας, πρότεινε την διοργάνωση τιμητικής εκδήλωσης αφιερωμένης στο έργο του και την τοποθέτηση της προτομής του σε δημόσιο χώρο εντός της πόλης.
Εγινε διερεύνηση πιθανών θέσεων τοποθέτησης και θεωρήθηκε ως επικρατέστερη μια θέση κείμενη στις παρυφές της πλατείας Ανδρούτσου.

Ο συνειρμός οδηγεί στην σκέψη ότι στην Ελλάδα που ελευθέρωσαν ήρωες και αγωνιστές όπως ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, χάρη στην ελευθερία που ευνόησε και την ελευθερία της πνευματικής δημιουργίας και έκφρασης, αναδείχτηκαν προβεβλημένες προσωπικότητες σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και στον τομέα της μουσικής. Και είναι η μουσική που αποτελεί επίσης συνδετικό κρίκο με τον συγκεκριμένο χώρο της πλατείας μας, που αποτελούσε πάντα, και συνεχίζει να αποτελεί χώρο μουσικών εκδηλώσεων, πολλές από τις οποίες στεγάζονται τα τελευταία χρόνια στο «κιόσκι» που επίσης κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΡΕΒΕΖΑ», στα πρότυπα παλαιότερης υπάρχουσας ανάλογης κατασκευής.

Φυσικά, η απόφαση για την τελική θέση τοποθέτησης της προτομής του Μίνου Μάτσα ανήκει στους αρμόδιους φορείς του Δήμου μας και οπωσδήποτε θα ληφθεί σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα