Πέμπτη, 28/03/2024 | 11:42

Κώστας Μπάρκας: Εμπαιγμός της κυβέρνησης με την έκπτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα

320 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 31/08/2022, 10:30 πμ | 0 σχόλια

Καθαρός εμπαιγμός από την πλευρά της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας είναι η εφαρμογή των εξαγγελιών για την έκπτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα. Αυτό αναδεικνύεται σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σαράντα έξι (46) Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος επιδοτήθηκαν μέσω των γενικότερων επιδοτήσεων για τα επαγγελματικά και τα μη οικιακά τιμολόγια, με την επιδότηση για την ρήτρα αναπροσαρμογής να μην ξεπερνά το 60%, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύονταν για κάλυψη του πρόσθετου κόστους κατά 80% για όλους τους καταναλωτές.
Υπήρξε περίπτωση λογαριασμού αγροτικού ρεύματος στο Πήλιο, όπου για το αγροτικό του ρεύμα τον μήνα Ιούνιο, για κατανάλωση περιόδου Μαΐου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 685 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 1.630,44 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 740 και 256 ευρώ, ήτοι συνολικά 996 ευρώ.
Αντίστοιχα, στον επόμενο λογαριασμό για το αγροτικό ρεύμα το μήνα Ιούλιο για κατανάλωση περιόδου Ιουνίου, η χρέωση προμήθειας ρεύματος ανέρχεται στα 642 ευρώ, ενώ η χρέωση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής ανέρχεται στα 2.438,51 ευρώ. Οι επιδοτήσεις και εκπτώσεις που έχει ο λογαριασμός αυτός είναι 1.482 και 241 ευρώ, ήτοι συνολικά 1.723 ευρώ. Οι παραπάνω εκπτώσεις υπολείπονται του 80% της χρέωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έχει εδώ και καιρό καλέσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση, με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών.
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό, πρώτον, αν σκοπεύει να προχωρήσει σε αναδρομική επιδότηση του αγροτικού ρεύματος, καλύπτοντας τουλάχιστον το 80% των χρεώσεων της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους πρώτους μήνες της αρδευτικής περιόδου. Δεύτερον, αν προτίθεται να προχωρήσει επιτέλους σε μία βιώσιμη πολιτική σε σχέση με την ενεργειακή κρίση με μείωση τιμών και θέσπιση εύλογου περιθωρίου κέρδους ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες και η οικονομία το κόστος της κερδοσκοπίας των εταιρειών ενέργειας, και να μην επιδοτούνται η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια με τα χρήματα των πολιτών.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα