Παρασκευή, 21/06/2024 | 20:27

Άγιος Γεώργιος Φιλιππιάδας: Η τρύπα του Αη Γιώργη και ο μύθος του ιπτάμενου καβαλάρη

893 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 22/04/2023, 6:43 μμ | 0 σχόλια

Στον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας και παράλληλα με την παλαιά Εθνική οδό, βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο η περίφημη «Τρύπα του Αη Γιώργη».

Πρόκειται για μια τεράστια τρύπα που βρίσκεται στο βουνό, δίπλα στο ομώνυμο χωριό όπου πηγάζει και η περίφημη πηγή του Αγίου Γεωργίου η οποία είναι μια από τις πηγές που τροφοδοτούν τον ποταμό Λούρο με νερό.

Ο μύθος αναφέρει ότι η τρύπα δημιουργήθηκε όταν ο Άγιος Γεώργιος κυνηγώντας έναν δράκο πέρασε μέσα από αυτή με το φτερωτό του άλογο. Η ίδια παράδοση αναφέρει ότι ο Άγιος ευλόγησε τον τόπο και το νερό ανάβλυσε στο χωριό με τεράστια ορμή και από τότε πήρε το όνομα του.

Oι πηγές του Αγίου Γεωργίου, ξεχύνονται μέσα από τη γη με απίστευτη ορμή και ποσότητα ροής, η οποία φτάνει κατά μέσο όρο τα 3 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που από τις πηγές αυτές υδροδοτούνται τρεις νομοί, της Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας. Γύρω τους έχει δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου, ένα θαυμάσιο πάρκο αναψυχής με παγκάκια, ψησταριές και τραπεζάκια ανάμεσα σε υπεραιωνόβια πλατάνια. Είναι μια όαση, που στη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου απολαμβάνουν πολλά σχολεία και ιδιώτες.

Τις εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε με drone ο χρήστης του YouTube, DroneworX TS.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα