Σάββατο, 15/06/2024 | 13:42

5χρονο παιδί από το Αφγανιστάν μεταμορφώθηκε μόλις άκουσε για πρώτη φορά τη μητρική του γλώσσα σε ελληνικό σχολείο

482 Προβολές
Σπύρος Πλέουρας | 18/06/2022, 11:07 πμ | 0 σχόλια

Η προσαρμογή στο σχολείο είναι δύσκολη για όλα τα μικρά παιδιά, πόσο μάλλον όταν κάποιο βρεθεί ως πρόσφυγας ή μετανάστης σε ξένη χώρα, όπου δεν γνωρίζει καν τη γλώσσα. Μερικές φορές όμως αρκεί μια μικρή πράξη ενσυναίσθησης για να αρχίζει να αλλάζει η ζωή του.

Αυτό φαίνεται να συνέβη στην περίπτωση ενός 5χρονου αγοριού από το Αφγανιστάν, που συνάντησε μια διερμηνέας από τη METAdrasi σε νηπιαγωγείο της Αθήνας. Όταν η Hamida τού μίλησε στη μητρική του γλώσσα, εκείνο άρχισε να μεταμορφώνεται, σύμφωνα με την παρακάτω μαρτυρία της:

«Με προσκάλεσαν σε ένα νηπιαγωγείο στην Αθήνα. Εκεί, υπήρχε στην τάξη ένα 5χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν. Ήταν πάντα σιωπηλό και σοβαρό, σε σημείο που οι δάσκαλοι πίστευαν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα είτε με την ακοή είτε με την ομιλία του. Κανένας δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του. Μόλις με άκουσε να μιλάω τη μητρική του γλώσσα, τα μάτια του έλαμψαν από χαρά! Η δασκάλα του ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά που το είδε να χαμογελάει».

«Ήταν πάντα σιωπηλό και σοβαρό, σε σημείο που οι δάσκαλοι πίστευαν ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα είτε με την ακοή είτε με την ομιλία του. Κανένας δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί του».

Από τότε, όπως αναφέρει η METAdrasi, με την οποία συνεργάζεται η Hamida, το αγοράκι έγινε ένα άλλο παιδί, πιο κοινωνικό και χαρούμενο, που προσπαθούσε να επικοινωνήσει και να παίξει με τους συμμαθητές του. Με υποστήριξη και από τους δασκάλους και από τους διερμηνείς, και με τακτικές επισκέψεις από τους γονείς, σημείωσε μεγάλη πρόοδο στην τάξη στη διάρκεια της χρονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία της METAdrasi, πιστοποιημένοι διερμηνείς προσκαλούνται καθημερινά σε σχολεία να διευκολύνουν την επικοινωνία ανάμεσα στους δασκάλους και τους μαθητές, αλλά κυρίως να δώσουν κουράγιο στα παιδιά για το απαιτητικό ταξίδι της ενσωμάτωσής τους σε μια εντελώς άγνωστη, για εκείνα, κοινότητα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση», που υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας με την υποστήριξη της UNICEF Greece, οι διερμηνείς της METAdrasi στη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-22, σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης, πραγματοποίησαν πάνω από 900 συνεδρίες σε 145 σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: marieclaire.gr

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Παρόμοια άρθρα