Πέμπτη, 28/03/2024 | 16:40

Θανάσης Καββαδάς: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση χερσαίων ζωνών λιμένα από καταστήματα

396 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 01/08/2022, 5:10 μμ | 0 σχόλια

Θανάσης Καββαδάς: «Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση χερσαίων ζωνών λιμένα από καταστήματα, βελτίωση της νομοθεσίας για τους δασικούς χάρτες και παράταση σε οικοδομικές άδειες σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος» – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, και άλλες διατάξεις, όπου έκανε ξεχωριστές αναφορές μεταξύ άλλων στους δασωμένους αγρούς και τη διευκόλυνση αξιοποίησης χερσαίων ζωνών λιμένα από καταστήματα εστίασης.
Ο Βουλευτής πριν περάσει στην ομιλία του συνεχάρη τους επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες των πανελλαδικών εξετάσεων και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο, και συνεχάρη και τους γονείς και τους καθηγητές που τους στήριξαν και τους καθοδήγησαν. Επιπλέον, απευθυνόμενος στα παιδιά που δεν τα κατάφεραν, είπε να μην στεναχωριούνται, να συνεχίζουν να βάζουν νέους στόχους και να τους πετυχαίνουν.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, η οποία όπως ανέφερε μας υποχρεώνει να πάρουμε μέτρα που θα δώσουν στη χώρα ενεργειακή οικονομία και που θα μειώσουν την επιβάρυνση για τους πολίτες. Διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει μέσα από την ταχύτατη ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), κάτι που προϋποθέτει σχέδιο και ολοκληρωμένες θεσμικές παρεμβάσεις για ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, με προστασία του περιβάλλοντος.
Υπενθύμισε ότι οι Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στηρίζουν διαχρονικά τις ΑΠΕ, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από το 2019 μέχρι σήμερα εγκαταστάθηκαν πάνω από 4.000 μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πηγές, τονίζοντας ότι χάρη σε αυτό έχουμε γλιτώσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου. Αντιθέτως, τόνισε, από το 2015 έως το 2018 εγκαταστάθηκαν συνολικά λιγότερο από 1.500 μεγαβάτ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σχολιάζοντας ότι οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές.
Απαριθμώντας κάποιες από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανέφερε ότι:
Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη λειτουργία και τη στελέχωση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Προωθείται η επιτάχυνση και επίλυση όλων των ζητημάτων που συνδέονται με τη διαδικασία οριοθέτησης μικρών υδατορεμάτων.
Απλοποιούνται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων, σε περίπτωση μικρών τροποποιήσεων, για τη μείωση της γραφειοκρατίας – αν δηλαδή σε ένα περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο έργο γίνουν κάποιες μικρές αλλαγές, αυτό θα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με ενημέρωση του σχετικού φακέλου, χωρίς επανάληψη της όλης διαδικασίας.
Ανέφερε ακόμη ότι η Κυβέρνηση, μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου στηρίζει επιπλέον την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, με μέτρα όπως η παράταση της επιδότησης για τις καταναλώσεις ρεύματος του μηνός Ιουνίου και η απλοποίηση της διαδικασίας έργων υποδομής που συνδέονται με την ανάπτυξη του διασυνδεδεμένου δικτύου.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις διατάξεις για ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως:
η καταβολή μηνιαίου επιδόματος κινδύνου στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό που υπηρετεί στις Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων,
η παράταση των συμβάσεων του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την προετοιμασία του αντιπυρικού σχεδιασμού της χώρας,
η ενίσχυση του προσωπικού στις περιοχές υψηλού κινδύνου, προκειμένου να διευκολυνθεί η λήψη αυξημένων μέτρων από τις δασικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής έκανε εκτεταμένη αναφορά στις ευεργετικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις του νομοσχεδίου σε θέματα σχετικά με τους δασωμένους αγρούς, όπως:
η δυνατότητα αναμόρφωσης κυρωμένου ή μερικά κυρωμένου δασικού χάρτη για διόρθωση προδήλων σφαλμάτων και όταν προστίθενται ή διαγράφονται εκτάσεις που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία,
η σύσταση της επιτροπής δασολογίου και
η σύσταση τεχνικών επιτροπών δασολογίου, οι οποίες θα εξετάζουν σε δεύτερο βαθμό τις αιτήσεις των πολιτών, ώστε να μην αδικηθεί κανένας.
Μάλιστα για το τελευταία εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι έγινε δεκτό το αίτημα για δευτεροβάθμιες επιτροπές που είχε καταθέσει εγγράφως αλλά και από το βήμα της Βουλής στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Κατέληξε ότι πρόκειται για διατάξεις που θα διευκολύνουν τόσο τους πολίτες, όσο και την κατάρτιση των δασικών χαρτών, που είναι ένας μεγάλος στόχος αυτής της Κυβέρνησης και του ελληνικού κράτους γενικά.
Σχολίασε ως ιδιαίτερα θετική την παράταση ισχύος κατά δύο ακόμη χρόνια, μέχρι τις 31/12/2024, για οικοδομικές άδειες, οι οποίες εκδόθηκαν από το 2010, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα με πολύ μεγάλες αντιξοότητες, οικονομικές και άλλες, για τους πολίτες.
Τέλος, αναφέρθηκε στα άρθρα 134 και 135 που αφορούν την παραχώρηση χώρων στη χερσαία ζώνη λιμένα για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα εστίασης.
Τόνισε ότι και τα δύο άρθρα αναφέρονται σε ρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν αφενός για την προστασία του κοινού από τον κορωνοϊό και αφετέρου για την ενίσχυση επιχειρήσεων που χαρακτηρίστηκαν ως πληττόμενες οικονομικά λόγω της πανδημίας. Αναλυτικά:
Το Άρθρο 134 αφορά την παράταση της ισχύος των συμβάσεων παραχώρησης χρήσης των χώρων αυτών σε χερσαίες ζώνες λιμένα κατά δύο χρόνια από το χρόνο λήξης τους, με αντίτιμο που δεν μπορεί να υπερβαίνει το καθορισμένο αντάλλαγμα της παραχώρησης που πρόκειται να παραταθεί.
Το Άρθρο 135 αφορά τον υπό προϋποθέσεις διπλασιασμό του χώρου ο οποίος έχει παραχωρηθεί σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η διάταξη ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2022 και ξεκινά αναδρομικά από την 1η Μαΐου του 2022.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ως στόχο να επιβεβαιώνει κάθε φορά το «όχι» σε όλα, όπως και να επιβεβαιώνει ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για τη χώρα, κανένα σχέδιο για να θωρακιστεί η πατρίδα απέναντι στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Η Κυβέρνηση όμως του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σαφείς και συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι η ενεργειακή αυτονομία της χώρας, η στροφή στην πράσινη οικονομία και τις καθαρές μορφές ενέργειας και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όπως και η προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτούς τους στόχους συνεχίζουμε να υπηρετούμε.»

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα