Τετάρτη, 24/04/2024 | 06:12

Π.Ε. Λευκάδας: Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου η θεατρική παράσταση «Γράμμα απ’ την Μικρά Ασία»

282 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 09/12/2022, 11:12 πμ | 0 σχόλια

Π.Ε. Λευκάδας: Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 η θεατρική παράσταση «Γράμμα απ’ την Μικρά Ασία» στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λευκάδας – Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με το Δημήτρη Βερύκιο

 

Τον «δικό» μας σκηνοθέτη και ηθοποιό, Δημήτρη Βερύκιο, δέχθηκε χθες (8/12/2022) στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, για τις τελευταίες λεπτομέρειες της ανοικτής (δωρεάν) θεατρικής παράστασης «Γράμμα απ’ την Μικρά Ασία», του συγγραφέα Γιώργος Α. Χριστοδούλου, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. , στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Λευκάδας, και διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας & Ιθάκης (ΙΜΛΙ), για τα 100 χρόνια εθνικής μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

 

«Όλα είναι έτοιμα για την παράσταση που αποτελεί την κορύφωση των δράσεων της Π.Ε. Λευκάδας για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και είμαι σίγουρος πως θα σκορπίσει συγκίνηση και θα ξυπνήσει μνήμες από το δράμα της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από τους Τούρκους. 

 

Η Π.Ε. Λευκάδας διοργανώνει και χρηματοδοτεί την παράσταση, η παραγωγή είναι του δικού μας Δημήτρη Βερύκιου, ο οποίος επίσης σκηνοθετεί και παίζει, ενώ με την πολύτιμη συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδας θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία συνδέεται άμεσα με την ιστορία των προσφύγων της Μικράς Ασίας, που ήρθαν στη Λευκάδα» αναφέρει σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

 

Από τη μεριά του ο κ. Δημήτρης Βερύκιος ευχαρίστησε την Π.Ε. Λευκάδας, και προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, για την ένταξη την παράστασής του στις επίσημες εκδηλώσεις της για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, και τόνισε τη σημασία που έχει το ότι η παράσταση θα γίνει με φυσικό ήχο και κανονικό φωτισμό μέσα στον Ι.Ν. της Αγ. Παρασκευής στη Λευκάδα, της «προσφυγομάνας» όπως την αποκαλούσαν οι ντόπιοι Λευκαδίτες, καθώς σε αυτή, όπως και στην Αγ. Μαύρα στο Κάστρο, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες απ’ τη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το «Γράμμα απ’ την Μικρά Ασία» είναι ένα ολοκαίνουργιο θεατρικό έργο του σημαντικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, όπου ο Στέργιος Καραγιαννίδης”, ένας εθελοντής στρατιώτης στην Μικρασιατική εκστρατεία απ’ τη Σμύρνη (στο ρόλο ο Δημήτρης Βερύκιος) συνομιλεί με τη Μοίρα Άσλεϊ Κερέμ” (στο ρόλο η Βάσια Βουγιούκλη), θυμάται και ξαναζεί τη μοιραία εκστρατεία, το προσωπικό δράμα, αλλά και το χρονικό της μεγάλης καταστροφής, με αναφορές στα πρόσωπα και τις καταστάσεις που οδήγησαν σ’ αυτήν. 

 

Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Βερύκιου και τα κουστούμια της Μπέττυς Λυρίτη, ενώ στην παράσταση η Βάσια Βουγιούκλη ερμηνεύει ζωντανά τραγούδια με τη συνοδεία ούτι που παίζει η ίδια.

 

Η παράσταση διαρκεί 1 ώρα & 15 λεπτά και η είσοδος είναι ελεύθερη (δωρεάν).

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής κατά τον 16ο αιώνα ήταν κτισμένος στη δυτική πλευρά του φρουρίου της Αγίας Μαύρας, όμως το 1715 οι Ενετοί τον κατεδάφισαν για λόγους στρατιωτικούς, και οι Λευκαδίτες τον ανήγειραν εκ νέου στον οικισμό της Αμαξικής, στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

 

Στον Ιερό Ναό φυλάσσονται δύο τεμάχια του λειψάνου της Αγίας Παρασκευής, τα οποία έφερε στη Λευκάδα, ως μοναδικό θησαυρό, ο πρόσφυγας ιερέας, εκ της Σαμψούντας του Πόντου, Δημήτριος Θωματζίδης, που είχε χάσει σχεδόν όλη την οικογένεια του στον ξεριζωμό. Μάλιστα, λειτούργησε εκεί στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ έκτοτε ακολούθησαν αρκετοί πρόσφυγες ιερείς ως εφημέριοι του ναού.

 

Επίσης στον ναό φυλάσσονται η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, που φιλοτεχνήθηκε από τον άριστο Λευκαδίτη αγιογράφο Νικόλαο Παπανελλόπουλο, καθώς και η κολυμβήθρα στην οποία βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος ο Λευκάδιος Χέρν, εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας.

 

Ο ναός εορτάζει την 26η Ιουλίου καθώς επίσης και στις εορτές της «μικρασιάτισσας» Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου και την Γ΄ Κυριακή του Μαΐου, σε ανάμνηση του θαύματος της Αγίας κατά της ευλογιάς. Εκείνη τη μέρα δια βασιλικού διατάγματος, λιτανεύεται η Εικόνα της Αγίας Βαρβάρας στους δρόμους της πόλης της Λευκάδος.

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα