Σάββατο, 20/04/2024 | 06:25

Ο Λούρος τιμά τη μνήμη του Αγίου Βαρνάβα με διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις

2338 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 06/06/2023, 10:18 πμ | 0 σχόλια
Στις 11 Ιουνίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Βαρνάβα και η Δημοτική Ενότητα Λούρου γιορτάζει τον Πολιούχο της.
Στο γραφικό και ιστορικό εκκλησάκι που βρίσκεται στο προστατευόμενο παραποτάμιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 10 Ιουνίου θα τελεστεί ο πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ την Κυριακή το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.
Ο Άγιος Απόστολος Βαρνάβας (θεμελιωτής και ιδρυτής της εκκλησίας της Κύπρου) ήταν ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους, ενώ ο ναός του Λούρου είναι μοναδικός στην Ελλάδα και ο δεύτερος ανά τη Χριστιανοσύνη. Είναι δε χτισμένος το 1833 σε θέση παλαιότερου Ναού (πιθανότατα του 12ου αιώνα) και έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικό μνημείο από το 1997. Βρίσκεται σε μια πανέμορφη προστατευόμενη λόγω της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχή αποτελώντας πόλο έλξης γιο προσκυνητές και από όμορους Δήμους.
Nα θυμίσουμε ότι ο Δήμος Πρέβεζας έχει δρομολογήσει σε συνεργασία με τον ΟΦΥΠΕΚΑ τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης προϋπολογισμού 74.000 ευρώ προκειμένου να αξιοποιηθεί η περιοχή. Πιο συγκεκριμένα θα τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί στην περίμετρο του δάσους, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού αριστερά της εισόδου, έτσι ώστε να προστατευθούν οι νερόφραξοι και να μπορέσει να γίνει επισκέψιμο και διαχειρίσιμο ως προς τη διατήρησή του, καθώς καθαρισμοί των πρανών του παραπόταμου του Λούρου με το όνομα Ξηροπόταμος, έτσι ώστε να περιοριστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν τα μοναδικά στην περιοχή πλατάνια (κυρίαρχο είδος το Platanus orientalis), που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος μεταξύ του δάσους Αγίου Βαρνάβα και του παρόχθιου δάσους του ποταμού Λούρου.
Επίσης θα αξιοποιηθεί ο χώρος του αναψυκτηρίου που βρίσκεται στο δάσος του Αγ. Βαρνάβα για τη βιωματική μάθηση των επισκεπτών, ενώ θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό και θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για την ιστορία, τη σπουδαιότητα και την βιοποικιλότητα του παραποτάμιου δάσους.
Στόχος του Δημάρχου Πρέβεζας κ. Νίκου Γεωργάκου είναι η συνεργασία με τον πρεβεζάνο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ Κώστα Τριάντη, προκειμένου το πανέμορφο μέρος του Αγίου Βαρνάβα να γίνει ευρέως γνωστό και να αποκτήσει την επισκεψιμότητα που του αξίζει.
Μάλιστα σύμφωνα με τον κ.Γεωργάκο έχει εκπονηθεί από τον Δήμο και έχει δοθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων μελέτη ύψους 70.000 ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του ιστορικού Ναού την οποία θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

 

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα