Τετάρτη, 24/04/2024 | 21:18

Θανάσης Καββαδάς: Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην τοξικότητα, την οξύτητα και τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς

220 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 13/12/2022, 9:38 πμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην τοξικότητα, την οξύτητα και τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς. Σ’ αυτή τη χώρα υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση νομοθετεί για τη διαφάνεια και την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων» – Ομιλία στη Βουλή

 

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νέα διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια και την προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών.

Στην έναρξη της ομιλίας του ανέφερε ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, που με τόση ευκολία απαξιώνεται από την αντιπολίτευση, απαντά στην ανάγκη να επιβληθούν ενιαίοι και αποδεκτοί κανόνες τόσο για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τα θέματα εθνικής ασφάλειας, όσο και για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στη χρήση παράνομων και κακόβουλων λογισμικών. 

Σχολίασε ότι, δυστυχώς, η αντιπολίτευση δεν προσεγγίζει θετικά και εποικοδομητικά αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας την εντύπωση ότι κάποιοι θέλουν να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με διχαστική και τοξική ρητορική, με εκτόξευση λάσπης, με την υιοθέτηση αναπόδεικτων ισχυρισμών, διότι, όπως ανέφερε, όποιος καταγγέλλει οτιδήποτε, οφείλει να προσκομίζει και στοιχεία.

Εξέφρασε την άποψη ότι τα δεδομένα που προκύπτουν από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, δημιουργούν απελπισία και απογοήτευση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, σχολιάζοντας ότι η απελπισία είναι κακός σύμβουλος, αφού οδηγεί σε ακρότητες, στην υιοθέτηση αναπόδεικτων ισχυρισμών και στη στείρα άρνηση απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να βάλει κανόνες και να διαμορφώσει ένα κοινά αποδεκτό σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και στην ιδιωτικότητα. 

Ανέφερε ότι, ακούγοντας τη ρητορική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι φανερό ότι απέναντι σε κάθε θετική πτυχή και σημείο αυτού του νομοσχεδίου αναζητά ένα πρόσχημα για να το απαξιώσουν, τόνισε όμως ότι το νομοσχέδιο έχει θετικές πτυχές και προεκτάσεις που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και να προσπεράσει, καθώς αναμορφώνει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν έχει αλλάξει εδώ και είκοσι οκτώ χρόνια, όταν μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές και τεχνολογικές εξελίξεις. 

 

Χαρακτήρισε θετικό το ότι αυστηροποιείται το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση χρήσης και εμπορίας παράνομων λογισμικών παρακολούθηση, αφού η χρήση λογισμικών και συσκευών παρακολούθησης από ιδιώτες μετατρέπεται σε κακούργημα, από πλημμέλημα που ήταν μέχρι σήμερα, και επισύρει ποινή φυλάκισης έως δέκα έτη. Παράλληλα, ανέφερε, η εμπορία και η απλή κατοχή, που μέχρι σήμερα δεν είχαν επιπτώσεις σε ποινικό επίπεδο, ποινικοποιούνται πλέον και θα επισύρουν ποινή φυλάκισης έως πέντε έτη.

Επιπλέον, τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει την τήρηση ειδικού καταλόγου για τα απαγορευμένα λογισμικά και τις συσκευές παρακολούθησης που θα είναι προσβάσιμες σε όλους, ενώ το δημόσιο θα μπορεί να προβαίνει στην αγορά λογισμικών παρακολούθησης κάτω από ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες θα τεθούν με Προεδρικό Διάταγμα που θα έχει τύχει επεξεργασίας και από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στα θετικά του νομοσχεδίου ανέφερε ακόμη ότι διασφαλίζεται η διαφάνεια και ο έλεγχος στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με την ίδρυση Ακαδημίας Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας με αποστολή την εκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού, αλλά και ίδρυση και λειτουργία μονάδας εσωτερικού ελέγχου για τον έλεγχο φαινομένων παράβασης καθήκοντος και διαφθοράς στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

Επίσης, τόνισε ότι τίθενται κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά και ειδικές προϋποθέσεις για την επιλογή του προσώπου για τη θέση του διοικητή της ΕΥΠ που θα είναι διπλωμάτης ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός. 

Επεσήμανε ακόμα ότι προβλέπεται ο πλήρης και ακριβής προσδιορισμός των λόγων, αλλά και της έννοιας της εθνικής ασφάλειας με βάση τα οποία ζητείται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, οι οποίοι ταυτίζονται με τα ζητήματα που συνδέονται με την εθνική άμυνα, την εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια και την κυβερνοασφάλεια. 

Τόνισε ότι την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μπορούν να την ζητήσουν μόνο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, ενώ σε ό,τι αφορά στα πολιτικά πρόσωπα απαιτείται η άδεια του Προέδρου της Βουλής και αυτό εφόσον βέβαια το αίτημα συνοδεύεται από επαρκή τεκμηρίωση και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προσθέτοντας ότι προβλέπεται ότι ενδεχόμενη παράταση της άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας πέραν των δέκα μηνών, μπορεί να γίνει μόνο εφόσον επιβεβαιώνεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται συγκεκριμένα στοιχεία που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια. 

Πρόσθετε ότι η Κυβέρνηση μέσα από τη διαβούλευση βελτίωσε διατάξεις του νομοσχεδίου, ενισχύοντας παράλληλα την ανεξαρτησία του τριμελούς οργάνου που αποφασίζει τη γνωστοποίηση της άρσης του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, στο οποίο δεν θα συμμετέχουν ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ο διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά δύο εισαγγελείς και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. 

Τέλος, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυστηροποιεί το πλαίσιο που σχετίζεται με την προστασία της κυβερνοασφάλειας και των προσωπικών δεδομένων, προβλέποντας μεταξύ άλλων τη σύσταση επιτροπής συντονισμού για θέματα κυβερνοασφάλειας, ώστε να μην υπάρχει πολυδιάσπαση και επικάλυψη αρμοδιοτήτων, καθώς και τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου αποτίμησης επικινδυνότητας συστημάτων τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών για τον προσδιορισμό, την ανάλυση και την αποτίμηση των κινδύνων και των επιπτώσεών τους για την ασφάλεια των συστημάτων τεχνολογίας, πληροφορικής και επικοινωνιών σε εθνικό επίπεδο. 

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Οι πολίτες είναι αυτοί που αποτιμούν και κρίνουν. Και οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στην τοξικότητα, την οξύτητα, στη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας με αναπόδεικτες καταγγελίες και ισχυρισμούς. Σε αυτήν τη χώρα υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει δικαιοσύνη. Υπάρχει όμως και μία Κυβέρνηση που δεν θα επιτρέψει να κινηθεί η χώρα στον αστερισμό της λάσπης, της συκοφαντίας και της τοξικότητας. Αυτό βεβαίως είναι ευθύνη και υπόθεση όλων μας. Και όπως είπα όλοι θα κριθούμε από τους πολίτες.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ

 

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα