Ανδρέας Κτενάς: «Διεθνές ενδιαφέρον για το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Νυδρί» – Παρουσιάστηκε σε σημαντικά Φόρουμ της Αδριατικής-Ιονίου
Μήνας διεθνοποίησης και εξωστρέφειας ήταν ο Μάιος για το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών, που κατασκευάζει η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας στο Νυδρί, καθώς πλέον αναγνωρίζεται ως μία σημαντική υποδομή μεταφορών και τουρισμού που δημιουργείται στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου και προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον.
Έτσι, η Π.Ε. Λευκάδας προσκλήθηκε να παρουσιάσει το Καταφύγιο του Νυδρίου και τα αποτελέσματα που παράγει στη Λευκάδα το στρατηγικό έργο AI SMART του Interreg Ελλάδα – Ιταλία στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού, σε τρεις (3) σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις, όπου συμμετείχαν θεσμοί της ΕΕ, κυβερνητικά κλιμάκια, δημόσιοι φορείς και εκπρόσωποι της αγοράς.
Συγκεκριμένα, στο Φόρουμ της Αδριατικής Θάλασσας – Κρουαζιέρα, Φέρυ, Ιστιοπλοϊκά & Γιοτ 2023 (Adriatic Sea Forum – Cruise, Ferry, Sail & Yacht 2023), που διεξήχθη στο Ντουμπρόβνικ (Κροατία) 4-5 Μαΐου 2023, στο 8ο Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (8th Forum EUSAIR), που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο (Βοσνία – Ερζεγοβίνη) 23-25 Μαΐου 2023, και στη Διασυνοριακή εκδήλωση του AI SMART, που διεξήχθη στο Μπάρι (Ιταλία) 23-25 Μαΐου 2023.
«Ο Μάιος ήταν μήνας Διεθνούς Αναγνώρισης για την Π.Ε. Λευκάδας και για το σπουδαίο αναπτυξιακό έργο Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών που κατασκευάζουμεστο Νυδρί, στα πλαίσια του προγράμματος Interreg. Οι προσκλήσεις για συμμετοχή σε τέτοιου επιπέδου Διεθνή Φόρουμ, σε Ντουμπρόβνικ και Σαράγιεβο, που αφορούν Αδριατική-Ιόνιο και Μεσόγειο, αποτελούν τιμητικότατες διακρίσεις για εμάς. Στην εκεί παρουσία μας είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια εξαιρετική παρουσίαση του λιμενικού έργου μας και των έξυπνων τεχνολογιών που αναπτύσσουμε στο πλαίσιο του AI SMART, αλλά και να διαπιστώσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για το project συνολικά.
Πραγματικά αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, γιατί πέρα από τα εύσημα των εταίρων μας και της Διαχειριστικής Αρχής, και την εξωστρέφεια που επιτυγχάνουμε, ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία μας και την ικανότητά μας να αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Καθίσταται πασιφανές, ακόμα και στους πιο κακόπιστους, ότι πρόκειται για μια υπερσύγχρονη υποδομή φιλοξενίας σκαφών, που ο θετικός αντίκτυπός της ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας, καθώς ενισχύσει περισσότερο τη δεσπόζουσα θέση της Λευκάδας στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.
Με το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Νυδρί, η Λευκάδα αποκτά έναν ισχυρό και βιώσιμο πόλο ανάπτυξης, που θα εκτοξεύσει το τουριστικό της προϊόν και θα της ανοίξει νέες προοπτικές» δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.
Τι είναι το Φόρουμ της Αδριατικής Θάλασσας
Ξεκίνησε το 2013 και έχει γίνει με τα χρόνια ένα σημείο αναφοράς για τους τομείς της Ναυτιλίας και του Θαλάσσιου Τουρισμού, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων, Δημόσιων και της αγοράς.
Φέτος, υπήρχαν συμμετοχές από τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες: Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία (που βλέπουν στην Αδριατική), αλλά και Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Μόντε Κάρλο, Ισπανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, κλπ.,ενώ κατά τη διάρκεια του Φόρουμ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την προοπτική της ΕΕ για τον θαλάσσιο τουρισμό στην Αδριατική.
Τι είναι το Φόρουμ της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου της ΕΕ
Η Στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) είναι μια μακροπεριφερειακή στρατηγική που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2014, για να προωθήσει την οικονομική και κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη στην περιοχή βελτιώνοντας την ελκυστικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τη συνδεσιμότητα της περιοχής.
Η EUSAIR καλύπτει 10 χώρες: τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ (Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία) και έξι χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Άγιο Μαρίνο, Σερβία).
Κάθε χρόνο ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων (υπουργοί Εξωτερικών, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη Ευρωπαϊκών Ταμείων, Δημόσιοι Φορείς, Πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και ευρύ κοινό) από τις συμμετέχουσες χώρες, συναντάται στο ετήσιο EUSAIR Φόρουμ, για να συζητήσουν την πρόοδο της στρατηγικής EUSAIR και να καθορίσουν τη μελλοντική της πορεία. Το Φόρουμ αποτελεί επίσης μια μεγάλη εκδήλωση δικτύωσης, για την παρουσίαση και ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη διεύρυνση της συνεργασίας στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου μέσα από πρωτοβουλίες και έργα.